Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ako obžaloba: zúrivé, vášnivé, premyslené..ale predsalen, ľud, zast. bardom m. mooreom, vs. USA je dosť šialené podanie najmä čo do bodov obžaloby, ako aj do konštrukcie argumentov - neargumentov stojacich prevažne na komentári - hlase MM a ilustráciách prostredníctvom príhodných obrazov, často skutočne len ilustratívnych fotografií..//povedzme, že celkom nevyšla snaha objektivizovať osobný postoj..myšlienka filmu (politika sa nás týka) nie je zlá, no je podaná príliš hrubým spôsobom..dosť mi prekážalo rozdelenie filmu na informatórium a studnicu emócií..//..priznávam schizoidný postoj, pretože Moore jednoznačne vie pracovať s komponentami filmu tak, aby z nich dostal jasnú a prieraznú výpoveď..a práve tá prieraznosť mi vadí..(zaobchádza s divákom trochu ako s hlupákom - aj keď, otázka, komu je film určený ho trochu ospravedlňuje)..(ps: tým som myslela, že je určený masám a davom a tie moc inteligentné nie sú..).. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........kameraman a režisér Jan Špáta o sobě řekl, že pokud chce o někom natočit dobrý dokument, musí ho dobře poznat, mít rád, znát jeho charakterové vlastnosti, ztotožnit se s ním a pak to vše citlivě podat a natočit. Fahrenheit je však zcela o něčem jiném. Je to jen poutavý, dobře natočený protestfilm, aneb po našem: Jak chutná moc (Mňačko). Zde v podání zkušeného M. Moora.......... ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Bowling mě ohromil a Fahrenheit (bohužel) zklamal. Lov informací při natáčení Bowlingu byl úžasný a nejen proto, že tím dokumentem Moore bojoval za (obecně) dobrou věc. V tomhle pseudodokumentu se snaží jen znemožnit jednoho konkrétního člověka a to mu jde podstatně hůř (hlavně je na tom vidět jak moc to chce). S takovou spoustou materiálu, jaká existuje o presidentovi USA by zručný dokumentarista znemožnil asi každého. Bez vyjímky.... A ocenění za nejlepší FILM - no to je snad žert. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který jak si vnucuje svůj názor a svá fakta lidem okolo a mate je před skutečností, kterou nazývá lží. Některá fakta mě opravdu dostala. Např. senátoři a jejich posílání dětí na ochranu vlasti nebo spojitost prezidenta spojených států s rodinou Usama Bin Ladina a to opomíjím příbuzenský vztah k muži co rozhodoval o státu, jenž mohl pana Bushe pouhým guvernérem. Co však z toho všeho je čistá pravda bez změněných faktů? Kdyby toto byla jediná pravda, byl by Moore jediný kdo by jí chtěl řešit? Nevím, ale tento dokument je hodně zajímavý a dobrý způsob jak lidem říkat svůj názor a jistě je často i přesvědčit o jeho správnosti. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý bol podľa mňa právom veľmi ocenený. Je to štýl tvorcu s jeho humorom a s jeho uštipačnosťou, ale zároveň fakty sú neodškriepiteľné, napriek tomu, že je známy odporca toho, proti čomu tento film bol a až tak objektívne to nie je. Jasne vidieť paranoju medzi ľuďmi, ktorú vyrobil štát, taktiež udavačstvo ako z nejakej diktatúry, stratu slobody pre zámienky patriotizmu, biznis korporácií na vojnách, nezmyselnú vojnu v Iraku, ale aj špinavosti ohľadom 11. septembra. Ďalšie dôkazy o špinavej hre USA, NATO a korporácií vo svete, myslím, že tento film môžem odporučiť, aj keď takto by dokumenty nemali vyzerať. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Michael Moore za svůj dokument získal Zlatou palmu v Cannes a údajně se dočkal nejdelší standing ovation v historii festivalu. Je to v pořadí jen druhý dokument oceněný Palmou, před ním se to podařilo jen dvojici Jaques-Yves Cousteau a Lous Malle za Svět ticha (1956). (imro)
  • Michael Moore povolil stahování dokumentu z internetu, protože chtěl, aby se dostal ke každému obyvateli USA. (imro)
  • Kvůli dokumentu připravil Moore také rozhovor s Nicholasem Bergem, který byl později unesen a zavražděn v Iráku. Ze závěrečného střihu ale rozhovor, s ohledem na Bergovu rodinu, nakonec vypadl. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama