Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jen v Praze se stane přes padesát vražd ročně. Kam vlastně pachatelé odklízejí těla, která se nikdy nenašla? Příběh z časů, kdy dostat mafiána znamenalo se s ním kamarádit. Z dob, kdy vám bývalý kolega z přátelství nabízel lépe placené místo na druhé straně zákona. (Česká televize)

Recenze (89)

FIBO 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji si, že bych si kdy z nějakého českého seriálu odnesl takový zážitek jako po čtvrté epizodě Devadesátek. To, co tato epizoda divákovi dala, by se dalo bez nadsázky přiřadit k highlightům nejen tuzemské seriálové tvorby, za kterou by se nemusely stydět ani lepší zahraniční produkce. Nevybavuji si, že bych po dosledování nějakého CZ/SK seriálu zíral na závěrečné titulky s otevřenou pusou a právě zpracovával zážitek, který daleko převyšuje návštěvu kina. Atmosféra, napětí a tíživá hudba Juraje Dobrakova vrhne diváka do středu dění a to způsobem, že si ani neuvědomíte, že sledujete televizní seriál. Už v tuto chvíli lze Devadesátky považovat za klenot české seriálové tvorby, který už teď sedí na trůnu a na míle převyšuje laciné, brakové, hloupé a scénáristicky/dramaturgicky primitivnější konkurenty, které cílí na nenáročné a po pracovním dni unavené publikum (zdravím Voyo a kreativní producenty tuzemských komerčních televizí). Pokud by se tvůrcům i nadále podařilo přidat pod kotel a zobrazit následující bezprostřední dění ve své surovosti a ohyzdnosti tak , jak se celá kauza udála, tak tu můžeme mít český Černobyl a to bez nadsázky. Klobouk dolů všem zúčastněným a Marešovi zvlášť. PS: Juraj Dobrakov coby skladatel se mi začíná čím dál tím víc líbit. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl má pro mě osobně až příliš dokumentární charakter. I když jsou některé momenty dramatické, vtípky v prolukách, jakkoli povedené, to nezachraňují… Uvědomuji si, že jde o specifický záměr, na kterém kvality seriálu naopak stojí. Ale tady to vnímám osobně už jako přestřelené a na úkor filmového napětí… Těším se nicméně na další díl! ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

WOW! A v tomhle já jsem bezstarostně vyrůstal. Tíživá hutná a až lepkavá nálada červencového léta kdesi u Orlíku, k tomu naprosto bezvadně pasující hudba a Sokol konečně začíná vyrůstat z postavičky "Srandovního strejdy, co uvádí tu travesti taškařici" do temného polozáporáka. A asi to s ním nedopadne dobře. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí díl nastolil nový standard seriálu, jehož hlavní zápletka orlických vražd eskaluje každým dílem a je čím dál tím víc napínavější. Jedinou výtku mám snad k nepříliš uvěřitelně napsaným postavám, které v původním seriálu byly buď víc klidní (původně Polývka, teď Finger), nebo víc obezřetní (Vetchý, teď Bartoš). Jasně, řeším blbost a kdyby postavy byly na novo vytvořené, neřešil bych to, ale když jedete podle něčeho, co znáte a postavy se chovají takto, kazí to dojem. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luxus. Seriál zatím jede na plný koule. Pátrání po sudech v Orlíku nemá chybu, už jen ta příprava byla famózní. Navíc příběh jednoho z policistů začínající se bratříčkovat s mafiánama je dost temný a bude zajímavé pokračování. Atmosféra doby opět prvotřídní. Zatím si není opravdu na co stěžovat. Plíšek je borec. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Vyšetřovací tým řeší, zda podezřelé pachatel zatknout, protože na ně nic nemají, když nebyla nalezena těla obětí. V různých zemích je praxe různá. Někde platí, že bez nalezení těla oběti není možné pachatele obvinit z vraždy. U nás však tato možnost byla a je. (sator)
  • Při telefonátu s ostravskými potápěči zvedne telefon kapitán Plíšek (Martin Finger) se slovy: „Praha zdraví Ostravu.“ Stejný pozdrav použije v seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014) v epizodě Olizovač (2016) kapitán Martin Pražák (Filip Blažek), když volá do Ostravy kvůli jazykové radě. (azcr)
  • Policejní snímek, který má František Tůma (Ondřej Sokol) na nástěnce, patří spartakiádnímu vrahovi Jiřímu Strakovi. (Frontier)

Reklama

Reklama