Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ukradená vzducholoď sice nevznikla na motivy některého z románů Julese Verna, ale vychází z jejich ducha a dokonale navozuje atmosféru romantického snílkovství a naivního ohromení možnostmi moderní vědy a techniky na konci 19. století. Film je typickým dílkem Karla Zemana, plným výtvarně jedinečných rekvizit a malebného pozadí. Obsahuje celou řadu vtipných scén , jako je např. obléhání domu bulvárními novináři s otázkami typu: "Proč jste neposlala své dítě do polepšovny?", a postav, jako je např. prokurátor, který pružně mění své postoje podle vývoje situace. Snímek má v sobě protiválečné motivy, typické pro Zemanovu tvorbu, ale je především holdem dobrodružnému světu mladých kluků. Celkový dojem: 90 %. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda filmy Karla Zemana. Jeho styl filmování mi učaroval už v dětství a i když se na ty filmy dívám po letech - už na DVD - stále mají pro mě kouzlo. Líbí se mi také jeho lyrické-poetické nebo humorné vsuvky. V ´Ukradené vzducholodi´ je to například když se na scéně objeví představitel armády, začne hrát notoricky známý c. a k. pochod a generál hned rozdává medaile. Nejsmutnější scénou pro mě zůstává od prvního shlédnutí ta, když Jakoubek znechucený hraním na housle, dokonce prchá z ponorky kapitána Nema (!), kapitán mu posílá záchranný člun a pak přes okénko vidíme, jako osamělý Nemo sedí zase sám u stolu s hlavou v dlani. Dospělí to nemyslí vždy špatně s dětmi, i když to někdy tak vypadá... ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Karlovi Zemanovi patří za jeho tvorbu obrovská poklona, o tom asi není třeba polemizovat. Mně ale jeho vizuální podoba moc nesedí. Oceňuji velkou invenci a hromadu vtipných nápadů, ale (podruhé) příběh mě kupodivu i na tak krátké stopáži dokázal nudit. Když se zpětně dívám na svá hodnocení a komentáře k minulým filmům Karla Zemana, vychází mi z toho nejlépe Cesta do pravěku. Ke skvělým trikům, má totiž ještě napínavý celý příběh a není tam pro mě ten rušivý vizuál. Tady mi napětí scházelo a možná i ta motivace Vernem je větší, než by se mi líbilo. Budou to opět tři hvězdy. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh několika chlapců, inspirovaný knihou J. Verna. Ten tajuplný a potemnělý příběh vyvolávající v duších dětí napětí a strach. Umně vytvořený film Karla Zemana ve mě tyto pocity vyvolával v dětství dokonale. Kolorování snímků má své kouzlo a tajemno je v nich obsaženo bezezbytku. Jistěže není vhodný pro ty nejmenší mrňata, ale již odrostlejší děti a mládež. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Režisér Zeman, byl velká kapacita, nejen ČR filmu. Jeho díla, mají nezaměnitelnou pododbu a jen málo co se tomu může rovnat. Podmanivá a nezaměnitelná atmosféra, dokonalý příběh a perfektní triky, dělají z toho filmu klenot, kterého si musíme vážit, uchovávat a pokud to jde, tak i prohlížet. Protože pohled na něj, nikdy nemůže omrzet. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Dobrodružstvo piatich pražských chlapcov malo byť pôvodne prvou časťou nerealizovaného päťzložkového cyklu filmov pre mládež, ktorý mal niesť názov "Tajuplný svet Julesa Verna". (Raccoon.city)
  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama