Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pak že nic není černobílý, tenhle film je. Jen by mě zajímalo, kde se vzalo moje přesvědčení, že ten angorský svetr byl růžový. Zatímco zápasit s chobotnicí, co se nehýbe, mi přijde jako kumšt, u toho, jak Kathy držela pletací jehlice jsem se málem orosila, touhle metodou by neupletla jedny ponožky ani za rok, natož třináct párů. S Edem se k sobě skutečně hodili. Věnovali se oba přesně tomu, pro co neměli žádný talent, zato to dělali s vášnivým zaujetím a to se počítá a píše zlatým písmem do dějin. Určitě něco takového obsahuje i jejich epitaf - nejhorší režisér všech dob a jeho milující žena, nejmenší talent na ruční práce, co kdy seděl v čekárně veřejné nemocnice. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je ta nejnepohodlnější rakev, ve které jsem kdy byl." Tak legendární Bela Lugosi mě bavil víc, než ten slavný režisér, scenárista, herec a producent, který se rád převlékal do dámských šatů. To však nic nemění na tom, že kdyby všichni režiséři točili s takovým nadšením jako Ed Wood, tak by ve filmovém průmyslu určitě bylo méně peněz a více zábavy. Nebudu se tedy falešně tvářit, že po zhlédnutí tohoto filmu začnu po večerech konzumovat Zlaté maliny a ráno pak do mísy vypouštět Oscary, ale na nějaký ten kousek z dílny nejhoršího režiséra všech dob si určitě udělám čas. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka, která každým zhlédnutím zraje jak víno. Naprosto špičkové herecké výkony, výprava a skvělé vyprávění Tima Burtona. Mnoho kouzelných hlášek a situací u kterých jsem si bandu v čele s Ed Woodem zamiloval a výrazně mi změnil pohled na díla Ed Wooda, jež se u jeho filmů více bavím. Můj nejoblíbenější Burtonův film, mé hodnocení silných 5 hvězdiček… ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Asi většina lidí, co se aspoň trochu zajímá o filmy, má určitě nějaký ponětí o tom, jakym způsobem se "proslavil" Ed Wood. V podstatě si můžete přečíst třeba jeho biografii tady na čsfd a dozvíte se to samý, co ve filmu zabere 2 hodiny. Přesto film stojí za vidění, protože Ed Wood asi musel bejt opravdu bizarní postavička. A to ani nepočítám ty lidi, kterejma se obklopoval. Navíc filmu pomáhá celkem zajímavý herecký obsazení. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Edík by se neměl posuzovat podle standartních měřítek, které používáme při porovnávání režisérů. Byl to magor s neskutečným zápalem pro věc. Bylo mu jedno jestli film je a nebo není cool, chtěl být součástí toho dementního kolotoče jménem Hollywood a i když se nezapsal do těchto análů zrovna přívětivě, prostě tam je a basta.A tenhle film by se mu rozhodně líbil a co já vím, třeba by si i uvědomil, že byl přeci jen trochu moc.__ Skok Burtona od bizarnostem k životopisu bylo jako posadit dítě z motorky na solární pohon na opravdickýho Harleye, kterému navíc nefachčí brzdy. Šokantní rozhodně! Špatné ne! Když se v době obsazování rolí dostal na přední plátky novin Johnny Depp s tím, že on bude ten nejhorší režisér všech dob, musela se zákonitě zvednout mexická vlna na všech kontinentech. Je to borec a v roli Eda mi silně připomínal jednoho mého učitele (teď myslím svým ekcentrickým vystupováním a tak...). Kdo ale září jako atomový hřib nad prosluněnou oblohou je Martin Landou, jehož Bela Lugosi je zahrán úctyhodným způsobem ("On je ještě naživu?"). Ke konci už film trochu sjíždí hrany, přesto se ale jedná o jeden z nejlepších životopisných filmů všech dob. A chlupatý svetry zase přídou do módy, to vám říkám :D ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)
  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama