Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

classic 

všechny recenze uživatele

Už úvodná rekonštrukcia mi ukázala,v akých šlapajách sa bude uberať tento vynikajúci počin,ktorý neskorší remake hravo strčí do vrecka... Na prezidenta Charlesa de Gaullea sa najprv vrhnú neúspešní členovia francúzskych légii,ktorí sa ho snažia v úvodnom zábere zlikvidovať,potom„ štafetu ”preberá najatý nájomný vrah Šakal,ktorý v podaní Edwarda Foxa podáva strhujúci výkon. Postupne sa dostaneme na jeho spojky a na políciu,ktorá je mu„ vehementne v pätách”,ale je príliš inteligentný,aby ho len tak dostali,a tak zúčtovanie prichádza až na samý koniec. Freda poznám ako režiséra,ktorými jeho snímkami nepohŕdam,a tento počin ma bavil najviac. Šikovný strih ešte zintenzívňuje feeling klasických špionážnych snímkov. A rejža najlepších Bournoviek určite pozná toto milé dielko,ktoré vyzerá po celý čas chytro ako jeho Jason Bourne... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Normalne mam rad filmy plne akcie, avsak tento film nema skoro ziadnu a aj tak ma u mna plny pocet *, za to moze vynikajuci scenar a skvela kriminalna a napinava atmosfera. Prenasledovanie tzv. ihly v kopke sena zacalo byt zaujimave vo chvili, ked uz boli policajti velmi blizko, ale samozrejme Sakala nebolo jednoduche chytit a tak som bol strasne zvedavy, ci sa im ho nakoniec podari najst alebo zabranit atentatu na prezidenta. Samozrejme som tento film porovnaval s remakeom z roku 1997, kde si chladnokrvneho Sakala zahral Bruce Willis a teraz chapem ten rozdiel. Novsi Sakal je sice akcnejsi, co sa mi velmi pacilo, ale tento ma pre zmenu kvalitny scenar a pokial sa vo filme len diskutuje a aj tak som ako prikovany k sedacke, tak musi dostat odomna 100%. Priznam sa, ze som cakal slabsi film. Mimochodom som si pocas filmu spomenul aj na iny podobny thriller S NASADENIM ZIVOTA (1993), kde sa John Malkovich vyhrazal zabitim prezidenta a neustale sa maskoval. _______ Edward Fox - (Šakal) +++ Terence Alexander - (Lloyd) +++ Michel Auclair - (Plukovník Rolland) +++ Alan Badel - (Minister) +++ Tony Britton - (Inšpector Thomas) +++ Denis Carey - (Casson) +++ Adrien Cayla-Legrand - (Prezident) +++ Maurice Denham - (Generál Colbert) +++ Michael Lonsdale - (Lebel) +++ ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní pomaloučká precizní krimi, kterou si nepouštějte když venku prší anebo je zima, ale v létě navečer nebo až po západu slunce, když se ještě rozpálený vzduch nad asfaltem tetelí, lístky bazalky za oknem jsou povadlé a lidé sedí doma, unavení i koukáním. Anebo v létě na chatě, když se soumrakem konví zalejete nakladačky, rajčata i květák, a šťastní slimáci pomalu vylezou z dírek v hlíně či z pod kamenů a v tom dočasném vlhku si lebedí. Zinnemannův thriller vyzdvihuje skvělý starý český dabing, jemuž vévodí medový hlas Eduarda Cupáka jako přilepený sympatickému modrookému zabijákovi v podání Edwarda Foxe. Připomeňme si, že češtinu vyrobilo Filmové studio Barrandov dabing pro ČST Praha 1977, režii vedl (světe zboř se) Vít Olmer. Šmejdu od Řitky video se vyhněte obloukem o poloměru Francie, přetáčení takové klasiky by mělo být trestné. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám, ale film jsem si užil maximálně. Předem jsem se informoval, že to získalo řadu ocenění za střih, proto jsem se snažil sledovat z této stránky a říkám - ano, bylo to dobrý (i když ve filmovém střihu jsem zcela laik). Užíval jsem si Delphine Seyrig (se zvukomalebným dabingem Libuše Švormové), která si zjevně potřebovala zasouložit a až pak uznala za vhodné tomu pánovi říct, že ho hledá policie několika států. Což ji logicky stálo kejhák:-) Bavila mě i scéna, kdy řadový policista do shromáždění špičkových politiků prohlásí zcela lakonicky: "Odposlouchávali jsme vás všechny, pane ministře." Šokantní i zajímavý způsob, jak se může mezinárodně hledaný zločinec ubytovat v Paříži, aniž by překročil práh kteréhokoliv hotelu, taky stojí za pozornost. Rád bych dal 5. Ale musím 4. Snad proto, že za tu snahu a úsilí ho to mohli nechat dokončit:-) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Fred Zinnemann postupuje při režírování stejně jako Šakal při pokusu o atentát - tedy pragmaticky, nemilosrdně a bez zbytečných řečí či emocionálních výlevů. Podobně jako v knize se jedná o téměř dokumentární záznam atentátu, u kterého klidně uvěříme, že se mohl stát. Edward Fox má navíc charismatu na rozdávání, takže mu skoro až přejete úspěch. Závěrečná desetiminutovka navíc neuvěřitelně graduje, takže i když víte, jak to celé dopadne, nejspíš budete napětím zadržovat dech až do konce. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Fred Zinnemann i Frederick Forsyth patrně věděli, co dělají, když předem odmítli jakékoliv spojení s americkým remakem Šakal (1997). Forsythe nechtěl být ani v titulcích a Zinnemann prosadil odlišný originální název filmu. (kenny.h)
  • Přezdívkou Šakal je označován Ilich Ramírez Sánchez původem z Venezuely. Za vinu mu jsou dávány bombové útoky po celém světě. Po mnoha letech skrývání byl dopaden 14. srpna 1994 v súdánském Chartúmu francouzskou tajnou službou. Byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu dvou francouzských policistů a trest si odpykává ve vězení ve Francii. (Zdroj: ČSFD)
  • Aby se předešlo záměnám se skutečně žijícími osobami, vybírali se jejich jména podle historických osobností. Například Colbert (Maurice Denham) byl ministrem námořnictví za Ludvíka XIV., Dumont slavný objevitel a Berthier (Timothy West) Napoleonův pobočník. (Othello)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama