Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (450)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, ve kterém Sidney Lumet dokazuje, že ještě nepatří do starého železa a že ještě ve svém požehnaném věku umí natočit dynamickou a napínavou podívanou. To přepínání mezi jednotlivými postavami je místy sice nepřehledné a nevíte v jaké době se zrovna nacházíte, jinak ale nemám filmu moc co vytknout. Herci hrají jako z partesu a celý je to takový mile oldschoolový.80% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet nám ve svých třiaosmdesáti letech dokazuje, že se v žádném případě nechystá do filmového důchodu. Naopak natočil skvělé novodobé drama o požítích dvou bratrů, kteří se rozhodnou své problémy řešit velmi nešetrnou cestou skrz rodinný podnik. Co dělá příběh poutavějším je bezesporu jeho mozaikové poskládání, které vás donutí film neustále sledovat. Phillip Seymour Hoffman zahrál na výbornou jako vždy. Než Hoffman mi větší radost udělal Ethan Hawke, který zahrál mladšího bratra též na výbornou a líbil se mi ještě o malinko více. Na pět hvězdiček tomu něco chybělo, ale za zkouknutí to určitě stojí a mohu jen doporučit...... ()

Reklama

Bart 

všechny recenze uživatele

Zajímavá studie jedné rozvrácené rodiny. Bohužel se mi zdá, že postavy jsou nedotažené a méně psychologicky propracované, kromě toho jsem měl pocit jisté osobní odtažitosti mezi oběma hlavními představiteli. Nicméně film má netradiční a zajímavý způsob vyprávění, dobrou kameru a pro mě osobně pěknou doprovodnou skladbu o skvělých hereckých výkonech nemluvě. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Azda je to čiastočne tak ako píše Maq, že ide o "reflexiu dôležitých všeobecných znakov doby". Zámerne nepíšem o umeleckosti, pretože o umenie nejde. Skôr o naštvaný odkaz nadurdeného deda-režiséra svojim fanúšikom o tom, čo si myslí o spoločnosti. Všetko sa skurvilo, deti si nevážia rodičov, rodičia deti, žije sa na dlh, všetci sa podvádzajú a všetko sa deje v mene prízemných hodnôt, závislostí a pudov. Zároveň je toto fŕkanie odeté do moderného hávu prehádzaných časových rovín. Tomuto ozvláštneniu chýba dramatický dôvod. Všetci hrdinovia sú totiž morálni hajzli, s dejom sa ich pokrivené charaktery len prehlbujú, takže v dôsledku je úplne jedno ako dopadnú oni a aká bude pointa. Hoci sa s kritikou do istej miery stotožňujem, v tomto prípade vadila ťažkopádna depresívnosť moralizátorstva bez možnosti úniku. Táto ulepená odpornosť celého deja s absenciou humoru celé vyznenie posunula do roviny života v celoživotnom lajne. Film potom skončil podobne ako to čo kritizuje: Neznesiteľná nuda, prekrytá pláštikom adrenalínovo nabudenej zábavy, spočívajúcej v bombastickom ozvláštnení, v skutočnosti len variujúcom predžuté a vopred známe výsledky. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl, že se jedná o černou komedii. Když si navíc vzpomenu na Lumetovo Psí odpoledne, kde režisér dokázal umně spojit drama s hořkou komedií, byl jsem natěšenej na snímek, který sice nadhodí vážné téma, ale ve správný moment ho shodí nějakým vtípkem a já vyjdu z kina s úsměvem na rtech. Těžký omyl! Když jsem se vyplazil ze sálu, měl jsem depku jako už dlouho ne, v tomto mimořádném dramatu není pro humor místo, silný příběh a sugestivní herecké výkony tria Finney / Hoffman / Hawke (u Ethana jsem byl doslova šokován, on je skutečně Pan herec) vás přibijí do sedaček a vy budete škemrat, ať už je proboha konec. Vynikající film! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno