Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (450)

Morien 

všechny recenze uživatele

Slabošští sourozenci bývají obvykle moje parketa, ale to zejména proto, že se nakonec ukáže, že umí i něco jiného než smutně vzdychat. Inu, zde se to příliš neukázalo, film se v podstatě zabýval hlavně tím, že vzdychal předtím, nějaký potom, koho to zajímá. Nicméně co si tak říkám, tak konec byl vcelku uspokojivý. Nicméně za mou spokojenost (lépe řečeno za absenci rozčarování) může zejména Ethan Hawke. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem viděl několikrát první Lumetův větší film a vždy jsem si jej dost užil. Tak jsem se musel kouknout i na jeho poslední film. Samozřejmě jsem si dovolil předpokládat, že si jej rovněž užiji. Lumet zřejmě již v době tvorby tušil, že brzy zemře, tak snímek mírně odflákl. Zápletka pojednávající o oloupení vlastních rodičů je neskutečně originální a atraktivní, dvě hlavní postavy jsou schopné zahrát to, na co je od nich člověk zvyklý, Marisa Tomei je schopná ukázat svoji horní nápravu, za kterou se nemusí stydět a Michael Shannon mě příjemně překvapil v menší roličce, neboť jsem si jeho účasti tak nějak nevšiml. U toho veškerá pozitiva bohužel tak trochu končí. Obsahově je snímek poněkud prázdný, což se režisér snažil částečně vylepši nechronologickým průběhem děje. Postupem času začíná být snímek poněkud otravný. Není snadné udržet pozornost, neboť se toho před zraky diváků až tolik neodehrává. Nejsilnější pasáží je tedy úvod a závěr. To mezi tím za moc nestojí. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Moc, moc velká deprese provází celý tento příběh. A vždy když jsem si myslel, že už se to nemůže více pokazit, stal se pravý opak a duševní stavy antihrdinů klesly o 100%. Tento snímek táhne silným provazem kupředu dvojice velmi přesvědčivých zkušených herců... Smysluplně strávených 112 minut pro všechny pesimisty, a nejen pro ně. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, kde vládne herecké obsazení a nápad. Největší problém jsem měl vžít se do příběhu, jelikož do poloviny filmu mě bylo naprosto ukradené jak to celé dopadne. Závěrem je to už o něčem jiném, skoro bez minuty nudy. Kdyby byl film o několik minut zkrácen tak by to byl lepší divácký prožitek, takhle je to dobrý nápad s nudným provedením. Mé hodnocení 2,5 hvězdičky... Marisa Tomei je okouzlující... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ale spíše to vidím na tři a pů hvězdičky. Nejvíce se mi líbila Marisa Tomei prakticky v prvních dvou scénách ve filmu je nahá a s někým to dělá. Někdy si říkám co vše musí herečky udělat, aby to ve výsledném efektu vypadalo věrohodně:) Vždyť i kdyby se tou peřinou jen přikryli tak by nás taky napadlo, že něco spolu mají. Ale takhle to je pro diváka samozřejmě přitažlivější a zajímavější. Jinak samozřejmě skvělí oba ústřední hrdinové, kteří mají opravdu neskutečnou smůlu a na konci to už nevydrží starší z bratrů a začne s úklidem. Paráda! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama