Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (233)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Bořit předsudky, klišé, společenská tabu, přinášet informace o věcech, které většina společnosti považuje za nemorální, to je věc, která byla, je a bude strašně těžká. Když proti vám stojí většina společnosti, je těžké ji přesvědčit o vaší pravdě, vnutit jí věci, které vlastně ani slyšet a znát nechce. Alfred Kinsey se pokusil bojovat s větrnými mlýny a jeho snažení perfektně zobrazuje tenhle film. Je fakt, že obrovská část filmu těží právě z fascinující prudérnosti a neinformovanosti společnosti té doby (i když dnes to není v některých směrech o moc lepší), hlavně první část, která je také mnohem zajímavější a zaujme... Druhá půlka už lehce zkomírá, ale i tak si drží nadprůměrnou úroveň, i když pořád tak trochu díky choulostivosti a zajímavosti tématu (takže vlastně i scénáře, když tohle všechno dokázal zachovat i na plátně :-)). Dávám 4* a jsou naprosto poctivé. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Lidi, co me znaji, moc dobre vedi, ze nejsem zadna pitoma puritanka. V otazkach sexu patrim mezi ty, kteri hnedka nezcervenaji. Jenze co bylo tohle? Neskutecna snuska bludu, nudy a otravnych glos. Pokazde zaznela nejaka "pamatna" hlaska a Neeson si na ni dal zalezet, aby vyznela. OK, to je i ve Smrtonosnych pastich. Ale to rozkosnicke vychutnavani kazdeho slova "sexualni", "sexisticke" etc...what the hell?! Je tu neustale obhajovano kazde vybocovani, az lide, kteri nesukali kone, jsou heterosexualni a nezacali masturbovat v deseti, jsou vlastne ti divni. Tohle se sakra nepovedlo. A to jsem se tesila. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trochu obyčejná diskuze okolo sexu, která s odstupem velmi dlouhé doby nepůsobí tak přelomově, jako v době kdy Kinsey říkal a dělal co mu přišlo na mysl. Dnes působí možnost nemluvit o sexu velmi zastarale a přitom ta doba není natolik vzdálená. Snímek spíše skládá úctu muži, než tomu co dokázal. Neříkám, že si to nezaslouží, ale některé detaily jsou dost k ničemu a film nepůsobí jako celek příliš dobře. Přesto má Kinsey mé vélké díky... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem Neesona neměl rád a ve většině svých rolí mě velmi zklamal (mimo Schindlerova seznamu a pidiroličce v Gangy Ney Yorku), ale tady naprosto exceluje a celý film stojí především díky němu. V komediálnějších částech, kde lidstvo přirovnává ke svým oblíbeným Žlabavkám, kde šokuje své posluchače naprosto explicitními fotkami pohlavního styku, kde při rodinné večeři popisuje své dceři správné provádění masturbace atd. je Neeson naprosto okouzlující a peprné dialogy (které jsou i v dnešní době nepříliš stravitelné, co teprve tehdy) pronáší s tak bezelstným výrazem nadšeného vědce, že si ho okamžitě zamilujete. Naopak homosexuální scény působí syrově naturalisticky a až odporně, takže vás rychle vrátí na zem a přesvědčí vás, že koukáte na postavu s vlastním skutečným životem, ne na romantického hrdinu, který nechodí na záchod a nemasturbuje. On film působí na diváka podobně, jako asi Kinsey na veřejnost tehdy. Červenáte se, je vám to občas nepříjemné, ale přitom si uvědomujete, že jde o běžné věci…akorát se o nich nemluví. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kinseyho napřed fascinoval hmyz a tak sebral tisíce vzorků na podporu svého výzkumu. Pak ho fascinoval sex a tak opět sbíral vzorky. A taky lidi, jejich praktiky, uchýlky, odchylky, potřeby, zasuté a nevyřčené problémy a touhy, přičemž zašel možná nejdál, kam až to šlo. Neskutečná drzost - v té době - zachránila ale spoustě lidí když ne přímo život tak jeho kvalitu určitě. Film na téma, které ještě dnes vidíme jako choulostivé, je naprosto mimořádně scénáristicky zvládnutý. Vynikající film, tak vynikající, že si mohl dovolit i pohled na "dvě srnky", aniž by to byl kýč. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Kinseyovi studie jsou stále tak revoluční a šokující, že nebyly nikdy všechny vydány a jsou dosud na indexu, tedy nesmí být vydány. Dostat se k originálům lze jen na objednání a v odůvodněných případech. Spravuje je „Kinsey Institute“. (sator)
  • Bill Condon při přípravě na film osobně hovořil s Kinseyho kolegy. (Kulmon)
  • Film Kinsey bol prvým, ktorému japonské úrady odobrili zobrazenie genitálií na plátne. Dovtedy bola japonská cenzúra voči podobným scénam striktne proti. (unclejack)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama