Reklama

Reklama

Podkova pro štěstí

  • Československo Pan Prokouk: Podkova pro štěstí (neoficiální název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový
Československo, 1946, 5 min

Obsahy(1)

Pan Prokouk najde na procházce podkovu – symbol štěstí. Doma pro ni hledá vhodné umístění, ale podkova jen překáží a nikam se mu nehodí. Nakonec pan Prokouk pochopí, že podkova patří do starého železa a odnese ji do továrny, kde jsou ze starých surovin vyráběny nové výrobky. (Karlos80)

Recenze (18)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, Zemana nemám skoro vůbec nakoukaného (ano, ztrestám se za to nějakým velice bolestivým způsobem, já bídný, oploutvený zrůd), tahle jeho agitko-reklama je ale zajímavá a v rámci možností vážně dobře natočená a jako předfilm, proč niet? Navíc je tu pár vážně zajímavých záběrů a práce s kamerou, která je i dnes originální a je s podivem, že se podobné věci v současné animaci se současnou technologií téměř neobjevují. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Poučení z tohoto díla, pověrčivost je hloupost a raději buďte občansky angažovaní, třiďte odpad, pomůžete, společnosti, přírodě a dostanete za vrácené železo nějaké menší železo, ve formě mincí. Je to taková době poplatná agitka, ale vlastně i současná = železo do zběru... Je zajímavé, jak na vás z toho dýchne atmosféra té poválečné doby. Zemanovi je umožněno si hrát s animací a on se učí, postupně to využije v mnohem lepších dílech. Pan Prokouk se stává hvězdou a Zeman se k němu vícekrát vrací. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman začínal jako reklamní tvůrce a mimochodem se za to vůbec nestyděl. Podkova pro štěstí vznikla jako státní zakázka a měla podpořit sběr odpadových surovin. Zeman tuhlle agitku natočil s profesionalitou sobě vlastní. Krátký černobílý snímek měl takový ohlas, že zlínské studio natočilo 6 dalších pokračování s panem Prokoukem coby hlavním hrdinou. Dnes je to především doklad vysoké úrovně české animace v polovině 40. let a součást historie naší kinematografie. Ta rozjásaná budovatelská hudba, pravda, trochu provokuje, ale ostatní složky filmu to vyváží. Celkový dojem 50 %. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk má v sobě cosi z Vlasty Buriana i Jindřicha Plachty. Inspirace pro Pata a Mata evidentní, s tím budovatelským odérem bych to zrovna v případě sběrných surovin neviděl tak tristně, dneska taky kdekdo třídí odpad a jako řádný svazák si rozhodně nepřipadá (logistické souvislosti jsou dobově podmíněné). ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

První z filmů s panem Prokoukem. Krátký 8 minutový kratas. Pan Prokouk si nevý rady se starou podkovou. A tak vznikne několik situací jako vystřižených z Pat a Mat. To je ta lepší část. Bohužel pak Prokouk najde v novinách inzerát na třídění věcí. A pěkně po budovatelsku navštíví sběrnu odpadů. Veskrze průměrná záležitost s agitačním koncem. ()

Zajímavosti (2)

  • Pan Prokouk je vôbec prvý český seriál. (Raccoon.city)
  • Pan Prokouk má vo svojej knižnici, ktorá napokon spadne, knihu "Lidové stavitelství na Slovensku" od Jozefa Vydru z roku 1925. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama