Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (117)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nádhera." Najděte ho, než z NIkoho se stane Někdo!" První hutný akční nářez letošního roku od nezkušeného Dev Patela, který září jak herecky, tak režijně a přijít v dnešní době s takhle suverénním debutem, to chce mé uznání i poklonu. Ikdyž těch 5 hvězd není úplně čistých, tak s radostí je Monkey Manovi napálím, jde přece o můj nejoblíbenější žánr a film, který si rád budu pouštět s přáteli znova, takže why not ! V jádru je Monkey Man klasický Revenge akčňák, ale díky indickým reáliím a kultuře, má film velmi odlišný nádech a vlastně působí velmi svěže. Líbil se mi ten kontrast, kde v jedné scéně jsou slumy a naprostá chudoba a špína a o blok vedle jsou mrakodrapy, kde bohatí šmejdi dostávají koks místo jednohubek a píchají světové Miss. Akční scény jsou zde jen 3, ale jsou hezky dlouhé. První akční scéna trvá minimálně 20 minut a tam se Dev Patel ještě tolik rvát neumí, takže dostává i slušně na prdel. V půlce filmu se film trochu přepne do spirituálního indického módu, kde Patela čeká tréning a hezky ukážou Indii trochu z jiného směru, aby jsme se pak mohli podívat do Ringu,kde film připomene nejvíce sérii Ong bak a završí to ultra brutálním  dlouhým finále, které kombinuje Wicka i Raid. Finále je opět dlouhé, příjemně brutální, potěší dravá kamera ( Patel tu hezky střídá kamerové úhly ( ptačí perspektiva, first person kamera, kamera zblízka i z dálky) a líbí se mi, že se ve filmu prakticky nestřílí, ale vše se sází na ruce či bojové zbraně ( Došlo na mé oblíbené nože, ale také na vidličky a srpy!) a líbil se mi inovativní prvek raketových petard !! V závěru potěšili i indičtí assassini, kteří byli sakra cool no a ultimátní duel s bossem byl příjemnou třešničkou. Bavil jsem se výborně, vizuálně správně špinavé a dravé, akční scény jsou vymazlené, Patel má charisma na rozdávání a jak jsem už zmiňoval ta indická kultura filmu velmi sedí. Možná bych trochu přidal na Gore, toho tu ve výsledku je méně, než jsem chtěl, ale nad tím se povznesu. 85% ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Po pozitivních ohlasech docela zklamání. Indický John Wick? Jo i ne, resp. jde o slabý odvar. Patel nemá v podstatě žádný skills či předchozí zkušenosti nebo trénink, notabene fyzický předpoklady, který by naznačovaly, že by mohl být zabijákem typu Johna Wicka, a v první polovině filmu dostává víceméně logicky přes držku prakticky od všech, co mu zkříží cestu. Pak dojde na rádoby hluboký pokec s místním transvestitou, Patel v rámci dosti směšné "tréninkové" montáže rozmlátí jeden boxovací pytel a čáry máry fuk, z Patela je Wick. Jen mu chybí nadhled a akci, jakkoliv natočenou obstojně, jsme v podobné choreografii viděli od Stahelskiho už čtyřikrát a mj. i přehledněji. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo, i když trošku jiné, než jsem čekal. Dev Patel se ukázal být dobrým akčním hrdinou, ale především se mu povedlo ukázat věci jako režisérovi. Umí si hrát s vizuálem a přestylizovanými barvami, krásně navodit dojem dvou světů v indické metropoli a v akci si je naprosto suverénní a jistý. Nápaditě využívá kameru i střih, ale i cover verze osmdesátkových písniček a navíc se ani v nejmenším nebojí krve. Opičí muž je hodně drsná podívaná a v akčních scénách připomene svou špinavostí a nekompromisností Raid nebo Ong-bak a Tom yum goong s Tonym Jaa. Dost tedy zamrzí, že celá tahle vizuální a akční lahoda stojí na tom nejbanálnějším žánrovém příběhu o pomstě, prakticky tu nejsou vedlejší postavy a indický mysticismus má na můj vkus možná až moc prostoru. Pořádně se to navíc rozjede až někdy v polovině, takže jsem z kina odcházel s pocitem, že jsem možná nedostal úplně to, v co jsem doufal. Jako debut je však Opičí muž vyzrálý, nápaditý a evidentně s chutí odehraný i natočený. Dev Patel mě jako tvůrce akčňáků rozhodně bude zajímat. ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Takový Indický John Wick s nádechem morální narážky na situaci v Indii. Za mě příjemný akční film u kterého se zasmějete, kouknete na dobré scény, pěknou práci s kamerou. Možná až moc cítíte americký vliv, ale musím říct, že v kombinaci s dobrou hudbou mi to i tak přijde malinko méně "jednoduché" i když děj je velmi předvídatelný, tak jako akční film svého žánru je velice povedený. S poslední hvězdičkou čekám, až mě překvapí nějak průběh nebo tam do toho bude zajímavější děj. Jinak před propracováním a zachycením jiného kontinentu velice smekám ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Klasická a otřepaná revenge story, avšak v líbivějším a atraktivnějším vizuálním kabátě. Je vidět, že Monkey Man je srdeční projekt Deva Patela, protože každá scéna je promyšlená, a ačkoli je znát, že se inspiroval mnoha akčními filmy, eklekticky si z nich půjčil jen to nejlepší a nikdy je doslovně nekopíruje. "Západního" diváka dokáže zaujmout exotickou a mnohdy drsnou atmosférou Indie, v níž si každý musí vybojovat své místo na slunci, a opojným audiovizuálním podáním, v němž se střídají různé barvy, blikají neony a všechny chrámy, restaurace a podobné podniky mají opulentní vybavení, z něhož přechází zrak. Patel se ukazuje jako schopný režisér zejména v akčních scénách, které dokáže pojmout pokaždé jinak - tu naprosto syrově bez hudebního doprovodu, jindy zase zcela standardně s netradičními kamerovými záběry a po chvíli přidá značnou nadsázku a ironii, kterou doplní coverem známého hitu a je znát, že v tu chvíli se nebere moc vážně. Jen je škoda, že nevyměřil o něco kratší stopáž, protože druhá polovina, v níž se přesune do kláštera a začne řešit politický a společenský přesah, už není tak atraktivní, zpomaluje se zbytečnými dialogy a očekávanými životními moudry. Sám Patel v titulní roli je výborný, jen mu zoufale chybí lepší protihráči, protože nikdo podobně výrazný (krom přehrávajícího Sharlta Copleyho, který je tu ale hodně málo) už se neobjeví a záporáci jsou dost zaměnitelní. Monkey Man je nicméně hodně překvapivý debut, který velmi dobře pracuje s tradiční indickou kulturou, kterou představuje západnímu publiku, nabídne hned několik výborných akčních scén a v určitých chvílích je extrémně zábavný. Velký příslib. 70 % ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • The Telegraph o filme napísal: "Patelov režijný debut je úžasne násilný, odborne zinscenovaný slugfest Johna Wicka v Bombaji, avšak Patel možno týmto plytvá svojím talentom." (Arsenal83)
  • Film měl velké produkční problémy, Dev Patel (Kid) před začátkem natáčení přišel o produkčního designéra a hlavního kameramana. Také přišel o velkou část vybavení a komparzu kvůli uzavření hranic a filmu tak hrozilo, že vůbec nevznikne. Dev Patel přesto dokázal uprosit producenty, aby mu dali šanci. Tu dostal, ale musel se hodně uskromnit, film se tak natáčel na mobily a GoPro. Komparz nahradili osvětlovači, maskéři a každý, kdo byl volný, šel před kameru. Na spoustu kaskaderských kousků používali to samé vybavení furt dokola, po každé akční scéně tak museli spravovat rozbité stoly, židle a další vybavení. (Yoshitsune)
  • Film má byť inšpirovaný Patelovou láskou k filmom Brucea Leeho, kórejským filmom, bollywoodskym titulom a príbehom, ktoré mu jeho starý otec rozprával ako dieťa. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama