Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1863. Konfederace se dere na sever do Pensylvánie. Odborové divize se srocují, aby jim čelily. Po tři dny se u Gettysburgu střetávají dvě velké armády a osud jednoho národa visí na vlásku. Tento film, natočený na skutečných místech bitvy a plný autentických detailů, vás vtáhne do žáru nejkrvavější bitvy na americké půdě. Historie ožívá na plátně ve skvělých bitvách, stejně jako osobní dilemata, motivace a obavy jejich vůdců. Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen, Stephen Lang, Sam Elliott, Richard Jordan a další hrají klíčové role v tomto velkolepém eposu natočeném podle knihy oceněné Pulitzerovou cenou "Andělé smrti" Michaela Shaary. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Patetické? Bezesporu - patos však málokdy překračuje hranici dobrého vkusu, heroismus projevovaný na obou válčících stranách pak působí víceméně věrohodně. Diváka potěší autentické lokace, výstroj, výzbroj a bojová taktika jsou zobrazeny s maximální snahou o přesnost. Podrobný a působivý filmový přepis největší a v mnoha ohledech přelomové bitvy americké občanské války je ozdoben řadou velmi dobrých hereckých výkonů, z nichž vyčnívá především Tom Berenger v roli generála Longstreeta. Zkrátka a dobře - pro milovníky historie vojenství jasná volba. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No to byl zase jednou historický spektákl. Ještě hodinu po skončení mě bolí hlava z neustálého bubnování vojáků a patetické hudby. Brrr. Kam se na Gettysburg hrabe Jackson se svým Návratem krále. Kdyby Gettysburg byl o hodinu kratší - myšleno kratší o tu hodinu významných pohledů, salutování a zhruba polovinu proslovů - tak by to mohl být velice dobrý historický vekofilm. Takto je to jen příšerně natahovaná velkolepá patetická podívaná. Vždyť jen nástup vojáků rebelů k závěrečné bitvě trval přesně 14 minut!!! Na druhou stranu se tomuto filmu nedá upřít obrovskou autentičnost bojových scén a solidní choreografii. Leč zabalenou v tunách patosu a monumentalních záběrů na hrdinné vojáky s americkou vlajkou v rukou. Brrr to bubnování. Po této zkušenosti mě ani nenapadne se ještě kouknout na, podle očitých svědků ještě mnohem patetičtější a natahovanější, Gods and Generals od stejného režiséra. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Uf, dosti vyčerpávající a podrobné vyprávění o jedné slavné bitvě. Těch detailů o konfliktu, kde kdo z jakého směru šel a takřka i to, za který strom se kdo konkrétně schovával, je bohužel až až. Slabším momentem jsou některé aspekty akčních scén, kdy (hlavně velitelé skupin) tak legračně pobíhají a mávají šavlemi, jako kdyby křepčili na nějaké vesnické zábavě. Vůbec ty tisíce komparsistů se občas chovájí "zvláštně", ale netroufal jsem si říci, zda záměrně a nebo to pár jedinců občas odfláklo, když si říkalo, že jsou stejně mimo záběr - ale chápal bych i záběr a skutečné chování pár jedinců při takovém střetu. Je i škoda, že se z tak dlouhé filmu divák nedozví takřka nic o občanské válce. Hlavním tématem je tu to, že proti sobě bojovali přátelé, bývalý spolubojovnící a někdy snad i bratři. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

spolu s filmom Anderssonville , jeden z najlepších filmov o občianskej vojne v Amerike. Juh proti Severu - Sever proti Juhu? Konflikt označujú ho ako "právo na slobodu pre každého", vrátane černochov (dodnes vidíme v rasistických prejavoch o akú "slobodu" išlo). Jednoducho bohatý rozvíjajúci sa priemyselný sever nemal dostatok robotníkov a tak to chcel riešiť aj tým, že robotu ponúkne slobodným otrokom, čo sa nepáčilo južanom, keďže oni ich potrebovali na svvojich bavlníkových a tabakových plantážach (mnjam ručne na hladkých stehnách otrokyne šúľaný viržinsky tabak určite plantážnikovi viac chutil ako "sekane seno" nejakého (Marlborro) - tabakového koncernu ... hihi). A tak pod rúškom "jednotnej únie" a slobody pre všetkých zo strany Severu a túžbou "slobodných štátov bez diktátu Washingtonu" zo strany Juhu sa rozpútala občianska vojna. Ach jo , z občianskych nepokojov a nesúhlasom "diktátu jedného vedenia", vznikajú konflikty dodnes. Snáď si z toho tá naša ÚNIA (európska) zoberie ponaučenie ... veď pre príklady netreba isť 150 rokov dozadu, stačí uprieť pohľad na bývalú "zónu sovietskeho vplyvu". :( Filmu strhávam bod za šialene dlhú stopáž, a miestami patetické "nástupy" vojakov z jednej či druhej strany v oblakoch dymu z kanónov a pušiek. Z hercov zaujal Martin Sheen čoby pološialený generál Lee, ale páčil sa mi aj Berenger so strašne hustou bradou ale do filmovej postavy generála Hooda sa úplne dokonale vžil drsňák Gorman.. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Klobuk dole co sa tvorcom podarilo pred 20.rokmi natocit! Film o najkrvavejsej bitke v dejinach Americkeho kontinentu. Divak sa moze zoznamit s vojakmi ako Unie tak aj Konfederacie a prezit s nimi sialenstvo a nezmyselnost celeho tohto konfliktu. Tazko je si predstavit ze skoro kazdý 13. vojak mal amputovanu koncatinu no bohuzial je to tak.Ludske utrpenie a 970 000 obeti tohto konfliktu tak znie vypocet oslobodenia cernochov z otroctva! Vrchol filmu pre mna bol Pickettov útok. 90% Kamkoli se obrátil zrak, bylo vidět pušky, šavle, chlebníky, lidská těla a kosti letící ve vzduchu nebo narážející na zem, která se pod námi třásla jako by ji rozechvívaly podzemní otřesy. — Voják Kemperovy divize, která díky odstřelování ztratila na 500 mužů ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • V roku 1994 bol Jeff Daniels (Joshua Lawrence Chamberlain) nominovaný Chicagskou asociáciou filmových kritikov na cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. (Marek1991)
  • Snímek se natáčel na území Národního vojenského parku Gettysburg a také v okrese Adams ve státě Pensylvánie. (Yardak)
  • V bitke o kopec (okolo druhej hodiny filmu) je v priebehu jednej minúty použitý rovnaký záber rôznych kamier a dvakrát zastrelený ten istý konfederačný vojak, vždy iným unionistom. (tiradentes)

Reklama

Reklama