Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skutočne dlhý - až natoľko, že som si miestami takmer nevedel spomenúť, ako začínal. Film bombarduje diváka menami a časovými údajmi kadenciou guľometu, čo je paradoxne dobre, pretože i keď sa v tom miestami môže strácať, k menám si a) ľahko priradí výrazné tváre a za b) je to svojou audiovizualizovanou faktografickou výpovednou hodnotou prosto lepšie než hocktorý výukový program alebo hodina dejepisu. A zábavnejšie. Rozpočet je obdobne veľkorysý ako dĺžka a koprodukcia (neviem, z akého titulu tu figuruje len USA), kde Američanov hrajú Američania, Francúzov Francúzi, Britov Briti, Írov Íri a Nemcov Nemci, takže nás nerušia žiadne podivné prízvuky ani preložené piesne a pod. (platí samozrejme len pre orig. znenie). Pridanou hodnotou je obsadenie, v ktorom sa na jednom mieste stretávajú mená ako John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Sean Connery, Bourvil, Robert Wagner a ďalší. Pre každého, kto chce vedieť, ako to skutočne vyzeralo na pláži Omaha (a nielen tam) povinnosť. 85% P.S.: Ani sa nedivím, že si Spielberg ukradol (ne)jednu scénu do Saving Private Ryan. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Neunavující tříhodinový pobyt před mistrovskou freskou, která je současně historickým líčením i oslavou hrdinství. Hrdinové – od velitelů po bezejmenné vojáky a odbojáře – jsou představeni v dokonale výstižné psychologické zkratce. Epizody, které nechají diváka pohlédnout do těch tváří, se citlivě spojují s celkovým vyprávěním, a to tak působí celistvě a nerozbojně. A v neposlední řadě také důkaz, že pathos a humor si ve svých nejčistších formách neprotiřečí. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušně odvedená práce, která již patří k válečným klasikám. Historicky věrné, vlastenecké ale nepatetické a obstojně zahrané. Kromě toho souhlasím s woodym, že útok na ouisterhamské kasino s dělem uvnitř je jednou z nejlépe natočených válečných scén vůbec. Dovoluji si však opravit Geminiho: největší vojenská akce to nebyla, tou asi navždy (doufejme) zůstane Stalingrad. Update 15.2.2010: Tak jsem se včera s chutí podíval znovu a musim říct, že ten film prostě má svoje kouzlo. Takový Ryan je sice mnohem naturalističtější, člověk se ale nemůže ubránit pocitu, že je to jen na efekt. Co je stále překvapivé je celkové ladění filmu, který zdaleka neni tak patetický a na city působící, jako je tomu čím dál víc dnes. Tehdy byla válka ještě v živé paměti a lidi si pamatovali, že sentiment a hrdinné repliky si můžou dovolit v klidu po bitvě, ale ne během střílení. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nakonec ty čtyři dám, ale že bych to musel ještě někdy vidět, to ne tedy. Je fakt, že čas se na filmu podepsal asi víc, než bychom si přáli. Někdy jsou až zoufale vidět zadní projekce, což vyloženě ruší. Triková práce je ale jinak pořád dost dobrá. Celý ten film je ukázkou staré filmařiny, kdy všechno bylo vekolepější než dnes. Spousta hvězd, které se tu kolikrát jen mihnou, ale jejich účast potěší. Fajn je i poměrně realistické vykreslení celé akce a taky Němců, což je určitě pozitivní. Délka je ale v tomhle případě smrtící. Dvě a čtvrt hodiny by bohatě stačily, takhle se to hooooodně táhne a i kvůli třem odlišným částem film nedrží moc u sebe a působí dost epizodně. Ke škodě je taky velké množství postav a nemožnost si k nějaké vytvořit vztah. Ale už jen z toho důvodu, že dneska by tohle nikdo nenatočil, to stojí za vidění. 70% ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka byla trochu nudná, ale pak se to rozjelo. Stejně jako u Bitvy o Británii mě zklamal velký počet herců, z nichž někteří se objevili jenom na moment (Henry Fonda, Robert Ryan a Richard Burton, na které jsem se těšil), ale aspoň tu byli tahouni John Wayne mezi výsadkáři a Robert Mitchum na pláži. Docela mě překvapilo, že v americkým filmu tý doby němci mluvili německy a francouzi francouzsky (v dabingu ale bohužel česky), a že je hráli příslušníci rodných zemí. Ve kterém filmu se podaří vidět Johna Waynea, Seana Conneryho a Bourvila, z toho dva poslední v jedné scéně? Film jsem viděl jen v TV v kolorované verzi, ale s tímhle si dali opravdu záležet, narozdíl od filmu V pravé poledne, to se mi barevný nelíbilo. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Při procházení částí pláže u Normandie našel štáb starý tank použitý při invazi, pohřbený v písku. Mechanici jej vytáhli, vyčistili, opravili a tank byl použit pro britský regiment. (HellFire)
  • Parašutista, který zemřel poté, co si zaměnil poznávací signál, byl zastřelen zbraní Karabiner 98 Kurz. Ve filmu jsou slyšet dva výstřely, přestože zbraň na záběru dokáže vystřelit jen jednu ránu. (DecentFellow)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama