Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vznikla na motivy dvou pohádek Boženy Němcové "Spravedlivý Bohumil" a "O černé princezně". Vypráví o slabošském králi (M. Vašut) a jeho ženě (M. Steinmasslová), kterou touha po dítěti přivede až ke spolku s ďáblem (K. Heřmánek). Princezna (M. Kobrová), jejíž dospívání proběhne pod vlivem „nečistých“ mocností, se z jejich moci vymaní až díky lásce k rybáři Radkovi (T. Herfort). (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

duddek 

všechny recenze uživatele

Nic pro děti. První půlhodina je zaplácnutá nespokojenou královnou, což je ukrutná nuda, a jediné, co by je mohlo přilákat, je interakce mezi ďábelskou princeznou a rybářem Radkem. To mi ale na více než hodinový film připadá málo. Navíc závěr není zrovna dvakrát výchovný - král, který předtím Radka odkopl, se k němu najednou lísá, jako by se nechumelilo... Omluva nikde. A Radkovi to vůbec nevadí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Méně tlačící na náboženskou notu než předloha či novější a doslovnější adaptace (o pro mne problematickém vyznění předlohy jsem se rozepsal tam), celkově ale ne příliš vyvedená pohádka. Samotná princezna tu ovšem působí ve své posedlé podobě podle mě o něco přesvědčivěji a Heřmánek v bezeslovné roli ďábla je docela démonický (zapomeňte na S čerty nejsou žerty). ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě tato pohádka vždycky dost děsila a ani dnes mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla, protože na mě bohužel působí pořád stejně a to už dávno nejsem malé dítě a mám samozřejmě už něco nakoukáno. Herecké výkony mi přišly dost toporné a kostrbaté, jako by herci ani pořádně neměli co hrát. Stopáž pohádky vypadá při sledování, že je mnohem delší než ve skutečnosti je. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem taky z těch, které tato pohádka v mládí pořádně vyděsila, což se dá považovat spolu s Akty X za jeden z televizních pilířů mého hororového fanouškovství. A musím říct. že dalo dost práce ji po letech vypátrat. Pro malé děti tato pohádka rozhodně není, protože příběh o zakleté spící princezně s černým xichtem, která přes noc trhá hlídače na kusy, dost pravděpodobně způsobí prckům poruchy spánku. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Myslím, že u té pohádky kroutí každé malé dítě nechápavě hlavou, jak můžou být lidé tak hloupí. Je přeci jasné, že když král tráví dny i noci na rybách a královna má záchvaty vzteku, tak se potomka nedočkají. Protože k nim samozřejmě čáp nezavítá, když mu král vychytá všechnu potravu z řeky, a pokud zkusil celý hladový a vyčerpaný přece jen donést dítě do zámku, královna ho zaplašila svým řevem. No a nad Vašutem kroutím nechápavě zase hlavou já, proč podlehl módě a nosí na hlavě to vyholené koleno, když mu ty husté kadeře tolik slušely? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na hradech Roštejn a Veveří. (Janek2002)

Reklama

Reklama