Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jednoduše krásný. Je jedno, že se jedná o celkem naivní a v mnoha ohledech zastaralý počin. Nasazení a upřímnost s jakou byl natočen z něj zkrátka nevyprchává ani po letech a díky tomu také film působí vysloveně pozitivně. Příjemný filmový zážitek, který umí přenést do dětství i do takového jaké jste nemohli zažít, protože ho mohli zažít jen vaši děděčkové. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný dětský film Karla Zemana. To, co se mu podařilo stvořit v 50. letech je něco neuvěřitelného. Celý svět nám mohl závidět. I když dnes by tyto triky asi nikoho nenadchly, tenkrát to bylo opravdu něco. Měl to neuvěřitelně vymakané. I celý ten nápad s cestou proti proudu času. No prostě nádhera. Tohle je určitě sen každého aspoň trochu dobrodružného kluka. Američani si to prý kdysi přivlastnili a vydávali to za svůj film, trapáci... "Ahoj kluci! Ta už jsem tady. To jsem rád, že jsem vás našel." ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ti nejsprávnější hoši ze všech správných z temných 50. let, jednomu dokonce v Době Ledové stačí jen rádiovka a u límečku zapnutá košile, se bez jakéhokoli přesného vysvětlení vypraví na cestu do minulosti. S ROH až do Pravěku, mohl by poznamenat hnidopich. Pomáhají mu k tomu strojové dialogy a těžko stravitelná, bezchybná a notně prožívaná artikulace zúčastněného vypravěče. Nicméně světový filmový fenomén Karel Zeman funguje i zde. Vše podporuje skvělá hudba. "Považte hoši..." ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Život sa stále mení. Ako morské vlny. A tak to pôjde celé veky. Donekonečna.“ Filmy s monštrami tu samozrejme boli už pred legendárnou CESTOU DO PRAVEKU (1955), ale príšerky v KING KONGOVI (1933) a STRATENOM SVETE (1925) boli predsa len o niečom inom. Vizionársky režisér Karel Zeman (neskôr nakrútil ešte bomby VYNÁLEZ SKAZY/1958 či UKRADNUTÚ VZDUCHOLOĎ/1966) neuprednostňuje akciu, väčšina konfliktov medzi ľuďmi a pravekými zvieratami sa končí skôr, ako sa poriadne začne (hrdinovia skrátka utečú alebo odplávajú o pár metrov ďalej), nikto z nich nie je zožratý Tyranosaurom Rexom a najhrôzostrašnejšia časť česko-slovenského filmu si vystačí s jednou jaskyňou pravekého človeka a strašidelne vychládajúcim ohňom (pozrite, nestojí tamto?). Mrazivá atmosféra, ponorená do ticha vládnuceho naprieč celou pustou krajinou (že by Stanley Kubrick v opičom prológu 2001: VESMÍRNEJ ODYSEY odpisoval?), patrí k najprepracovanejším, aké som kedy vo filmoch videl (bez ohľadu na rok výroby, žáner a krajinu) a slabší scenár (štyria chlapci putujú krajinou, objavujú záhady a potom sa vrátia domov) neprekáža. Ale baviť sa o tom, že Spielberg v roku 1993 (JURSKÝ PARK) nemal čisté svedomie, je naivné (nikto nemá patent na dinosaurov, ani Karel Zeman). ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jako student archeologie jsem se bavil...zkoušku z paleolitu už mám sice za sebou, ale i tak se na film rád někdy podívám znovu. Hlavně díky naprosto dokonalým trikům, který i dnes vypadají parádně, kam se hrabou kluci z Jurskýho parku. Film je to sice lehce naivní a opakuje zažité klišé a omyly (jako např. díra na mamuty - pračlověk nikdy nelovil mamuty tím, že vykopal velkou díru!!!!!!!!!!!!), ale to se tomuto stařičkému filmu dá lehce odpustit. I ty hláškující mamlase, pardon pionýry, jsem překousnul. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Karel Zeman chtěl původně natočit „Cestu na Měsíc“, ale zalíbily se mu pravěké malby Zdeňka Buriana a dostal nápad natočit raději Cestu do pravěku. (mar48)
  • Film byl komunisty preferován jako jeden z nástrojů odklonu od víry a propagaci sovětské vědy. Již tenkrát byl kritiky označován jako ideologický. Moc se líbil v NDR, na rozdíl od filmu Limonádový Joe, aneb koňská opera (1964). (Brtniik)
  • Zábery mora sa točili na nemeckom ostrove Rujána, karbónsky prales v Hostivařských ateliéroch, močiare na Třeboňsku a splavovanie divokej rieky na slovenskom Váhu v oblasti Galanty a Šale. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama