Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hunter "Patch" Adams studuje v pokročilejším věku medicínu, aby mohl v praxi prosazovat zcela odlišný přístup k pacientům, než na jaký jsou v nemocnicích zvyklí. Při pobytu v psychiatrické léčebně v roce 1969, když se pokusil o sebevraždu, si totiž uvědomil, že pacienty je možné zbavit stresu a trápení zábavou a humorem, který často jiným připadá až nemístný. Patch věří, že lidé, kteří se smějí, zapomínají aspoň na čas na své trápení. Během studií si to ověřuje v praxi ve fakultní nemocnici. Získá pro svoje metody také několik spolužáků. Proti němu je naopak děkan, který ho po skandálu při uvítání hostů na sjezdu gynekologů chce vyhodit ze školy. Patch s několika kolegy otevře v přírodě neobvyklé lékařské zařízení Gesundhait, kde se svou metodou má při léčení velký úspěch. Zamiluje se do něj spolužačka Carin, ale když ji jeden z pacientů zavraždí, Patch prožívá krizi a začne o všem pochybovat... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Petike odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film je urážkou reálneho Huntera Adamsa a nadácie, ktorú založil. S jeho reálnym životom a dielom to súvisí asi ako Hamlet s hemendexom. Navyše, sfiktívnená verzia Adamsa v podaní Williamsa je nielen neuveriteľnou karikatúrou a znôškou klišé, ale jej pokrytectvo je prezentované ako pozitívna vlastnosť. ()

Via 

všechny recenze uživatele

Silnější čtyři hvězdičky... možná změním, uvidíme... Každopádně film z velkým F! Zvláště za předpokladu, že je natočen dle skutečnosti (či minimálně založen na realitě...), kdyby se totiž dotknul aspoň pár buď studujících doktorů, potenciálních doktorů či dokonce už hotových, ale nelidských, tak minimálně trošinku splnil záměr, za kterým doufám byl též zfilmován... Výkon Robina Williamse byl kouzelný - v jeho věku si troufnout na tak obtížná studia, klobouk dolů... jeho zapálenost a ochota být tu pro pacienty a zlepšit jim pobyt v nemocnici, pohled na svět... Mnozí doktoři se mají od něj co učit, čehož si nakonec přece jenom všiml i jeho dlouholetý kolega... (A kdo tu mluví o sentimentálnosti, neví, co je život... když je to dosti dosti reálně natočené, trošku citů tam musí být, ale když vše neprobíhá, jak čekáte, ale pak si uvědomíte, že vše má svůj smysl, ač ne vždy na první pohled dohledatelný a někdy ho může člověk hledat mnohem mnohem déle, než milý pan doktor Patch...) Celkově - zvažuji lepší ohodnocení... ;) ()

Reklama

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh, s vyvíjajúcimi sa postavami a vzťahmi medzi nimi. Veľmi nešťastný pokus o dramatickú vložku v závere filmu. Celé to vyznelo do hlucha a zbytočne mi to pokazilo celkový dojem. Takto uberám z hodnotenia dolu a pochybujem, že si ho ešte niekedy pustím. Monika Potter, Robin i ďalší...díky. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

To jsem zase jednou naletěl. Podle názvu to vypadalo na dobrou komedii. Ve skutečnosti je to nějaké životopisné drama, které hraje na city. Sice je dobré mít povědomí o tom, že někdo takový existuje, ale jinak je mi to úplně u prdele a nezajímá mě to. Kdo to překládal by potřeboval nakopat do koulí. 2+* ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Zpočátku dobře vybalancovaný mix dramatu s komediálními prvky, který stojí především na Williamsovi. Asi v tom nebyl záměr, ale jako bych se přes kopírák díval na Good Morning, Vietnam. Williams bojující proti konvencím, tentokrát jako odrostlý student, který se po krátký hospitalizaci v blázinci rozhodne, že chce léčit lidi především smíchem. Zní to naivně a naivní to také je. Tvůrcům ale šlo určitě především o kontrast s realitou, která je z hlediska lékařů bez osobního přístupu a vytrácí se onen podstatný lidský prvek ve vztahu pacient - lékař. Přesto je nastavené zrcadlo stručně řečeno hollywoodsky vykalkulované, a i když hrdinu ve druhé polovině postaví tvrdé realitě čelem, chybí hlubší rozpitvání Williamsovy postavy a tím i silnější dramatický prožitek. A to už ani nehovořím o hollywood endingu. Je holt vidět, že Shadyac více tíhne ke komediantsví než k dramatu. Stejně tak Williams, který sice umí být vtipný, některé jeho výstupy ale působí otravně. Ve slabších Williamsových chvilkách ho plnohodnotně nahrazují Phillip Seymour Hoffman (vynikající jako vždy) a Monica Potter (milá, sympatická a herecky se překonává). Sečteno, podtrženo - 60% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Báseň, jež Patch (Robin Williams) čte Corinne (Monica Potter), je anglickým překladem básně „Sonnet XVII" chilského básníka a držitele Nobelovy ceny za literaturu Pabla Nerudy. (HellFire)
  • Skutečný Patch Adams film a ztvárnění své postavy neměl rád. (HellFire)
  • Během natáčení spolupracoval Robin Williams s organizací Make-A-Wish, jejímž úkolem bylo splnit sen dětem s rakovinou. Nemocné děti si pak zahrály ve filmu pacienty nemocnice. (HellFire)

Reklama

Reklama