Reklama

Reklama

Vzývání mého bratra démona

(festivalový název)
  • USA Invocation of My Demon Brother
Krátkometrážní / Horor / Experimentální
USA, 1969, 12 min

Obsahy(1)

Mocnosti podsvětí se shromažďují k půlnoční mši, aby vyvolaly Lucifera. Autorem halucinačního hudebního doprovodu je Mick Jagger. Anger tento svůj film popsal jako „útok na smysly“. (oficiální text distributora)

Recenze (19)

Pafl 

všechny recenze uživatele

Krátký experimentální film, popis jakéhosi rituálu, k jehož vykonání je třeba hodně symbolů - lebky, pavouci, svastiky, kruhy, kosočtverce a geometrické tvary obecně - a hodně více či méně nahých účastníků, z nichž někteří mají medvědí hlavy, jiní hrají na klarinet a třetí zase patří císaři. 12 minut zaujme i bez drog, déle už by to asi nešlo. Soundtrack Mick Jagger. ()

reygadas 

všechny recenze uživatele

Veľmi sugestívny snímok nielen obrazovo, ale aj v hudobnom plechovom a halucinačnom zvuku Micka Jaggera. Autor snímku Kenneth Anger patrí do okruhu filmárov experimentu a medzi popredných členov Underground Cinema, tzv. podzemného filmu. V roku 1960 vzniklo New American Cinema, pod skratkou N.A.C. z iniciatívy Jonasa Mekasa, ktoré združovalo amerických nezávislých a avantgardných filmárov, medzi ktorých patril aj spomínaný Kenneth Anger. V manifeste tejto skupiny sa hovorilo, že: "Nechceme filmy falošné, uhladené, vyšperkované. Nech sú radšej drsné a nenablýskané, zato živé. Nechceme ružové filmy, chceme filmy vo farbe krvy." Tak pôsobia aj filmy Kennetha Angera. Surovo a drsne. Anger je navyše fanatikom okultizmu a čiernej mágie a ospevovateľom homosexuality a nepochybne to bolo citeľné aj v tomto jeho prelomovom a v undergroundovom filme veľmi úspešnom snímku. Pre undergroundový avantgardný film zostane Anger filmovým básnikom a režisérom, ktorý spája mágiu s filmovým umením. Pre samotného Jonasa Mekasa zostane Vzývanie môjho brata démona naveky zdrojom tajomnej energie, akú vyžarujú len umelecké veľdiela. ()

Reklama

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

No nejsem si úplně jistý nad čím vším se tady ostatní uživatelé tak rozplývají. Souhlasím s tím, že chvílemi je to psychedelické, ale většinou čistě repetitivně a nezajímavě nudné. S opravdu až nepříjemnou hudbou (ne znepokojivě, či že by to k tomu sedělo, prostě nepříjmné a bez nápadu). Vždyť i Geigerův-Müllerův počítač dokáže za určitých okolností vydávat mnohem zajímavější zvuky. Nicméně otrlé povahy a filmoví masochisté si to můžou shlédnout na http://www.youtube.com/watch?v=SzO8uZCdODU . ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další naprostá šílenost, tentokrát ozdobená účastí Micka Jaggera. Co se týká jeho hereckého výkonu, tak v Angerově filmech se sotva pozná dobrý či špatný herec (otatně tehdejší Rolling Stones v tom hráli snad všichni), ohledně jím složené hudby, by mě zajímalo, na jakých drogách zrovna jel. K filmu se to hodí, ale na poslech je to dost hrůza. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Kenneth Anger byl pro mne ještě do nedávna velkou neznámou a po zhlédnutí tohoto opravdu netradičního shortu, jsem mu přišel i docela na chuť. Chaotické obrazce, démonický – lehce okultní námět, hypnotizující motivy, povedený střih a především dobrá hudba z dílny Micka Jaggera udělali své. Vyšel z toho opravdu vydařený mišmaš, který ovšem není pro každého. Ve své době se zřejmě velké divácké přízně nedočkal a to i díky hákovým křížům a (místy) homosexuální mu podtextu. Osobně mě nejvíc zaujalo kouření z lebky. Je potřeba vypnout mozkové závity a nechat se unášet na vlně šíleného okultního rituálu – jenom tak si tento kraťas dokáže člověk užít… ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama