Reklama

Reklama

5x2

  • Francie 5x2 (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

nunka 

všechny recenze uživatele

Absolutne nezaujimave, netvorive a v podstate úplne o nicom. Tematika tisickrat otrepana a ak mam byt mimo z toho, ze pan F. Ozon nam cely zivotny pribeh vyrapotal odzadu, tak to teda na mna nezaposobilo...po pravde, skor som sa este viac pri tom nudila. Moj celkovy dojem z filmu urcite kazil aj priserny dabing. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Formálně krásně natočené nesouvislé cosi, co na mě působilo dojmem snahy o dekadenci či morální pobuřujícnost. Co na tom, že především hlavní představitelka je krásná a krásně proměnlivá jako den a noc, když všechno okolo ní vyvolává nutkání opakovaně se ptát: "A čemu se jako divíte?" 5x2 je pro mě sledem dobře zahraných, ale naprosto oddělených epizod, v nichž vystupují titíž herci. Trik s přeházením času jenom brání vidět, že tradiční chronologií obdařený příběh by absolutně postrádal logiku, která je sice lidským citům na hony vzdálená, ale i tak jsou v této oblasti jisté meze. A od toho právě máme rozvod a takové moderní vymoženosti:) Zkrátka a dobře, v tomto případě platí, že ozón je k životu mírně řečeno nepřívětivý. 50% ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Ozon jako režisér dokáže z herců vymáčknout maximum, ale jako scénarista je bohužel průměrný, protože nedokáže dát vztahové studii čtvrtý metafyzický rozměr (jak to dokázal ve svých nejlepších dílech Bergman). Když film začíná rozvodem, čekáme na odhalení, kdo je ten zlý a kdo je ta oběť, ale dostane se nám studie dvou slabochů, která je sice skvěle zahraná, ale "udělování bodů" se děje mechanicky (každý příběh zobrazuje jednoho z partnerů v dané situaci jako slabocha) a divak je sice stimulován rozumově, ale nikoliv emočně. Film vhodný pro přednášky o partnerských vztazích, ale pro běžná kina je v něm málo života. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Existuje spousta nevysvětlitelných jevů. Spousta věcí, které nedávají smysl. 5x2, pět střípků úplně obyčejného života jednoho páru. Všední příběh o rozvodu, nevěře, dětech, manželství a prvním setkání. Vsadím se, že nejedna dvojice se v Ozonově snímku pozná. Nijak výjimečný film, ale snad pro tu obyčejnost a příjemně podanou smutnou realitu 4*. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

5 jako pět zastávek ve vztahu dvou. Od rozvodu zpátky k začátku, kdy se muž a žena seznámili. Nekonají se tu žádná sexuální zemětřesení střídaná házením nožů, žádná ponaučení, odsouzení, pátrání po příčinách a vinících rozpadu. Mozaika poskládaná z klíčových momentů podaná ale naprosto všedně bude někomu připadat nudná a fádní. Mně se to "obyčejné", na čem TO většinu času stojí (a taky padá), ale neobyčejně líbilo. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Valeria Bruni Tedeschi, která se ujala hlavní role, byla za svůj výkon nominována, mimo jiné, na Evropskou filmovou cenu, nicméně první a jediné ocenění získala až na festivalu v Benátkách. Konkrétně to byla Pasinetti Award. (imro)
  • Původní název snímku zněl The Two of Us, francouzsky Nous Deux, což je odkaz na jistý francouzský magazín pro teenagery. (imro)
  • Režisér François Ozon byl v Benátkách za film nominován na Zlatého lva. (imro)

Reklama

Reklama