Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (484)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Pěkný a originalní film i na nejen svoji dobu. Paraxodně jsem se ke psání komentáře dopracoval až po zhlednutí Trona:dědictví. Kdy jsem si prvního Trona trochu oživil. Docela by nebylo špatné kdyby nějaké kino udělalo dvojprojekci. Malá perlička na zavěr až teď jsem si všimnul, že v drobné roli se tu objevil i pozdější americký ninja Michael Dudikoff. Taky by mne zajimalo kolik lidí vidělo Trona než šlo na Tron:Legacy. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro staromily požitek, pro mě jako pro diváka, který v Tronovi hledal poutavou sci-fi nebo příjemnou hi-tech pohádku, naopak těžké zklamání. Zápletka je jednoduchá, triky obrovsky zestárly a atmosféra potemnělého světa počítačů se vzhledem k lehkému stereotypu ne a ne dostat pod kůži. Film tak nakonec paradoxně funguje o nějaký ten kousek lépe ve chvíli, kdy se člověk nechá pohltit famózním pokračováním Tron: Legacy. Nostalgie po starých hernách, světě soubojů s diskem nebo po závodech na motorkách se pak nenápadně přihlásí o slovo. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu revoluční dílo, především po grafické stránce (jak se asi diváci za 20 let budou dívat na takového Avatara?) Každému je asi jasné, že dnes právě tou grafikou moc lidí film nezaujme, nicméně je zde pár věcí, které vás určitě zaujmou. Především skvělý Jeff Bridges, dobře propracovaný svět "za monitorem" a fakt, že se chystá pokračování, kvůli kterému jsem si tento film pustil. Takže, za čtyři měsíce se opět vydám(e) do tohoto světa, akorát s tím rozdílem, že Jeff už trochu zestárl a triky "trochu" pokročily vpřed. Já se těším a tomuto dílu dávám čtyři hvězdy. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +originalita, ve své době mistrovské technické zpracování, atmosféra, Jeff Bridges -dnes efekty působí úsměvně, popravdě mě to do děje nevtáhlo tak moc jak jsem očekával, prostě trochu jsem koukal po tlačítku reset/// Dnes kult na který jsem byl velmi zvědav. A protože jsem to ještě neviděl a v kině netrpělivě očekával pokračování, musel jsem si to sehnat a vidět. Kdo to viděl kdysi, určitě na něj zapůsobí velká dávka nostalgie. To na mě bohužel neplatí a musím hodnotit to co jsem viděl. Bohužel mě to nějak zásadně nestrhlo. Víc jsem si všímal technického zpracování, které odpovídá své době. Uvidíme jaké bude pokračování./// Celkem 68%/// ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tron je akýmsi priekopníkom v rôznorodých elektronických svetoch v ktorom drží prvenstvo a za ktoré si aj vyslúžil kultový status. Lenže skôr ako kultové dielo je to priekopnícky film, ktorý experimentuje s efektmi na úplne inej úrovni. Bohužiaľ je to ale jeden z tých filmov, ktoré po čase strácajú všetok svoj pôvab, práve vďaka tomu, že technický pokrok je omnoho rafinovanejší a precíznejší ako to bolo v roku 1982. To ale neznamená, že sa na film nedá pozerať. Je totiž plný rôznorodých nápadov, ktoré dokážu zaujať a ktoré obohacujú Tronov svet , hlavne svetelné motorky. Uprostred tohto gigabatového dobrodružstva stojí Jeff Bridges, ktorý dokazuje istú pohodovosť, vo svojom prejave a hneď sa stáva najzaujímavejšou postavou filmu. Dokonca zaujímavejšou ako Tron. Inak je to jednoduchý príbeh, ktorý okrem spracovania nemá čím ohúriť, hlavne preto, lebo je príbehovo čiernobiely a charakterovo chladný. Ale pokračovanie si rozhodne rád pozrem. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Program, který pomůže Tronovi (Bruce Boxleitner) s připojením na svého uživatele se jmenuje DuMont. Je to odkaz na Allena B. Dumonta, vynálezce prvního monitoru. (HellFire)
  • V době výroby filmu byly počítače schopny generovat pouze statické obrázky, ale neuměly je rozpohybovat. Souřadnice pro každý obrázek se tak musely zadávat jednotlivě pro každý snímek filmu. 4 sekundy filmu byly vytvořeny pomocí 600 souřadnic. (HellFire)
  • Poté co Flynn (Jeff Bridges) uteče z dráhy pro motorky, můžeme v pozadí zaslechnout zvuky z videohry "Pac-Man" a na nástěnné mapě za Sarkem (David Warner) je Pac-Man ve svém slavném bludišti. (HellFire)

Související novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Reklama

Reklama