Reklama

Reklama

Největší přání I.

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1964, 31 min

Obsahy(1)

Sociologická sonda o skutečných hodnotách mladých lidí za socialismu. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dost to připomíná Formanovy filomové prvotiny – tou zvláštně znuzenou rytmikou i bezvýchodným sněním mládeže o věcech malých, přece však nedosažitelných. Některé pasáže v dobovém kontextu šokují svou otevřeností. Špáta rozkrývá poněkud zahnivájící omladinu, z níž se vytratila kolektivní víra v lepší zítřek, ale na její místo dosud nenastoupilo nic krom piva, zahulených biografů, motorek a šestákových frázích o štěstí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Upřímnost i naivita mládí. V mnohém tak stejná jako dnes a v mnohém tak rozdílná. Především pasáž o cestování za hranice vzbuzuje posmutnělý úsměv. Kdyby věděli... No, každopádně výtečné a i dnes to má co říci; a to nejen o své době. Škoda jen nahňácání pátého přes deváté, takto to v té půlhodině působí, že to vlastně nemá žádnou ucelenou formu ani směr. ()

sta 

všechny recenze uživatele

společně se schormovým zrcadlením jedna z nej filmových esejí tuzemské provenience.. takovéhle filmy už se netočí :( ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu místy vtipné, ale nezkresleně zachycující myšlení a podobu doby. Skvělé, skvělé, s neocenitelnou sociologickou hodnotou. a hned na začátku Pavel Bobek s Olympicem "Oh Boy" - už vím, odkud májí v Bigbítu tyhle záběry. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc – snad ucelenější obrázek, snad náznak dramatického oblouku, víc dobové atmosféry nebo pohled zpovídaným hloub pod kůži. Špáta kupodivu moc nebuduje vztah důvěry, spíš útočí a zpovídaní se povětšinou brání. Výsledek logicky musí klouzat po povrchu. Sociologie? Za mě zajímavůstka na jedno podívání. ()

e.Xit 

všechny recenze uživatele

"...já bych chtěla jet do Francie, je to taková sympatická země, ale kapitalistická...ale sympatická..." ()

Or!g!nal 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu, jako člověka co nezažil nic staršího než 90. let paráda , film prostě ukazuje jak se prostě věci měly... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, který nezažil komunismus osobně, určitě velmi zajímavá sonda do mysli mládeže 60. let. Z odpovědí je celkem jasné, že i přes určité uvolnění režimu jsou možnosti seberealizace značně omezené a nějakou výraznou kritiku si nikdo nedovolí. (SD) ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak se během 50 let mluva úplně proměnila. A jak vstřícně tehdejší respondenti reagovali. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Další dokumentární snímek, který jsem měl možnost vidět v rámci "Základů kultury". Rozhodně jde o zajímavý dokument, který zachycuje přání a sny studentů. Je pěkné, že s odstupem času se spousta přání nezměnila. "Co si nejvíc přeješ?"/"Abych měla štěstí"/"Co to je štěstí, není to jen fráze..?"/"No abych byla šťastná, aby se mi všechno dařilo a tak..." ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů, které jsem mohl vidět. A ve své podstatě je tak jednoduchý a čistý, když je celý postaven jen na anketním stylu. Autor, se zaměřuje na mladé lidi a ptá se jich na jejich životní přání, na to, čeho by chtěli dosáhnout, nebo co vlastně považují za štěstí. Zabývá se různými sociálními vrstvami od studentů, pracující mládeže, až po problematické mladé a zevlující mládeže, která chodí jen do hospod a barů. V závěru klade otázky, které se týkají cestování, toho, kam by chtěli mladí lidé vycestovat a s kým. I když několikrát zazní, že např. s ČSM nebo Čedokem, nejpřijatelnější by pro ně bylo, vyrazit si sami. Na samotném konci filmu se Špáta ptá studentů také na jejich názor na dospělé. Víc než zajímavý pohled na lidi z 60. let, na jejich touhy, životní přání, jenž byl ale samozřejmě poznamenán tehdejší dobou. Rozhodně jsem zvědavý na další dva díly, které byly později natočeny. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Jako půlhodinový sled jedné anketní otázky - zajímavé, zvláště vzhledem k té době. Tím, že sledujeme desítky respondentů, každého cca. půl minuty, tak jsem po čtvrt hodině tak nějak otupěl a odpovědi mě příliš nezajímali, zvlášť proto, že polovina lidí říkala to samé. ()

MarekMotor 

všechny recenze uživatele

Výživná sonda do duše československé společnosti - mnoho lidí nejrůznějších profesí, hodnot IQ i schopností cítění a jedna jediná otázka: jaké je vaše největší životní přání? Obsahuje i sekvenci s historikem Jiřím Rakem, kterýžto mne učil na fakultě a kterého jsem měl hodně rád. ()

Reklama

Reklama