Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (114)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně se nemohu ztotožnit se zdejším nízkým hodnocením. Z mého odborného pohledu usuzuji, že by se Ray Bradbury nemusel z tohoto zpracování vyloženě otáčet v hrobě. Fantastickou knihu jsem nicméně četl velmi dávno, takže kvalitativní rozdíl už asi přeci jenom nevnímám tak výrazně, jako kdybych si ji přečetl včera. Inspirace knihou je nicméně v tomto případě opravdu jen hodně povrchová. Tvůrci si zkrátka vytvořili relativně své dílo, které se snažili zasadit tak, aby se současnému diváctvu trefili do chuti. Možná kdyby hrál místo mého milovaného Shennona nějaký jiný hegešák, tak bych také hodnotil jinak, ale ten frajer je prostě boží. Celkem chápu snahu tvůrců odlišit se od předchozí adaptace, takže s tímto zmodernizovaným pojetím nemám větší problém. Celkově mi snímek docela sedl do nálady, takže pálím slabší 4 kousky. Přesto stále nejvřeleji doporučuji sáhnout raději po knize, která je skvělá. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uprimne, divim se, ze to trvalo tak dlouho, nez vznikla dalsi adaptace Bradburyho knihy, ta z roku 1966 je uz precejen hodne stara. Na druhou stranu, nez tohle, to radsi nemuselo vznikat nic. Mozna tu ted urazim nejakyho vyznavace knizni predlohy, ale krome ty jedny zasadni myslenky kniha zadnej zazrak neni, takze v tomhle ohledu to mel film hodne tezky, vystavit dej na tom, ze pozarnici knihy pali, aby si to nakonec jeden rozmyslel, proste neni zrovna dvakrat pevnej zaklad. Jenze bohuzel tady nic jinyho vlastne neni. Ale abych filmu nekrivdil, to nebylo ani ve verzi z roku 66, ktera taky neni zadnej zazrak. Kdyby to alespon, kdyz uz chybi poradnej scenar, tahli herci, ale bohuzel. Jordan je vylozene na presdrzku, jeho promena neni nijak zvlast dobre vysvetlena a Shannon se furt tvari jak uprchlej silenec. Vizualni stranka je sice celkem fajn a triky taky nenastvou, na to ze se jedna o tv film, ale to je tak vsechno. Zhruba po hodine deje jsem byl dotazan, kdy ze se zacne neco dit a zhruba v tu chvili jsem si uvedomil, ze premyslim nad tim samym. Slabsi 3*. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Není to tak hrozné, očekával jsem film plný nesmyslů se špatně napsaným scénářem a ještě hrozivějším finálním provedením. To se ale nedostavilo. Přiznávám, že třeba bych po přečtení originálu namítal, co vlastně chtěli pomocí tohoto filmu dosáhnout, ale já román Bradburyho nečetl, tudíž není na místě nějaké srovnávání. Zaprvé přiznávám, že z filmu dýchá ta televizní produkce. Triky působí dosti obyčejným dojmem, popravdě bych si asi představoval trochu propracovanější svět, kde se film odehrává. Ono záběr ze vzduchu na normální město okořeněný jen pár CGI nápisy na mrakodrapech holt moc nenadchne. Příběh mě ale chytl, zajímavý nápad s hasiči (popravdě ani ve snu by mě nenapadlo překopat hlavní smysl samotného požárního sboru, tedy zakládat místo hasit). Zápletka s povstalci mi přišla odfláknutá, tam to mohli malinko upravit a dát této dějové lince důležitý a přesvědčivý charakter. Shannon ve své roli září, jeho mimiku si divák prostě a jednoduše vychutná, skvělý herec. Závěr docela přijatelný. Provedení tak za 2 hvězdičky, ale nápad za silné 4. Dávám 65 % ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Přijde mi to spíš jako adaptace Truffauta než jako adaptace Bradburyho, a trpí stejným neduhem, kdy hlavní hrdina prochází příběhem jako arogantní robot a neexistuje napojení na diváka. Čím to, že čím víc "moderní" se filmoví adaptátoři scifíček snaží být, tím víc prázdně a nerelevantně jejich výtvory většinou vyzní. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Svět , který je až moc temný a novodobá inkvizice likviduje všechny knihy, či minulost a nemilosrdně to pálí. Není minulost lidi nemají důvod válčit, jenže nic není tak jednoduché jak se zdá, že vše spálit nestačí. A lidi si vždy najdou cestu jak si vědomosti uchovat. Hodně zvláštní sci-fi, které není pro každého. Vykreslení futuristické vize světa, je hodně ošklivé a ponuré, chápu že díky ohni se většina filmu odehrává v noci,ale všeho moc škodí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama