Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Ale ona za to stojí !" ----- "Nestojí. Je to rusalka. Pohádková víla. Buchty ti nikdy neupeče a ani knedlíky neuvaří. To neumí."----- Pohádka, jejíž decentně baladické ladění je vyvážené lehkými nenásilnými vtípky. Vypráví o lásce a lidském štěstí, na které v kronikách nezbylo místo. Není tak kompaktní jako "Čarodějův učeň" (1977) - jakoby ji poskládali z náhodně vybraných dílků všech možných pohádek. Kromě toho - její hrdina má až moc usnadněnou práci ... díky třem skřítkům, které mu kdysi přidělily sudičky. I když ... v určitém ohledu to není tak docela pravda: Jeho proměna mu docela zásadně zkomplikuje situaci, neboť je za prvé neobyčejně extravagantní, za druhé trochu děsivá a za třetí ... za třetí ... co bych zapírala - za třetí i převelice přitažlivá ... pro mě osobně - patrně díky mému trochu zvrácenému vkusu ... ale to sem až tak nepatří. V každém případě mě vzaly za srdce jak posmutnělá poezie, tak i zasněná atmosféra, neboť ruku v ruce vyvolávají tu správnou melancholickou náladu. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

No, pán Zeman si to natočil po svojom.Jeho rozprávky sú výnimočné a iné,ku príkladu ,,učeň,,, u ktorého majú (nielen)deti nočné mory.Aj v tomto diele je pekná animácia, krásna hudba Karla Svobody a v celkovom prevedení ide kvalitnú prácu.Avšak takáto klasika má ostať klasikou....Malá chybička krásy. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka, která obsahuje všechna správná klišé bez kterých se žádná pohádka neobejde. To vše je zabaleno do hezké, typicky zemanovské animace a okořeněné nějakým tím roztomilým vtípkem (jako třeba to, jak se Jan Lucemburský rozpadl v bitvě u Kresčaku:-)) Přesto jsem se ale místy trochu neubránil nudě. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Čarodějův učeň je podle mého názoru o třídu výš. Pohádka o Honzíkovi a Mařence není tak hororová a temná, atmosféra je melancholická, místy i humorná ("pád" Jana Lucemburského, rytířský turnaj). Co se určutě povedlo je proměna Honzíka, hudba Karla Svobody, píseň Heleny Vondráčkové a skřítek Rarach, který je jednoznačně nejlepší postavou této pohádky. Zklamán jsem byl zejména jednoduchostí děje a nízkou mírou zábavnosti snímku. Tři a půl hvězdy, ale na čtyři to zatím není, možná po druhé projekci. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Klenot československé kinematografie. Sudičky darovaly Honzíkovi 3 skřítky, kteří mu mají pomáhat a doprovázet ho po celý život. Honzík se promění v upíra a zamiluje se do Mařenky, která ho k vůli jeho momentální indispozici odmítá. Proto se Honza zúčastní rytířského turnaje, který nakonec vyhraje a unese Mařenku do lesa a Honzíkovo prokletí zruší. 90% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama