Reklama

Reklama

Včelka Mája

(seriál)
  • Japonsko Micubači Mája no bóken (více)
Japonsko / Západní Německo / Rakousko, (1975–1980), 43 h 20 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Waldemar Bonsels (kniha)

Hrají:

Mičiko Nomura, Ičiró Nagai, Kazuko Sugijama, Ken'iči Ogata, Hiroko Marujama, Čijoko Kawašima, Noriko Cukase, Akiko Cuboi, Kazuja Tatekabe, Keaton Jamada (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(104)

Animovaný příběh včelky a jejích přátel. (oficiální text distributora)

Recenze (214)

Martinius 

všechny recenze uživatele

vcielku maju som si ako decko povinne odtrpel. utrpenie zacinalo spravidla uz uvodnou piesnou karla gotta a koncilo otravnymi postavickami a casto pomerne nudnym dejom. mozno prave vcielke maji vdacim za moj odpor k hmyzu. to, ze tento odpor neprerastol do nenavisti, vdacim zasa uzasnym kniham ondreja sekoru o ferdovi mravcovi :) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Odporná snaživka, šprtka Mája, tupý, ale někde v koutku duše udatný, trubec Vilík, obstarožní Hop a cca pětimilimetrová myš Alexander, laciná ťamanská animace, příliš dlouhá stopáž a vtíravá znělka. Neříkejte mi, že něco takového může obsadit status kultu nebo snad nostalgie z dětství. Biene Maja vážně ne! Kam se hrabe na socialistu Ferdu Mravence. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak jako dospělí potřebují potřebují k životu telenovely, aby se měli na co partnerům vymlouvat, když právě nemají chuť na sex, potřebují rodiče Včelku Máju, aby se aspoň dočasně zbavili svých ratolestí jakožto důkazů selhání svých výchovných metod. To je ta lepší stránka vícedílných pohádkových sérií typu Máji. Z hlediska scénáristických kvalit, tempa, dialogů a protahované délky to bohužel sláva není a nezachrání to ani výborný dabink z dob, kdy ho ještě neničil spěch a komerce. Protože se nenechávám unést nostalgií, zůstává celkové hodnocení na úrovni 45 %. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Jééé, co já se toho v dětství nadíval a zpíval s Kájou titulní píseň - Nejlepší je naše včelka Máááájááááá...., prožíval jsem každé dobrodružství co dávali v neděli dopoledne pro děti v 80. letech. Vzpomínám si na Vilíka, kobylku Hopa, kterou daboval Rösner, mravence, kteří vypadali jako skupinka Wermacht pochodující uličkou ve 40.letech nebo nepříjemného pavou. Krásné hmyzí dobrodružství, ikdyž hmyz vůbec nemusím a dokáže mě vytočit i bzučící moucha v mém teritoriu. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Jasná klasika. Rozprávka, na ktorej som vyrastal a ktorú som žral, pričom som videl hádam každú jednu časť aspoň dvakrát. Príjemné rozprávanie s príjemnými postavičkami, nezabudnuteľnou Gott znelkou a dobovými animáciami. Dnes už mi to príde ako blbôstka, ale holt, vek nezastavíš. Pre dnešné deti je táto verzia už nepostačujúca, nakoľko vyrastajú na iných animáciách, avšak medzi klasiky to bude patriť stále. S čistým srdcom 60 % ()

Galerie (303)

Zajímavosti (17)

  • Na začiatku bola spontánna stávka z čias Rakúsko-Uhorska: spisovateľ Waldemar Bonsels sa stavil, že napíše knihu, ktorá bude úspešná napriek tomu, že jej hrdinom nebude človek. (krasomama)
  • Včielka Maja sa na Slovensku začala vysielať v roku 1986 a že sme sa k nej dostali skôr ako Česká televízia, bolo zásluhou vtedajšieho riaditeľa filmového štúdia Koliba Jaroslava Hlinického. Ten sa na rozdiel od Čechov dokázal dohodnúť s výhradným distribútorom seriálu Leom Kirchom - určite v tom zohralo svoju úlohu, že jedným z Kirchových spolupracovníkov bol slovenský emigrant Ján Mojto. (Raccoon.city)
  • Úvodnú zvučku pre slovenskú, českú a nemeckú verziu naspieval Karel Gott. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama