Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (233)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu bych nerad snižoval význam výzkumů (skutečného) dr. Kinseyho, které bezesporu mnoha lidem pomohly, na druhou stranu mi však jeho postava a charakter byly poměrně proti srsti. Až příliš velký fanatismus, který jej od druhé poloviny filmu provází, mi zkrátka vadil. Přišlo mi, že doktoru Kinseymu už nešlo ani tak o to přinést společnosti nová fakta, nýbrž o to uspokojit svoje vlastní pedantské a workoholické ego. Namísto toho, aby se věnoval manželce, prohlubuje svoje sexuální zkušenosti se svým asistentem, aby mu v zápětí dovolil prohlubovat i ty jeho a osouložit tak právě ji. A to mi, nezlobte se na mě, přijde docela zvrhlé. Nedivte se pak, že jsem mu jeho pozdější zhroucení opravdu přál... Samozřejmě, že určit co je a co není normální, nebude zrovna jednoduchý úkol, nicméně ať už jsem jakkoli konzervativní, nemyslím si, že souložit s koněm a ovcemi by měla být lidská přirozenost. Bohužel posedlost pana doktora ho zřejmě přiměla myslet si opak. Nedivil bych se, kdyby si na konci sundal kalhoty a v touze rozšířit si své obzory provozoval "zcela normální" sexuální akt se srnkami. Mimochodem celý rádoby dojemný konec mi po tom všem připadal jako jeden velký kýč - "Pan Kinsey po letech vědeckého úsilí poznává les!"... Možná, že kdyby se Kinsey místo toho zbláznil úplně, ohodnotil bych tento film větším počtem hvězdiček. Takový konec by mu totiž seděl daleko lépe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $10,254,979Tržby Celosvetovo $16,918,723║ Určite na ponúkanú tému bohatý film len škoda že podávaní tak prvoplánovo bez toho aby vtiahol diváka do nejakého príbehu, lebo dej je nehybný a za celý čas sa takmer nikam neuberá, len vysvetľuje a vysvetľuje všetko možné o sexe, chýba tomu nejaká ľahkosť, uvoľnenosť, aby si to čo príbeh ponúka človek mohol užiť, toto je skôr taký zaujímavý dokument držiaci diváka stranou. /45%/ ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený životopisný film se skvělým Liamem Neesonem v hlavní roli. Byl jsem jeho výkonem příjemně překvapen, byl jsem totiž zvyklý vídat ho jen v plochých akčních filmech bez hlubšího děje a právě proto na mě jeho procítěný výkon tak zapůsobil. Režisér po celou stopáž filmu efektivně pracuje se všemi postavami, citlivě črtá tu atmosféru puritánské Ameriky, která se tváří v tvář Kinseovým moderním poznatkům v oblasti sexu chová pohoršeně. Kinsey je filmem který byste určitě měli vidět. Ať už pro strhující výkon Liama Neesona a dalších ale také proto, že je velmi důležité porozumět postojům, názorům či pohnutkám tehdejších lidí a také tomu, jak to měl takový "volnomyšlenkářský" vědec se svými odlišnými, inovativními názory na svět a lidi kolem sebe těžké. ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

Sex je základní složkou většiny sociálních problémů. Liam Neeson v roli hrdiny samotné vědy, který dal celou svou duši do výzkumu, jež měl poskytnout odpovědi na sexuální otázky ignorantské společnosti první poloviny 20.století. Přestože jsem se na samý závěr nemohl zbavit dojmu, že Kinsey je pouhá morální agitka za sexuální svobodu, se jedná o takřka dokonalou sexuální studii, která využívá historické události, aby interpretovala to, co se Kinseymu nepodařilo statisticky vyjádřit. 80% ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Nemám rád životopisné filmy, nemám rád biologii, nemám rád biology a mám rád tento film. Ještě skoro před padesáti lety na tom byli lidi opravdu docela špatně. Potom musel přijít člověk, který byl do třiceti panic, aby jim dal jasné odpovědi na jejich otázky. Ano sex byl jedno velké tabu, což nám ve filmu přibližují, dnes už humorně působící, konverzace. Liam Neeson ztvárnil osud muže, který se pustil do boje proti puritánské společnosti a kterou byl nakonec převálcován, i přesto ale pomohl spoustě lidí. Díky profesore Kinsey, kvůli vám a vám podobným jsme na zakladce měli sexuální výchovu. (Když si vzpomenu, jak se to některým starším paním učitelkám nelíbilo:) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)
  • Bill Condon při přípravě na film osobně hovořil s Kinseyho kolegy. (Kulmon)
  • Byl to právě Kinsey, který stanovil, že v lidské populaci je 4% homosexuálů. (Kulmon)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama