Reklama

Reklama

Inspektor Eddie Chan (Jackie Chan) dostane za úkol chránit bohatého hongkongského magnáta pana Wonga. Navzdory jeho snahám ale dojde k únosu a při náročné akci zemře i pár policajtů. Neznámí zločinci požadují výkupné šedesát milionů dolarů, a proto je třeba vypátrat, kdo za únosem stojí dříve, než se Wongova žena rozhodne zaplatit nehorázně vysokou sumu peněz. Vyšetřování zavede Chana do Taiwanu, kde při policejní razii dostane podezření, že do únosu je zapletený přímo jeden z jeho kolegů.... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

raimi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ovšem velká paráda. I když má film poměrně dlouhou stopáž, tak jede jako pila a vůbec nenudí. Tvůrci přináší temný kriminální thriller, a potěšující je, že Jackie v něm nevypadá vůbec nepatřičně. Jeho rtuťovitého, nasraného, zásadového a neústupného policajta jsem mu sežral i s navijákem. Akce je úchvatná, celá akční sekvence na Taiwanu je strašně hardcore a finální ohnivé inferno jakbysmet. Potěší nějaký ty brutální scény a absence patosu. Vizuál je taky moc pěknej, spousta barevných neonových filtrů a nápaditá kamera snímek příjemně ozvláštňují. Moc dobrý. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jackie zase skusil nieco serioznejsie. Tentokrat akcnu detektivku v ktorej patra po unoscoch nie dvakrat vludneho milionara za ktoreho chcu vysoke vykupne. Ale do unosu je zapleteny aj jeden policajt (Kent Cheng), takze unosci maju neustale naskok pred policiou. Film si uziju hlavne divaci, ktori nemaju radi Jackieho humor. Ten tu uplne absentuje. Co je jeden z problemov filmu. Tradicnu davku srandiciek u Jackieho postavy odstranili, ale nicim ju nenahradili. Tym padom sa film prakticky vôbec nevenuje sukromiu Jackieho postavy a tak je dost nevyrazna. Pôvodne mala mat jeho postava nejake temne vlastnosti, ale na to si Jackie v tej dobe kvôli svojmu hrdinskemu obrazu u divakov este netrufol. Takze tu hra klasickeho hrdinskeho policajta, ktory akuat na zaciatku absolvuje sedenie u psychologicky po uvodnej akcii pretoze ma akoze depku, ale film sa tejto linii uz dalej vôbec nevenuje. Vo vystrihnutych scenach na DVD sice je niekolko dalsich scen v ktorych znova navstivi psychologicku, ale nejaku velku hlbku to jeho postave aj tak nedoda. Akurat na konci sa asi daju dokopy. Co sa do vyznenia filmu prilis nehodilo, takze dobre ze to vystrihli. Druhym nedostatkom filmu je znazornenie hlavneho zaporaka. Niektore sceny v ktorych ma byt za ultradrsniaka su WTF (napriklad suloz vo vytahu). Kent Cheng sa do takejto zapornej ulohy nehodi. Zvysok filmu ponuka uz len same pozitiva. Na Jackieho pomery dostatocne silne sudrznu zapletku s napinavym patranim. Rozpocet bol evidentne velky, takze sa dockame aj dostatku akcie. Namiesto bitiek maju prim krvave prestrelky alebo brutalne vyustena autonahanacka. Na nejaku bitku tiez dôjde, ked Jackie niekoho nahana. Ale je to len par efektivych chvatov po ktorych super rychlo skonci na zemi vo velkych bolestiach. O famozne kaskaderske kusky pri ktorych budete lutovat kaskaderov nie je nudza ani v tomto filme. Len su bez typickych srandiciek. Vdaka tej drsnej neprijemnej atmosfere (udalosti filmu vychadzaju zo skutocneho pripadu) to nie je moja srdcovka, ktoru by som si pustal prilis casto, ale ked dostanem chut na nejaku netypicku ale kvalitnu Chanovku, tak toto je idealny kandidat na pozretie. 7/10. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Jackie pro jednou na vážno v akční kriminálce inspirované skutečnou událostí. A vůbec ne špatné. Chtělo by to přitlačit na tempo i na akci, i když ta co tu je, je tradičně kvalitní. Ty, co filmu vyčítají neoriginálnost nechápu, jako kdyby ostatní Jackieho filmy snad byly kdovíjak originální. Ale je fakt, že v Hongkongu umí příběh zauzlovat i výrazně víc a líp. Ale že tam mají pěkné policejní psychiatry :) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zbourání Kowloon Walled City mi bylo odjakživa hrozně líto, tak krásné zhmotnění cyberpunkových nočních můr už se nikde jinde nenajde, ale když už muselo jít, tak je fajn že odešlo s plnou parádou - přenechali ho po vysídlení Jackie Chanovi, aby ho půlku vyhodil do vzduchu. A vypadá to výborně, evidentně hodně odkoukávali kinetiku akce a práci s kamerou od Johna Woo (i na to běhání s malým děckem v ohni dojde), a akcí a pyrotechnikou se nešetřilo. S čím se šetřilo, a to je snad ještě lepší, jsou akrobatické skopičiny Jackieho Chana, ten se tu drží překvapivě při zemi a snaží se aspoň trochu působit jako normální policajt v drsné kriminálce, takže do toho hlavně vůbec nikdy necpe groteskní humor, který od něj bývá dost často otravně filmy shazující. Už proto bych Crime story bez uzardění označil za snad jeho nejlepší zářez, minimálně z těch odehrávajících se v současnosti. 8/10 ()

predators 

všechny recenze uživatele

Dobrá, jak si producenti žádají, budeme shovívaví. A celkem se dá jejich žádost chápat, protože to, co uvidíte, některé situace vážně nejsou normální a působí hodně komicky a zjednodušeně. Taky nečekejte nic ve stylu Jackie Chan=80% bojových scén. Jde o čistokrevnou detektivku, nic víc, nic míň. 50% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1994 Peter Cheung vyhrál cenu Hong Kong Film Award v kategorii nejlepší střih. (Rominator)
  • Scény s výbuchy domů se natáčely v Kowloon Walled City, hustě obydlené chudinské čtvrti v Hong Kongu. Ta byla na nařízení vlády v roce 1987 vysídlena a rok po dokončení filmu zdemolována. (Raztubyl)
  • Ako protipól tejto dramatickej úlohe nakrútil Jackie Chan v tom istom roku aj bláznivú komédiu City Hunter. Filmy sa nakrúcali takmer súčasne. (Puol)

Reklama

Reklama