Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 2
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 2

Recenze (355)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů z prostředí kriminalistiky. Téměř dokumentárním způsobem tu postupně procházíme všechny průlomové metody odhalování pachatelů, které se zařadily do arzenálu kriminalistů. Určitě pobavil každého, kdo ho viděl a já osobně bych si ho na obrazovkách nenechal ujít. Zkrátka paráda. 95% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 1989, do Sametové revoluce zbývalo ještě několik měsíců. Režiséru Antonínu Moskalykovi se zrodil v hlavě nápad natočil kriminálně-historický seriál "Dobrodružství kriminalistiky". Seriál o převratných objevech v dějinách kriminalistiky, odlévání stop, daktyloskopie, krevní obraz a dalších třiadvacet objevů. Do toho si pozval (někdy i s pomocí německé koprodukce) skvělé herce, kteří se opravdu snažili a podali výtečné výkony. Okořenil famózní akční tajemnou hudbou Karla Svobody a naservíroval divákům báječný seriál, který potěší i po bůh ví kolikátém shlédnutí. Sice ty poslední díly nebyly tak suprové jako ty ze začátku (první díl Stopa je snad ten nejlepší), ale to mě nepřinutí abych své hodnocení změnil. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

S01-S04: Přiznám se, že jsem seriál Dobrodružství kriminalistiky, jako malá neviděla. Vysoké hodnocení i silné téma mne dopředu dostatečně silně navnadilo, ale očekávání bylo asi příliš vysoké. Téma, obsazení i nápad je bez debat naprosto bezkonkurenční. Nelíbil se mi divadelní herecký projev a prkenné dialogy. Asi umělecký záměr, ale i tak se mi na to nekoukalo hezky. Mohlo to být nadčasové, ale zub času se do seriálu bohužel pořádně zakousl. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Prostředí 10/10/// +naprostá plejáda hereckých es na přelomu 90tých let, neuvěřitelně komplexní a věrná výprava, mnohdy zajímavé a napínavé kriminální případy, kvalitní režie -chybí tu hlavní hrdina, nebo hlavní vyšetřovací tým, vždy si musíme zvykat na nové postavy, zhruba prvních 20 minut trvá, než se pořádně do příběhu dostanu (až pak to má spád a gradaci), některé postavy nebo herci mi vyloženě nesedli/// Tento kriminální seriál byl jednou z jistot na obrazovkách našich televizorů v devadesátých letech. Už v té době jsem shlédl některé díly. Tehdy mi bylo asi deset a rozhodně jsem z toho moc nechápal. Dnes však dokáži tento seriál naplno ocenit. Jedná se celkově o velmi kvalitní kriminálku, kterou snad jen překonávají Četnické humoresky. Je až obdivuhodné jak dobře se dařilo pro jednotlivé epizody nacházet lokace, herce, psát postavy a příběh. Pochybuji, že si na tohle někdo v budoucnu troufne. Škoda, že některé čísti byly slabší, méně zajímavé nebo o něco nudnější, ale bylo jich minimum a závěr každého dílu jsem upřímně hltal./// Cekem 82%/// ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z EPIZODY VLAS: "Jestli mě policie bude potřebovat najde mě v kuchyni." // "Láska je hezká věc, dokud nedojde na peníze." // "Klamat úřady se nevyplácí a dělat z nás blbce už vůbec ne." // "Vlasy nejsou u soudu nezvratným důkazem." "Tak se jím musejí stát." // "Ale jestli je to vaše další hovadina, tak si mě nepřejte." // "Vám se přirozeně omlouvám, což nadřízení nedělají často." // "Nechtěl jsem jí zabít, ale ona byla mrcha!" ()

Galerie (409)

Zajímavosti (119)

  • Záběry odehrávající se před vstupem do budovy guvernérova sídla a v jejím interiéru se natáčely v exteriéru i interiérech dnešní budovy Ministerstva dopravy, někdejšího sídla Ústředního výboru Komunistické strany Československa na adrese nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha – Nové Město. (HonzaBez)
  • Otcem základní myšlenky seriálu byl filmový režisér, dokumentarista a spisovatel Jaroslav Šikl. Ten stál třeba za cyklem Kriminalistické sondy (resp. Kriminalistická laboratoř) z konce 60. let, v němž se divákům pokusil přiblížit práci kriminalistů. Šikl měl s tématem zkušenosti, napsal třeba námět ke Třiceti případům majora Zemana (od r. 1974). Televizi proto v první polovině 80. let nabídl čtyři scénáře, v nichž se polodokumentární formou zaměřil na kuriózní nebo známé případy z dějin kriminalistiky. Ty se líbily nejen ČST, ale i západoněmeckému partnerovi, jenž se rozhodl projekt spolufinancovat. (sator)
  • Epizoda 1 "Stopa": Když se Vidocq (Boris Rösner) představuje policejnímu prezidentovi (Martin Růžek), tak mu ukazuje svůj cejch galejníka (TF) vypálený na levé lopatce. Když se jej o chvíli později jeden z kriminálníků Jean Pierre (Petr Drozda) snaží zastrašit utopením v bečce s vodou, tak cejch galejníka na patřičném místě chybí. (MartinM)

Reklama

Reklama