Reklama

Reklama

Moje slunce Mad

  • Slovensko Moja afganská rodina (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Helena opouští všední život v rodné Praze, aby se v Kábulu vdala za svého milovaného spolužáka Nazira. Pod jménem Herra začíná v exotickém prostředí novou životní etapu. K vysněné budoucnosti ale nevede jednoduchá cesta. Ne všichni mají tak velké srdce jako Nazir a tolik smyslu pro humor jako hlava rodiny, pokrokový a vřelý dědeček. Herra hledá v novém světě svoje místo, když do jejího života nečekaně vstoupí citlivý chlapec Mad pocházející z dalekých hor. Ukazuje se, že štěstí si člověka může najít v situacích, kde by je nejméně čekal. Film režisérky Michaely Pavlátové vznikl na motivy knihy „Frišta“ novinářky Petry Procházkové. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (72)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy za animaci, protože je to strašná dřina. A dávám 4 hvězdy sobě, že jsem to dokoukala, ačkoliv mám k animákum takovou zvláštní averzi (prostě mě nebaví se na ně dívat). Jinak v příběhu nebylo vůbec nic nového, nic co by se nevědělo. Závěr mě  překvapil, to letadlo si rozhodně neměla nechat uletet. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je to pochopitelně pouhá shoda náhod, ale Michale Pavlátové se podařilo snímek dokončit a poslat do distribuce v ideální dobu, kdy budou ještě v živé paměti dramatické události pádu prozápadního režimu živeného z amerických a evropských peněz. Výtvarná stránka sice není novátorská, ale zaplať pánbůh za to, protože animovaný film u nás už řadu let stagnuje pro nedostatek financí. Proti příběhu, který vychází ze zkušeností Petry Procházkové a informací sesbíraných z jejích kontaktů s afghánskými ženami se nedá moc namítat, snad jen je nutné podotknout, že scéna, kdy Afghánky masově běží vstříc svobodě, je pouhou iluzí. Procházková se setkávala s těmi několika málo procenty lehce či více pozápadněných žen, které (a zdaleka nikoliv ze sta procent) touží po nějakých těch západních výdobytcích, ale převážná, ba drtivá většina Afghánek je v té pohodlné kleci domácností vlastně docela spokojená. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný a hodnotný český počin na poli animované tvorby pro dospělé, kde zrovna nepřekypujeme desítkami či stovkami titulů. Mezinárodní ocenění byla tomuto snímku udělena zaslouženě. Nesmíme navíc zapomínat, že ústřední téma nepatří mezi ta typicky česká. Příběh je v poměrně krátké stopáži vyprávěn velmi svižně a místy je srdcervoucí. Silný filmový zážitek. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dostačující jednohubka sloužící jako sonda do pravděpodobně posledního místa na Zemi, kde by se člověk dobrovolně rozhodl žít. Kraťoučká stopáž nedokáže rozvést příběh pořádným směrem, aby se dokázal vyrovnat nelehké tématice, kterou zobrazuje, primární poselství je ale velmi patrné a všecko vyvažuje opravdu precizní animace. A vůbec nápad se v našich končinách věnovat zrovna něčemu tak ošemetnému. [viděno na HBO Max 10.6.2022] ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Pracujete-li ve školském systému a přemýšlíte nad tím, zda tento umělečtěji založený, jinak velice povedený film pustit coby poučnou látku, tak si dobře rozmyslete, zda-li chcete následně poslouchat misogynistické výjevy že ,,Afghánistán je fakt sigma země, protože tam ženy nemaj práva.'' Radím Vám dobře, mluvím z vlastní zkušenosti, a to jsem jeden z žáků. Jinak film opravdu obdivuji a pomalu až nechápu, že něco takového dokázala vzniknout v naší skromné krajince. Animace moc pěkná, příběh chytrý a rozhodně poučný... snad jediné co mohu vytknout, je zvuk, který je občas zkrátka moc potichu a jindy až moc nahlas a občas až moc umělecky laděné vyprávění snímku, které ale bude vadit jen tím méně otrlým (či chcete-li primitivnějším) divákům. Je to rozhodně poučné a moc pěkné a i když jsem osobně proti všem mesiášům, co přijdou a začnou ti kecat do sebemenších zvyklostí, zde to je podáno zcela pochopitelným podáním a opravdu sympatizuji s tím, co chce film ukázat. ()

Galerie (35)

Související novinky

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

25.02.2023

V pátek 24. února 2023 proběhlo v pařížském koncertním sále Olympia slavnostní předávání prestižních cen francouzské akademie filmových umění a technik, známých pod názvem César. Vítězným snímkem… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

79. Zlaté glóby - nominace

79. Zlaté glóby - nominace

13.12.2021

Dnes odpoledne byl zveřejněn kompletní seznam nominací pro 79. ročník Zlatých glóbů, které každoročně uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Předávání cen se má uskutečnit 9.… (více)

Reklama

Reklama