Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

sud 

všechny recenze uživatele

Preciznější sniperský thriller než je Den Šakala nenajdete. S maximální snahou o realitu a s téměř dokumentárním feelingem mapuje více než dvouhodinovou strastiplnou cestu charismatického zabijáka, který si říká Šakal, za jeho cílem - atentátem na prezidenta De Gaula. Fred Zinnemann věděl jak vytvořit stupňující se napětí, téměř každý okamžik filmu jako by dával tušit, že se za chvilku něco stane. O Edwardu Foxovi ve své životní roli se jinak než v superlativech mluvit nedá. On jediný tím Šakalem prostě je. A ač je to chladnokrevný zabiják, nelze mu nedržet palce. Když mě někdo zastaví s otázkou, jaký film z drsné školy 70. let bych mu mohl doporučit, mohu vyjmenovat velké množství titulů. A pokud by chtěl jeden úplně nejvíc doporučit, byl by to Den Šakala. 100%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller ze staré školy který stojí a padá na postavě hlavního (anti) hrdiny. Edward Fox je prostě příkladem tak těžkýho profíka, že se mu nedá nefandit i když dělá to co dělá. I když je od začátku všechno proti němu, tak nakonec kdyby se ten daný džentlmen co neměl být v pohybu nesehnul, tak by svůj nesplnitelný úkol provedl. Škoda jenom slabšího a utahanějšího středu filmu. Jinak fajn záležitost.65% ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nuž .. Šakal pre mňa nemal tú správnu charizmu, ale zase dokázal prestriekať auto bez ušpinenia nohavíc. No a pán detektív, zvaný Lebel, tak ten mal na konci také šťastie, vedel ktorého policajta v dave má osloviť, no a rýchlosť akou odhalil dom, byt a zneškodnil Šakala, bola ohromujúca. Príbeh nie zlý, len ma to bohužiaľ nebavilo. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Příprava atentátu i pátrání po Šakalovi natočeno naprosto spičkově! Profesionální zabiják jak má být, všechno dokonale promyšlené a pak udělá takovou chybu, jako že usne za volantem a nabourá! Člověk, kterej pro své poslání udělá cokoli, prostě PROFESIONÁL! Na druhé straně velmi schopný komisař, kterej to chce mít co nejdřív za sebou, protože chce jít spát zpátky ke své ženě! Dvě a půl hodiny té nejlepší kriminální zábavy srovnatelné snad jen s Nelítostným soubojem (rozhodně ne s trapáckým remakem s Willisem a Gerem, teda ještě než jsem viděl originál tak zas tak moc trapáckej nebyl...)! Škoda trošku uspěchaného konce, nedostatečného vykreslení postavy komisaře a zrychlených akčních scén! 9/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som tento film videl ako 16 ročný, ihned sa zaradil do mojej top 10. Myslím, že dnes by sa na tom nič nezmenilo, kedže niektoré výborné pasáže si stále pamätám a žasnem nad nimi. Policajná piplačka mi pripomenula Kurosawove Nebo a peklo. Dokonalý politický špionážny triler. Ani na druhý krát sa nič nezmenilo, tomuto sa nedá vytknúť absolutne nič. Absencia tohto filmu v 1001 filmoch, ktoré musíte vidieť, je jeden z najvačších omylov jej tvorcov. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Předloha Fredericka Forsytha má reálné podklady, opírá se o případ z roku 1961. Skupina vysokých důstojníků francouzské tajné armády OAS, která nesouhlasila s pokrokovým rozhodováním Charlese de Gaullea ohledně Alžírska, přijala návrh nejmenovaného bývalého příslušníka francouzské cizinecké legie. Slíbil zlikvidovat generála zvláštní snajperskou puškou za 40 milionů starých franků. Když mu však byla jako záloha vyplacena polovina částky, už o něm nikdy nikdo neslyšel. (Robbi)
  • Ve scéně, kdy výrobce pušky předává Šakalovi (Edward Fox) náboje, mluví o šesti chybějících z důvodu předělání. Předělaných je skutečně šest, ale chybí jich sedm. (Pyron)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama