Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

Terva 

všechny recenze uživatele

Jeffrey Wright exceluje v životopisném dramatu režiséra Juliana Schnabela s názvem Basquiat, jež se shoduje se jménem hlavního hrdiny - nezávislého malíře a přítele Andyho Warhola, který se z ulice vyšvihl až na špici zájmu společnosti. Jak rychle stoupl, tak rychlá byla i cesta do propasti... Drsný, silný a skvělý příběh, výborné herecké výkony a David Bowie v roli Andyho Warhola. Scénář : Julian Schnabel a Michael Holman. Kamera : Ron Fortunato. Hudba : Julian Schnabel a John Cale. Hrají : Jeffrey Wright jako Jean Michel Basquiat. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Žel, skvělé obsazení (Benicio Del Toro, G. Oldman, Ch. Walken a především vždy úžasný D. Bowie) ještě nedělá skvělý film. Během celého filmu jsem nezaznamenal jediný skutečně silný okamžik; jako by se snad režisér domníval, že film ze života umělce musí být zajímavý sám o sobě bez nutnosti zapojit vlastní myšlenky a nápady. Omyl. 6/10 ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

Schnabelův styl mi nesedí. Je to malíř, proto není divu, že si jako svůj debut vybral život jiného umělce - Basquiata, o kterém jsem do této doby nevěděl ani, že existuje. Film se skví hereckými hvězdami, na které je radost pohledět - Wright má skvěle dětinský úsměv, Bowie jako Warhol byl k sežrání, Courtney Love hraje správnou drsňačku... Tenhle film je dobrý, leč vcelku nudný... HUDBA: John Cale, Julian Schnabel - no vcelku dobrý songy kapel, co neposlouchám... ale líbila se mi ta arie od Verdiho. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Chcete film o umelcovi? Nech ho natočí iný umelec! Kto predsa dokáže lepšie vystavať príbeh na kompozícii graffitov a pestrofarebných rekvizít a detailov, ako človek, ktorý sa tým živí?! Kontrast medzi nelogickosťou Basquiatovho umenia a šeďou okolitého sveta vytvára celú škálu pocitov (fantastický filmový plagát to presne vystihuje), a subjektivita interpretácií zhluku obrazu a ich zdanlivej bezvýznamnosti tomu dodáva ďalší rozmer. Inak povedané, presne to, čo ma na Before Night Falls nudilo, ma v Basquiatovi bavilo. Obsahovo ten film možno trochu prázdny je a chápem, že je možné ho ľahko odsúdiť ako nezaujímavú kopu zážitkov svet ignorujúcich bohémov, ale hovorím vám, má to hĺbku. Navyše je to jeden z tých nezávislákov, v ktorých si chce zahrať každý, a mne tu vážne chýbal už iba Buscemi. Všetkých, aj epizódnych roličiek sa zhostili výborní herci, s mojim roky najobľúbenejším hercom tmavej pleti J. Wrightom na čele a dokonalým Davidom Bowiem v úlohe Andyho Warhola, v jednom z najväčších castingových víťazstiev vôbec. A moja večná láska Parker Posey ako snobská povýšenecká new yorkská agentka s umením, a teda presne tak, ako ju najviac milujem. 85% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedna z typických postav Warholovy Faktory - továrny na umění, kde znaky nemají smysl, nenesou v sobě žádný význam. Mladý černošský umělec Basquiat, jeden z představitelů generace tvůrců přímo ovlivněných Andy Warholem, je hlavní postavou tohoto skvělého biografického filmu režiséra Juliana Schnabela (jinak též významného newyorského postexpresionistického malíře). Boom pop artu odstartoval zajímavý zvrat ve vnímání umění - Warholovi šlo ještě především (mimo odklonu od abstrakce zpět k realitě a zaostření optiky na všední ,,komerční, objekty) o slávu, pozornost a peníze, jeho mladí žáci si naopak soustředili na fakt, že umění musí zpět za lidmi - tedy ze snobského prostředí galerií zpátky do ulic... Tak vzniklo graffiti - typický produkt městského vnímání krásna, tak vzešla hvězda Basquiata - neortodoxního tvůrce graffiti a pláten na pomezí abstrakce a experimentu. Vedlejším produktem úspěchu a slávy bylo zjištění, že Basquiatova plátna se za obrovské částky znovu stávají součástí sbírek snobských sběratelů, což mladý umělec vyvažoval právě tvorbou graffiti a writů přímo v ulicích New Yorku. Barevným sprejem vyvedený nápis, obrazec či kresba na zdi byly fenoménem, který jen posiloval Basquiatův kult (k tomu přispěla nejvíc samozřejmě jeho předčasná smrt) a hlavně poukazoval na ten nejdůležitější faktor - umělcovu nezištnou radost a vnitřní potřebu tvorby, stěžejní hnací sílu každého skutečného inovátora a kreativního jedince... Skvělý film, skvělá režie, strhující i přesvědčivé herecké výkony (David Bowie jako Andy Warhol...)... Basquiat... Jsem zvědav, kdy někdo natočí biografický film o další významné personě této Warholovské školy - Keithu Haringovi (jeho dílo bylo k vidění na vlastní oči třeba v Centru Egona Schieleho v Českém Krumlově)... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama