Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak mně to moc nezaujalo a po většinu filmu jsem se spíše nudil. Čekal jsem větší legraci, ale Jirka Cízler mi tam vyloženě vadil. Vlastně celé herecké obsazení pro mně nevyznělo jako příliš šťastné. Nezajímavý a nezáživný film. Sem tam veselá hláška a originální podvod, který ovšem taky nevymyslel scénárista, ale který se skutečně odehrál. Prostě mi přišlo, že se s tím dalo udělat víc a nadějná věc tak zůstala pohřbena. Pouze průměrný film, který si dlouho nezapamatujete. 50% ()

subic 

všechny recenze uživatele

Hudebně zábavná komedie z 80ých let, to samo o sobě zní děsivě. Jde spíš o komedii naštěstí s minimem hudby, za to s průměrnými hereckými výkony, ale je to zajímavá ukázka vynalézavosti a podvodnického umu. Já to beru jako takový předvoj nebo pilot k podvodnické Šéfovské sérii z 80ých let s mým oblíbeným Petrem Nárožným a ještě oblíbenějším Karlem Heřmánkem. 55% ()

Reklama

honzic 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedená komedie, místy trochu nepřehledná scénářem a herecky nevyrovnaná, přesto skvělý výkon Oldřicha Kaisera a některých dalších protagonistů nelze upřít. Vychází z historického faktu jen volně, ale zajímavý počin, na který se dá dobře koukat, ač občas už i nudil, není to takové jako Velká filmová loupež, kde je humor více vtlačen, tady je jen na pozadí. Hodnocení: 60 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Něco tak špatného jsem dlouho neviděl. Režisér vedl kdovíproč herce k deklamování, přehánění gest až teatrálně, ale vůbc to nepůsobilo vtipně. Ani celá ta šaráda mi nepřišla nijak povedená. ti dva slouhové, co leští auto nebo troubí na trumpety, ti asi taky měli být vtipní. Je to sice přehlídka entertainerů své doby, ale celkově pomalé, dýchavičné, bez vtipu. Mimochodem, co se stalo s kastelánem? Na toho nějak ve scénáři nakonec zapomněli. ()

Ehrmantraut 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý film, pokud přistoupíte na formu jeho vyprávění. Jeho forma je většinu času na hraně parodie. Souhlasím s komentářem Oskara, že obsazení Stanislavy Bartošové působí rušivě, snad ještě dva herci nebo spíš dvě postavy mi vadí. Dva klauni jednoduše nejsou úplná trefa do černého. Jinak je to ale herecký koncert, především koncert Oldřicha Kaisera a Jiřího Císlera. Jasně, jejich poloha jde až na hranu vkusu a hratelnosti, ale oba pánové si to velmi dobře uvědomují a vědí kde se pohybují. Limonádový Joe jde po podobné hraně. Joe je samozřejmě o level víš, ale je to podobná hrana. Herci přehrávají a ví o tom. Když na to přistoupíte i vy, budete se královsky bavit. Nebudete se snad bavit ani tak příběhem nebo nečekaným (čekaným) koncem, ale velmi vtipným a trefným vykreslením atmosféry a především postav a postaviček v poválečné Praze ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama