Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

nuda, převeliká, mnoho světlých momentů je zde ubito kupříkladu velmi špatně zvoleným dětským zpěvem, který absolutně neodpovídá vyznění filmu. Animace je ale relativně zdařilá (přesto rozhodně ne unikátní, jak někteří naznačují), snad kdyby se zkrátilo na jednu hodinu, takto to ani skvělý hlas páně Munzara nemohl vytáhnout v mých očích víš. Ale možná je to tím, že jsem film neviděl jako škvrně ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temná legenda zpracovaná O.Preusslerem mistrně převedená do animované podoby. Nejstrašidelnější film Karla Zemana ( kniha je ještě o něco děsivější). Je zajímavé, že kdykoliv se Češi pustili do filmování pohádek s Němci, vždy z toho vyšel napůl horror. Nejspíše dědictví po sběratelích Grimmech a okouzlení germánskou mytologií. ,,Krabate!" - Moučkův hlas mě kdysi ještě dlouho po skončení filmu strašil. Působivá hudba, napínavý příběh a kouzelné barvy. Silueta mlýna na horizontu má v sobě cosi nádherně děsivého, romantického ( nikoliv sentimentálního, ale skutečně romantického). Les, kde se i drobná kvítka mění v umrlčí hlavičky, mlýn, který je zhoubou i útočištěm, a rakev, čekající na toho, kdo prohraje souboj....Silný film i po letech. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Překrásně odvyprávěná pohádka. Jen když si ji dám vedle starších Zemanových filmů, je to o malý kousek slabší - a to hlavně technicky. Ve starších filmech jednolitá barevnost propojovala obraz do jednoho výtvarného celku, tady se kombinuje barevná kreslená animace, s občasným použitím fotografií, a je to prostě vidět. Je to jen občas, ale přišlo mi to v něčem nedotažené, jakoby si to tvůrci až příliš zjednodušovali. Už teď se za tuhle napsanou herezi stydím. Protože jinak je Čarodějův učeň správně temný napínavý příběh s úžasnou poetikou a mnoha skvělými nápady. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Vedle několika nápaditých technických řešení elementů jako voda, oheň a kouř by se skoro chtělo říci, že "Čarodějův učeň" je co do řemesla a techniky prostě obyčejný animák. Jenže právě zdejší famózní atmosféra, která vychází ze symbiózy všech formálních složek a hlavně režisérova talentu i citu pro animování ve smyslu oživování a vkládání do času, dokazuje, že Zeman byl opravdovým mistrem svého média. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Animovaný film ako prelom českej kinematografie, hektolitre preliatej krvi, 3 noci mal rawen nepokojný spánok, desivé!, depresívne!, brutálne!, krvavé!!! ... ale no tak! Možno je tento komentár trocha zaujatý, avšak veľmi som uvažoval dať 4*, napokon konám podľa čistého svedomia a nesnažím sa brať na zreteľ umiestnenie v top 200. Dôvod? Tento film ma síce nikdy nezasiahol, ako malé dieťa som ho nevidel, dokonca som v dobe jeho výroby ešte ani nežil, nič to však nemení na tom, že ako menšiemu a tobôž nie ako dospelému by mi pri tomto tuhla krv v žilách. Svoje na tom určite nesie aj animácia, veľmi milá a jednoduchá, no do takéhoto filmu by som použil viacej prepracovanejšiu, zdôraznil mimiku pri mnohých napínavých scenách a tým viac priblížil atmosféru (veď samotný Krabat má vystrúhaný stále rovnaký face, nehovoriac o tom, že ak by mal iný učes, bol by ho problém rozoznať aj od jeho milej). Samozrejme film má niekedy čím zaujať, omnoho viac sú vydarené nočné scény, tie denné sú menej nápadité, navyše príbeh je naozaj šikovne nahovorený, ku koncu však trocha zbrklo uponáhlaný. Suma sumárum, vo svojej dobe Čarodejov učeň rozhodne zaujal viac ako dnes, ešte k tomu som sa pri krátkej stopáži neubránil pohľadu na hodinky. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama