Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milionář Stevens otevírá v Palm Beach muzeum svých sbírek. Ke slavnostnímu otevření expozice nechává převézt z Washingtonu cenné obrazy, automobilové veterány a další starožitnosti nedozírné ceny. Transport se má uskutečnit obřím letadlem nového typu, které pilotuje zkušený kapitán Gallagher. Kromě posádky a cenného nákladu letí v jumbu i skupina prominentních cestujících - osobních Stevensových hostů, včetně jeho dcery Evy a vnuka. Nikdo netuší, že o náklad má zájem skupina lupičů, kteří proniknou na palubu letadla jako obsluhující personál. Zpočátku let probíhá podle plánu, ale nad oceánem zahájí spiklenci akci. Omráčí kapitána, uspí cestující pomocí nervového plynu a ovládnou letadlo. Pilotáže se ujme druhý pilot, který patří k lupičům. Za snížené viditelnosti však ztratí orientaci, následuje havárie a pád letadla do moře. (TV Nova)

(více)

Recenze (65)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvy diel z tejto serie, ktory som videl a trochu mi to pripomenulo Poseidona. Len sa tu na dno neponori vyletna lod ale vyletne lietadlo plne nesympatickych zbohatlikov, ktorym som smrt viacmenej prial. Zacinam si mysliet, ze tieto sedemdesiatkove katastroficke filmy nie su pre mna. Tempo je prilis pomale a triky su uz zastarale, takze tu nie je nic, co by ma bavilo. Najviac ale nechapem postavy. Ked uz su tak hviezdne obsadene, tak preco tu nema nikto moznost akymkolvek spôsobom vyniknut? Zda sa, ze Sklenene peklo je jedna z mala vynimiek, ktore su aj po rokoch pecky. 5/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zřejmě se už tušilo, že pokud mají kina nabídnout divákům porci pořádné katastrofické zábavy, bude se muset trochu změnit koncepce. Letiště zablokované vánicí, otrávená osádka či letoun bez pilotů, to už tady bylo a co teď... A tak se z Jumba 747 udělala ponorka. Skoro bych řekl, že trikově je tento díl horší než ten předchozí. Myslím tím hlavně ten let nad oblaky či nouzové přistání na moři. Mimochodem nechápu, proč bez čtyřky nemohli letět. Dědové ve Fortressech B17 nebo B24 to domů kolikrát táhli natři motory běžně, někdy i na dva ze čtyř a to ještě šlo o vrtulové předchůdce. Jestli bylo Letiště 1975 ukázkou toho co má v arzenálů US. Air Force, tak tady je to opepřeno ještě o US. Navy. A přiznávám, že ta záchranná operace po té co se do toho vloží žabí muži byla na sledování dobrá i po tolika letech.  Starej kennedy se tu zas emihne, ale moc prostoru už nedostal. Většinu času si pro sebe bere Jack Lemmon a docela zajímavá je i účast Sarumana Christophera Lee .-). Tohle je další z Letišť na které se dá koukat i po tak dlouhé době, nesmíte ale u něj moc přemýšlet. Dávám za 3 vzduchové vaky. * * * ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Bezva kousek tenhle dil je opet o neco lepsi nez predchozi tentokrat se letadlo stava tercem unosu ktery tak docela nevyjde a skonci v mori krome Lemmona byl v pohode i Lee toho mi bylo lito a taky Kennedy kterej jeste nedostal takovej prostor jinak to pristani na mori asi nebude tak spatny kdyz se hodilo Fredu olenu Rayovi aby si to vypujcil do svyho V Zajeti hlubin samozrejmne ze odtud jsou i ty zabery na letadlo pod vodou kazdopadne na tu dobu urcite spicka a plny hodnoceni nedam protoze preci jenom od chvile kdy letadlo skonci ve vode uz to takovej narez nebyl kazdopadne letistni serie mela vzestupnou tendenci a tenhle film to potvrzuje ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opět výborný katastrofický snímek, ve kterém proti tradicím umírají velice nečekané postavy. Akorát ten Lemmon moc hrdinsky nevypdá. EDIT 2023. Ve třetím díly je spousta celkem nezajímavých postav, které nemají moc prostoru a samotný zlodějský plán který způsobí katastrofu je opravdu o ničem. A co se týče herců, tvůrci opět jak to v téhle sérii je zvykem "vykopali" pár prastarých herců (Cotten, de Havillandová), nechybí tu potřetí George Kennedy jako Joe Patronic. James Stewart je tu opravdu dědula a Lemmon s knírkem a prošedivělými, proplešlými vlasy se prostě na hrdinu nehodí. Ovšem samotná katastrofa - letadlo pod vodou, přežívání, nečekané úmrti (Christopher Lee!) a monumentální záchranná operace námořnictva jsou natolik působivé, že si to prostě ty 4* i potřetí zaslouží. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na celym filmu se mi nejvíc líbilo to neskutečně komický přistání Boeingu 747 na hladině oceánu. To snad i ty slavný létající talíře z poklic od auta ve Woodově Planu 9 vypadaly reálněji než tohle. Jinak začátek vypadá celkem slibně. Příprava akce, pak únos ledadla... To mě celkem bavilo. Ale od chvíle, kdy se letadlo ocitne ve vodě, je ten film opravdu jedna velká katastrofa. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Extra rozšířená verze, která byla několikrát vysílána v televizi, nebyla nikdy vydána v žádném formátu domácího média. (sator)
  • Filmovanie prebiehalo na Floride, konkrétne v meste Miami a v oblasti Wakulla Springs. (dyfur)
  • Boing 707 použitý ve filmu havaroval v Brazílii v roce 1989. (sator)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (více)

Reklama

Reklama