Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (30)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obecně přijatelná omluva a pokus o odčinění jedné z temnějších stránek americké historie 20. století. Mírné odsouzení maccarthyovského honu na čarodějnice a především jeho, tak známých a prodiskutovaných, přesahů do světa kultury, zde konkrétně filmu a Hollywoodu. V hlavní roli pronásledovaného režiséra Davida Merilla exceluje přesvědčivý Robert De Niro, který tu příliš prostoru ostatním nenechává. Jako dobrý herec se každopádně předvedl i Martin Scorsese. ()

Riverin 

všechny recenze uživatele

Už nejaký čas sa snažím prísť nato čo napísať k tomuto filmu ale akosi nič neprichádzalo. A to isté môžem povedať aj o Vopred vinní. Nemastný neslaný. De Niro zle hrať nedokáže a dokonca sa tu ukázal ako dobrý herec i Martin Scorsese ale keď má scenár a réžia diery tak nepomôžu ani herci a zaujímavá téma. A ešte by som mala výtky k výprave, ktorá mohla byť omnoho pestrejšia a vypracovanejšia. Záver znie: Ak nemáte nič lepšie na práci a máte radi De Nira tak smelo do toho:) ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne zabudnutý počin nielen u nás, ale aj vo svojej domovskej krajine. Dosť na pováženie berúc do úvahy, že v hl. rolách sú De Niro & Bening a sám Marty Scorsese tu má normálnu dialógovú postavu, nie nejaké jednovetové cameo. Rež. debut Irwina Winklera je príbehom o jednej etape pokrytectva Ameriky, rozumej o mccarthizme. Reflektuje turbulentné dianie v Hollywoode na začiatku 50. rokov a vykresľuje, ako rapídne rýchlo a prudko sa niekoho život zmenil po ocitnutí sa na tzv. čiernej listine. Snímka má vysoké produkčné hodnoty, perfektnú scénografiu a ešte lepšiu atmosféru; z prvej hodiny priam sálal film noir (pocitovo, vizuálne, nie obsahovo) a je taktiež aj pekným mementom do čias vytvárania filmov skrz štúdiový systém, kedy bol režisér v lepšom prípade na druhej koľaji za producentom a/alebo hlavou štúdia (i keď roky tu trochu nesedia). A De Niro ťahá naozaj solídne, finálna scéna potvrdzuje a pritakáva aj saxofón počas záverečných titulkov. Dám opäť znova už čoskoro, naozaj zamrzí len relatívne nízke číslo miestnych hodnotení... ♪♫ (23.12.2021) (x) (28.9.2023) ♪♫ "This isn't some big-screen drama. Just think of yourself. Don't confuse it with one of your movies." ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Docela šílená nespravedlnost vládla 50.létům očividně všude po světě. USA to postihlo v menším měřítku, také tam nešlo úplně o holý život, jako u nás, přesto ten zběsilý hon na nepřátele režimu zničil dost nevinných lidí. A nejtěžší pak bylo se morálně nezlomit a nezaprodat. Předem vinni je tedy sice tématem nesmírně důležitý film pro paměť národa, méně nadšení už však vyvolává nijak výjimečné provedení. Každopádně je radost sledovat tradičně skvělého DeNira v nejlepší formě. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEPLEŤTE SI REALITU S NĚKTERÝM ZE SVÝCH FILMŮ." Jedna z těch méně hezkých kapitol z americké historie, na druhou stranu povedený film o ní pojednávající. A zase to táhne ten De Niro, jemuž si krátce herecky zasekunduje také spřízněná duše, převážně režisér, Martin Scorsese (a ostudu mu věru nedělá - povedené)... I když film vlastně není o příjemných věcech, dívá se na něj dobře, je pěkně obstaraný, výpravu má povedenou, není špatně napsaný a i ve vypjatých situacích působí střídmě. 85% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Automobil paní Nolanové, Chevrolet z roku 1941, má být vybaven automatickou převodovkou Powerglide. Powerglide nebyl na Chevroletech nabízen až do roku 1950. (Zetwenka)
  • Film byl zapsán a poté vybrán k promítání v soutěži na filmovém festivalu v Cannes v roce 1991. (Zetwenka)
  • Sam Wanamaker (Felix Graff) byl v reálném životě jednou na černé listině během McCarthyho éry HUAC (Výbor pro neamerické aktivity). (Zetwenka)

Reklama

Reklama