Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Historie jedné loupeže v českém kriminálním filmu o ukradeném milionu a cestě, která vedla k dopadení lupičů. Lupiči ukradli z družstevní dodávky milion korun! Zlodějská banda se však nepohodne a tak není jisté, kde peníze skončí... (oficiální text distributora)

Recenze (53)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

*Historie jedné loupeže v českém kriminálním příběhu o ukradeném milionu a cestě která vedla k dopadení lupičů.* Taková je ve zkratce informace o příběhu knižní předlohy tohoto snímku pod stejnojmenným názvem autor Ivana Gariše, což je pseudonym Antonína Prchala, který, jak je již dnes známo, působil coby agent Státní bezpečnosti. Psaní knih a scénářů by se dalo označit jako jeho vedlejšák. Takže vlivem své profese a tím zkušeností moc dobře věděl o čem psal. A co si budeme povídat, zrovna tento příběh nemusí být zatracován pouze kvůli autorovi či době vzniku. Přepadení auta převážející peníze se stává v jakékoliv politické době. Snímek z konce sedmdesátých let, který, byť má na sobě spoustu škraloupů, je plně shlédnutelný i dnes. I přes normalizační atmosféru je kriminalistický koncept plně podmanivý a svou kriminalisticky takřka dobrodružnou náturou předčí i mnohé snímky současné stejného žánru. Přepálit v akci to samozřejmě tvůrci nemohli, neboť platilo nařízení, že se filmy v žádném případě nesměly podobat těm západním. Herci do svých rolí dali ohromné množství přesvědčivosti, z nichž nejvíce vyčnívá Josef Vinklář. Ten jeho zločinecký charakter mu opravdu doslova kouká z očí. Kriminální příběhy na rozdíl od detektivek mají tu zvláštnost, že je od samého začátku znám pachatel a my diváci tak pouze sledujeme počínání, v tomto případě, Státní bezpečnosti ve snaze pachatele dopadnout. Roušku napětí snímek obsahuje a určitou kriminalistickou filmovou podívanou zrovna tak. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Relax, nechce to moc přemýšlet... Filmaři točili v dobových reáliích typických pro "galérku" např v baru Marica a v záběrech se objevili někdy i skutečné postavy a postavičky. Např "hraběnka"byla legendární postava z Malé strany o které se tvrdilo že je opravu bývalo hraběnkou, pro mnohavrstevný makeup byla nepřehlédnutelnou. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Způsob přepadení auta s penězi za pomoci zablokování cesty nákladním vozem evidentně ukradl Mann do svého Heat a já napjatě čekal, co dalšího ho mohlo inspirovat. Netrpělivý kapitán Arazím a nadržený hlas Krustyho jako členové lupičského gangu? Vynervovaný kápo Vinklář, co něžně říká své přítulkyni „blbečku“ a McCauleyho pravidlo třiceti sekund vyplní maximálně sežráním rakvičky? Pacino Švorc, který servíruje propuštěným kapsářům kávičku a případ vyřeší jen s pomocí uvědomělých občanů? Tohle byl nelítostný souboj jen v rovině toho, jestli vydržíte do konce.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zazněly úvodní tóny a já si hned řekla, že tenhle rukopis je mi povědomý. Dospěla jsem k závěru, že by to mohl být Štaidl. Čekala jsem do konce úvodních titulků, aby se mi můj odhad potvrdil. A to bylo nejnapínavější na celém filmu. Mezi mdlými hereckými výkony vynikne Hálek a Rázlová, Hálek v tom dobrém, Rázlová v tom špatném. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Václav Švorc v roli vyšetřovatele je krokem vedle, je prostě nevýrazný, tak jak je u něho obvyklé. Napadají mě jen dvě role, ve kterých se mi líbil (Kalamita, Jako jed) a u nich mám dojem, že je to zásluhou režisérů, ne herce samotného. Brynych byl ovšem režisérem sotva průměrným, a tayk nám předložil sotva průměrný film. NO, řekněte, šli byste na něco takového dnes do kina? ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se mimo jiné také v obci Vranov, v lomu Tetín a Houbově lomu v Koněprusech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Když poslouchá Roman Kratochvíl (Josef Vinklář) v bytě u Kateřiny (Ivanka Devátá) pátrací relaci o své osobě, je uvedena adresa Praha 1, Krátká 2. Ulice toho jména byla pouze v desátém pražském obvodě, na Praze 1 jsou pouze ulice Dlouhá a Široká. (Robbi)

Reklama

Reklama