Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román známého amerického autora Johna Irvinga Modlitba za Owena Meanyho (1989, česky 1994) vypráví neobyčejný příběh mladíka, který přes výrazný tělesný handicap (porucha růstu) nepřestává hledat duchovní rozměr svého bytí a ve jménu nalezené víry dokáže obětovat vlastní život. Americký scenárista a režisér Mark Steven Johnson (nar. 1964), který se uvedl scénářem k úspěšné komedii Dej si pohov, kámoši (1993), v níž navzdory svému mládí projevil vzácné pochopení pro soupeření dvou staříků v podání Jacka Lemmona a Waltera Matthaua, však objemnou knihu natolik redukoval a pozměnil, že byl nucen vyhovět přání autora a změnit jméno hlavního hrdiny a tedy i název filmu. Příběh malého Simona Birche (Ian Michael Smith, trpící vzácným Morquiovým syndromem) je vyprávěn z pohledu jeho nejlepšího kamaráda Joea (Joseph Mazzello), který žije s milující matkou a nejvíc trpí tím, že je mu zatajováno jméno jeho skutečného otce. Pátrání po otcově identitě tvoří páteř snímku, zvláště po tom, když Joeova matka přijde při bizarní nehodě o život. Johnson vytvořil pozoruhodné dílo, jež vedle sugestivního portrétu maloměstského života v 60. letech vykresluje i dětský svět plný tužeb a fantazie. Oba chlapci podávají přesvědčivé výkony a v rolích dospělých bodují zejména Ashley Juddová (Joeova matka Rebecca), Oliver Platt (její nápadník Ben) a David Strathairn (reverend Russell). V úloze dospělého Joea-vypravěče se překvapivě objevuje známý komik Jim Carrey. Přes svoji „nevěrnost“ předloze se Simon Birch řadí vedle Pravidel moštárny režiséra Lasseho Hallströma k nejlepším irvingovským adaptacím. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Pavkan 

všechny recenze uživatele

Většinou uznávám, že knížka a film je rozdílná disciplína a snažím se nesrovnávat. Tohle je jedna z mála výjimek. Modlitba pro Owena Meanyho je jedna z nejlepších knížek, která byla ve 20. století napsána, a zasloužila by si mnohem lepší filmové zpracování. Tam, kde měly být emoce, byl jen zoufalý pokus o ně, od začátku až do konce. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace Irvingova románu s pro něj tak typickými dějovými zvraty a peripetiemi. Forrest Gump v dětském a navíc regionálním vydání nebo možná v parafrázi na Irvingův slavnější titul Svět podle Simona Birche... Už to zní možná jako klišé, ale i přesto musím napsat, že Simon Birch je docela lidsky hřejivý film... ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Nakonec udělím plný počet. Simon Birch kráčí po cestičce příjemné dramedie, která z těží jak z dramatické, tak komediální tváře filmu maximum. Repliky postav a postavy samé jsou výborné. Kde je humor se smějete, kde se filozoficky debatuje, tam se zamyslíte a kde mají šplouchat emoce, tam ve většině scén cítíte co máte. Simon Birch je tak filmem se silnými hlavními hrdiny. Se silnými vedlejšími postavami, a proto tedy i se silným dějem. Nevím jaká je předloha - podle informací dosti odlišná - ovšem to nic nebere na kvalitách tohoto snímku. Ten u mě splnil vše, co jsem očekával a navrch ještě něco přidal. Postě a jednoduše... tento film má duši a tak minimálně zkuste mu svou pozornost věnovat. Nejlepší scéna: vánoční besídka nedělní školy. 85% ()

sona123 

všechny recenze uživatele

A tak, čtyři hvězdičky, to je přeci moc! Bylo to určitě pěkné, potěšila pidirole J. Carreyho, nicméně emoce z toho kapaly už od začátku, stejně jako od začátku bylo jasné, jak to dopadne (myslím tím úvodní scénu filmu). Jinak ještě rychle odbočím, zde se ani nemusím pozastavovat nad tím, jak byla zpracována literární předloha - já to tak nepoznala, že mě to ani neuráží. A souhlasím s komentářem tricky, naprosto. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný a příjemný filmeček, místy až dojemný a velice inspirativní. Bylo krásně vidět až neskutečné vyrovnání se s osudem nemocného chlapce, chlapcem samotným. Byl zde i hrdinův jemný humor a skvělé hlášky. Atmosféra filmu byla neskutečně milá, místy až moc naivní a dokonalá. Ale všechno krásně zapadlo a doplňovalo se - ničeho nebylo příliš a všeho bylo tak akorát - humoru, smutku, naivity a pozitivismu. Velká škoda, že ve filmu nebyla déle Ashley Judd, vypadalo kouzelně. Celá forma a podání filmu bylo ale i přesto vynikající. Spokojenost! Howgh! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Předlohou snímku byl román Johna Irwinga Modlitba za Owena Meanyho. Kniha však byla tvůrci natolik zredukována, že bylo na přání jejího autora změněno jméno hlavního hrdiny a tím i celého filmu. (Olík)

Reklama

Reklama