Reklama

Reklama

Orwellova děsivá futuristická vize světa v roce 1984 popisuje svět rozdělený na tři velké státní útvary, jimž vládnou svrchované a všemocné elity. Život je redukován na nejnutnější schválené a povolené funkce, jednotlivec je pod neustálým dozorem Strany a Velkého bratra, všude jsou odhalováni nepřátelé a zrádci, kteří se po převýchově a před popravou přiznávají ke svým hrůzným zločinům. Winston a Julie se do sebe navzdory přísnému zákazu jakýchkoliv citů zamilují, a když je jejich vztah odhalen, jsou rovněž podrobeni tak důkladné převýchově, že nakonec zradí i sami sebe... Pro adaptaci patrně nejslavnějšího dystopického románu všech dob, Orwellova 1984 (poprvé vyšel v roce 1949), se ve stejném roce, jaký stojí v názvu knihy, rozhodl režisér Michael Radford. Roli Winstona Smithe, drobného úředníčka, který se rozhodne totalitní mašinerii vzepřít, strhujícím způsobem ztvárnil John Hurt. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (625)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo dokázal, že i to nejtěžší a úžasné literární dílo lze převést do filmové podoby a lze docílit dobrého filmu. To se zde povedlo na výbornou a film vytváří zajímavou atmosférou a drží se knihy prakticky v každé vteřině. Konec není tak dokonale popsán jako v knížce, což se však dalo čekat. Vždycky tu budou menší chybičky, ale ty naštěstí tolik nekazí celek. Jsem rád, že jsem četl knihu před tímto filmem. Za převedení jsou 4* jasné, ale nevím jak film působí na neznalce předlohy. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku docela zklamání. Rozhodně musím vyzvednout casting, který je naprosto přesný. Winston, O'Brien, Julia... přesně naplnili představy které jsem o nich měl již při čtení knihy. Rovněž hrůzné prostředí totalitní společnosti je vylíčeno víc než přesvědčivě. Ovšem tady klady končí. Následuje obsahově útržkové pojednání které jakoby předpokládá, že divák zná podhoubí příběhu a dokáže si mezi motivace postav a pravidla systému dosadit zbylé neznámé. Do jisté míry bych tak filmové "1984" mohl třeba přirovnat k adaptacím většiny dílů "Harryho Pottera". ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Divák je od úvodu hodený do vody, nikto nevysvetľuje okolnosti za akých sme sa v v tomto systéme ocitli. Pripomína to komunistické časy, v knihe sa vraj postavy oslovujú súdruh, súdružka, čo by filmu asi sedelo viac. Kniha je kniha a film je film. Nepochybujem o tom, že kniha je skvelá. Nečítal som ju, ale film potreboval viac dialógov o systéme, pochybnostiach, vykúpení, ľudskosti, jednoducho viac všetkého, čím by sa nám postava J. Hurta priblížila. Svoju postavu zahral skvele, ale nejaký súcit a emócie zo mňa nedostal, čo však nie je jeho chyba. Ťažký film na sledovanie, chcelo by sa povedať, že i na chápanie, ale generácia, ktorá komunizmus aspoň čiastočne zažila vie o čo ide. Nechytila ma len forma, inak príbeh o tajnej láske dvoch ľudí v totalitnom systéme mohol byť úžasný. Takto je to len dobrý film na základe výbornej knihy. Bohužiaľ iba priemer. 60%. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Kedˇ môj housemate zvolil tento film na nedeľný večerný filmový klub, netušil som, že to bude film, po ktorého zhliadnutí zostanem zosraný! Uff... Je to desivý film s veľmi ťažkou atmosférou, v ktorom si museli všetci dávať bacha , aby ich niekto nenabonzoval. Pripomenulo mi to staré komančovské časy a ešte i tá muzika znela ako ruská hymna ! Idem sa vrhnúť na knihu! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zrejme z mojej strany absolútne "nepochopené", mimo mojich zmyslov ochoty vnímať a akceptovať kvality snímku tým správnym spôsobom, no ja osobne si prezentovanie utópie predstavujem úplne inak. Toto mi prišlo na hrane fantazmagórie, podanej umelecko absurdným spôsobom, ktorý mňa osobne mimoriadne nudil, no čo je o dosť horšie, od úvodu neskutočne otravoval. Úplne mimo mňa ... ()

Galerie (76)

Zajímavosti (15)

  • O'Brien (Richard Burton) pri mučení vytrhne Winstonovi (John Hurt) predný zub. Pri ďalších scénach ho Winston napriek tomu stále má. (albionlady)
  • Způsob, jakým členové strany oslavují Velkého bratra (zkřížené ruce nad hlavou), se v knižní předloze nepoužívá. Obdobné gesto však můžeme nalézt ve filmu Pink Floyd: The Wall. (DzeJB)
  • Vojáci Oceánie používají sovětské helmy, které jsou proti těm opravdovým pouze začerněny, čímž snímek vyjadřuje protisovětskou narážku. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Caine a Demi jako zloději?

Caine a Demi jako zloději?

17.03.2006

Dvojnásobný držitel Oscara, britský vysloužilec Michael Caine, se objeví v kriminálním dramatu FLAWLESS po boku Demi Moore, nabírající v posledních letech druhý dech. Oba si již zahráli před více než… (více)

Reklama

Reklama