Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Zemanovy filmy mají u mě problém. Většina z nich vychází z různých Vernových románů a já jsem Vernův obrovský příznivec a navíc konzervativec, takže jakékoliv odchylky od předlohy nesu velmi nelibě a Karel Zeman se jich dopouští ve velké míře. Naproti tomu Ukradená vzducholoď se pouze inspiruje Vernem a rysy jeho tvorby a jako volná inspirace funguje výborně. Dětské dobrodružství jako vyšité z dětských snů. A vyjadřovat se k Zemanovým audiovizuálním nápadů by bylo nošením dříví do lesa. Klasa 5*. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je režisér, kterého uznávám za jeho neuvěřitelnou filmařskou kreativitu a snad jsem od něj neviděl film, ve kterém by mě neuchvátil svojí hravostí a originálním pojetím. Za to ho opravdu cením, za to fakt klobouk dolů a přijde mi to úchvatné nejen na svou dobu. Jenže náměty, které Zeman zpracovává, mě málokdy oslovují a tak jsem u některých jeho filmů sice fascinován vizuálem, ale ještě to automaticky neznamená, že se bavím. A bohužel se mi to stalo i tady. Nedařilo se mi do toho dostat a celý ten příběh mi přišel poněkud rozmělněný, až moc se soustředící jen na formu a místy mi přišlo, že Zeman pořádně nevěděl, jestli točí spíš o dobrodružství těch kluků nebo o těch, co se snaží ukradenou vzduchloď vypátrat a chytit. Mělo to pro mě pár zajímavých scén, včetně třeba té úvodní nebo celé části na ostrově, ale celkově si mě to moc nezískalo co se příběhu týče a tak své hodnocení nevidím na víc, než tři hvězdy. Rád bych dal vyšší hodnocení, určitě mi to i sedlo víc, než Baron Prášil (který tu podle žebříčků má ještě vyšší hodnocení), ale dostatečně mě to neoslovilo. Zemanova tvorba mě holt dokáže jen málokdy nadchnout po všech stránkách, i když tu jednu specifickou má opravdu úžasnou. Silné 3* ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Neokoukatelný Karel Zeman. Z první třetiny filmu jsem byl nadšený. Už v úvodu udělují výchovný štulec rodičům i veřejnosti poukázáním na skutečnost, že nejzvídavějším, nejodvážnějším a nejnepochopenějším zástupcům lidské rasy...totiž klukům, je odpíráno vše nové a zajímavé. Jsou odbíjeni tvrzením, že to není pro oči dětí, nebo že na to jsou ještě moc mladí... . Nu a divte se pak, že se někteří postaví na zadní a ukradnou třeba vzducholoď. Stejně tak se mi líbilo porýpávání do bulváru. Chápu, že jde o film na motivy knihy, takže se nešlo vyhnout odbočkám ke špionáži, darebákům na lodi a kapitánu Nemovi, ale bohužel to bylo na úkor kompaktnosti celého příběhu i napětí. Osobně by se mi víc líbilo, kdyby se příběh soustředil jen na kluky, novináře a podvodníka Findejse. Netlouklo by tak do očí, že se všude dorozumíte česky a bylo by víc prostoru pro společenskou satiru. Každopádně i tak...tahle hravost, cit pro výtvarné pojetí, umění obalit i prostý příběh takovou formou, že působí fantasticky...to považuji v rámci kinematografie za mnohem zajímavější cestu, než dnešní trend dělat fantasy fotorealisticky. Karel Zeman byl národní poklad. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Starý, dobrý Karel Zeman. Jeden z jeho najznámejších filmov. Dobrodružný let piatich pražských uličníkov "Ukradnutou vzducholoďou" až na ďaleký, exotický ostrov. Ich konfrontácia s nebezpečnými zločincami, stretnutie s legendárnym kapitánom Nemom a hrdinský návrat domov. Banálny príbeh, ako vystrihnutý z niektorého románu Julesa Verne. Jeho vizuálne spracovanie je však proste očarujúce. Majster Karel Zeman je pre mňa veľká, režisérska autorita. **** ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem miloval (jako pilný čtenář Julese Verna) již ve věku chlapeckém a miluji jej dodnes. S konkrétním dějem nějaké Verneovky je zde spojitost jen volná, ale jako barvitá, nostalgická a laskavě ironická evokace ducha Verneovek je to záležitost dokonalá. Ztracený svět chlapeckých dobrodružství, které jsem si v té době přál prožít. Nádherný hlavní hudební motiv a šik sportovní úbor vzduchoplavkyně... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama