Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovaně jsem se o různých českých sci-fi filmech dočítal, že jde o největší dílo naší kinematografie všech dob atd., atd. Skutečnost je složitější i jednodušší. Srovnatelných vrcholů má naše národní kinematografie několik. Určitě mezi nimi nemohou chybět zemanovská zfilmování verneovských próz. Nápaditost obsahu se zde snoubí s objevností formy, založené na originálním prolnutí animovaného a hraného filmu; takto docilované efekty dalekosáhle přesáhly možnosti doby a svými výsledky a úrovní budou určitě oslovovat i budoucí generace počínajícího století. Za další Zemanovo plus pokládám i záměrné využívání dobových ilustrací k prvovydáním Verneových spisů. Přimísí-li se k tomu český odstup a úsměvná ironie smíšená s chápavým nadhledem a porozuměním, vzniká dílo, kterým by asi nepohrdl ani starý pán z Amiensu, kdyby vstal z hrobu. Vstávat ovšem ve Vernově případě nutno není; mnohem spíše vyjádříme úctu a připravenost zhlížet a kochat se, zůstaneme-li sedět. Sedět v tomto případě znamená ctít a vážit si. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Připadá mi znatelně slabší než Na kometě, dávám nicméně stejný počet hvězdiček, a to za báječný obrázek „věku elektřiny a páry“, naivně sebevědomého počátku rozmachu technické civilizace. Morální apel je tu na můj vkus příliš zploštělý. V dětství jeden z kultovních filmů, teď už ho dokážu brát vážně jen jako geniální osobitě zemanovskou poctu Jul. Verneovi. Těžko si představit, že by ve vystižení ducha jeho románů někdo někdy Zemana překonal. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Vynález zkázy je můj nejoblíbenější film od Karla Zemana. (Ačkoliv jsem jich zas tak moc neviděl). Víc netřeba dodávat, tohle je srdeční záležitost z dětství... Je fascinující, jak je zde nakumulováno obří množství fantastických dobrodružných prvků, které jsou pro malé kluky (i holky?) tak přitažlivé: ponorky, obří děla, válečné lodě, souboj s chobotnicí, tajná základna v jícnu sopky, genální vynálezce, šílený padouch, piráti.... Hehe, trochu jako obsah nějaké bondovky s Rogerem Moorem:)) A navíc má film naprosto úžasnou výpravu, dodnes nechápu, jak vlastně probíhalo natáčení s těmito kulisami, které jako by vypadly z ilustrací Verneovek. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mravenčia práca pána Zemana priniesla českému publiku v náročnom desaťročí aspoň akú takú náplasť za to, čo tu komunisti navyvádzali. Efekty sú obdivuhodné, priam až neolangovské. Myslím, že aj Jules Verne by bol spokojný. Lenže keď sa na to lepšie zadívam, k postavám sa človek nedostane. Celý priebeh sleduje z diaľky, z komfortu a nezainteresovane. Tým nechcem nijakým spôsobom hanobiť čo i len jeden prvok vedenia postáv, avšak na hlbšiu zaangažovanosť mi taká tá prioritne orientovaná pozornosť na svet čara a fantázie odďaľuje akýsi epický rozmer. Vďaka tvorcom aj reštaurátorom za znovuuvedenie v digitálnej úprave, bezpochyby si to toto dielo zaslúži. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Psát o tom, že nebaví, protože je mu dvaapadesát, je nepodstatný. Vynález zkázy považuju za dopis lidem, kteří žijí tak, že blikají. Žijí v záři reflektorů velkoměst, metro považujíc za něco, co mě dostane z bodu A do bodu B. Zemanovo dílo možná v dnešní době nebude určovat směr, ale má tuhle myšlenku, kterou považuju za nadčasovou. Někdy je možná lepší o světovým uznání snít, než si jej vymoct tím, že polovina lidí padne na zadek a druhá půlka umře! Zeman uznání dostal a nepotřeboval na to hejblátka, měl fantasii... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Inženýr Šimon Hart (Lubor Tokoš) mluví o svých přátelích (Robur Dobyvatel, Impey Barbicane a kapitán Nemo); jedná se o připomenutí dalších postav spisovatele Julese Vernea, vystupujících v knihách „Robur Dobyvatel“, „Ze Země na Měsíc“ a „20 000 mil pod mořem“ plus „Tajuplný ostrov". Ve filmu se také mihne vzdušný koráb Albatros patřící Roburu Dobyvateli ze stejnojmenné knihy. (Jan.Kanak)
  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • Celosvětová premiéra proběhla v červnu 1958 na Bruselském FF. (Varan)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama