Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (167)

Grondal 

všechny recenze uživatele

Toto podľa mňa nedopadlo príliš dobre, alebo prinajmenšom tak dobre ako som čakal z ohlasov, ktoré som na tento film mal. Nehovorím, že to je zlý film, skôr ide o to, čo kto asi od neho očakáva. Dostal som v zásade strašne primitívny príbeh, s priemerným vizuálnym spracovaním s jednou veľmi roztomilou malou morskou vílou. Mne to napríklad nestačilo. V dnešnej dobe už dokonca aj od animákov očakávam akosi viac, nejakú pridanú hodnotu, nejakú myšlienku. Tu sa mi toho nedostávalo, a jediné čoho som mal dosť, boli postavičky, ktoré ma nestačili prekvapovať, niekedy doslova šialenou mimikou. V každom prípade, hlavnú hrdinku zjavne kreslil zrelý muž ktorý vedel, ako zaujať a preto, sa na film pozeralo celkom dobre. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem sledoval seriál, hrál několik her na Sega a Ninento, ale film jsem ještě neviděl. A stojí to opravdu za to - je to totiž úplně klasická Disneyovka se stejnými postavami jako v seriálu - pokud jste měli rádi Ariel, Tritona, Floundra, Sebastiena nebo zlotřilou Uršulu, budete tu hned jako doma. Film dokonale dávkuje legraci, dojetí, písničky (hlavně úžasná Under the Sea), napětí s akcí (finále stojí fakt za to) i romantiku. Prostě paráda z doby, kdy to kluci od Disneyho ještě uměli. ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla je pro mě takový paradox. Zatímco její chaluhová omáčka je zábavná, vtipná, neschematická, hravá a obsahuje hned několik umně podaných morálních poselství, její ústřední milostná linka mě neskutečně iritovala jako harpuna v konečníku. Ani nevím proč, obvykle svoje princezny nepotřebuju nutně 100% emancipované a lásku na první pohled v pohádkách beru jako téměř nevyhnutelný trop. Ale tady jsem to nežral ani s navijákem, ani bez něho. Možná je to tím, že s MMV má oficiálně začít ona pověstná Disneyho renesance (která nám představila pecky jako Lví král, Aladin, Kráska a zvíře nebo Mulan) v níž přišel myšák Mickey s novými tématy, dospělejšími a mnohem obyčejnějšími (rozuměj realističtějšími a sympatičtějšími) hrdiny, možná ne. Každopádně celá ta honba za polibkem z pravé lásky rozkvetlé po třídenní známosti mi zavání rybinou, a tudíž se ji nedokážu přimět spolknout. Možná je to i nevýrazným princem, který je nám představen jako "fajn kluk, co se chce oženit z lásky", ale navrch nemá osobnosti co by se za zuby barakudy vešlo. PS: Uvědomuju si, že si sebou nesu dlouholetou bagáž sexuální frustrace, ale Ariel prostě je rajcovní a je tak nakreslená naschvál. To mi nikdo nevezme. /// Dodatek po dni: Tak už vím, co mi vadí. Ariel se do prince zamiluje jen proto, že je to fešák, a pořád mluví/zpívá, jak je nádhernej. Nic víc v tom není. A nic víc zřejmě v lásce nepovažují za důležité ani další postavy (Sebastian, Flounder, racek, komorník, Uršula, vlastně tak trochu i táta Triton). No a pak tu je ten mentální rozdíl - holka je opravdu ještě děcko. Roztomilý děcko, ale pořád nedospělý tele, co se chová na svůj věk (16), ne-li ještě na míň. Jasně, že se šestnáctka zabouchne do prince okolo 20 let je normální. Horší je, že se dospělej a plus mínus racionální člověk může posrat z ní. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

I po tolika letech od posledního spuštění videokazety s touto disneyovkou jsem zjistila, že mám pro Ariel velikou slabost. Tvůrci se z pochopitelných důvodů vyhnuli smutnému závěru podle Andersena a připravili skvělou podívanou plnou sympatických postav a dokonalé hudby (první Menkenův animák!), kterou si prostě musíte zamilovat. Při psaní tohoto komentáře jsem poslouchala píseň "Kiss the Girl"... je to solidní hitovka! :) ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem uvěřit, že se na něco takovéh budu muset dívat. pamatuji si na seriál, jež jsem už jako dítě nenáviděl a považoval ho za pohádky pro holky - a já sem přeci kluk! Ale najednou nebylo na co koukat a můj syn chtěl něco jiného a jeho maminka jakožto správná žena pustila právě tohle a já... nemůžu popřít kvality, jaké se po cca půlce filmu ukáží. Byl jsem opravdu překvapen kvalitou, jakou mě příběh krásné (opravdu krásné) Ariely ukázal a po dlouhé době jsem nedokázal od pohádky pro holky odtrhnout oči, zatímco můj syn téměř okamitě usnul... Buď jsem sentimentální, nebo zapracovalo mé já malé holčičky ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • Malá mořská víla byla po osmnácti letech (od filmu Bedknobs and Broomsticks) první disneyovkou, která získala Oscara. V tomto případě dokonce dva - za hudbu a píseň "Under the Sea". (AngelLucy)
  • Po animační stránce se ve své době jednalo o nejnáročnější Disneyho film od snímku Fantasia. Vytvořit dvouminutovou scénu bouře trvalo deseti tvůrcům speciálních efektů více než rok. (AngelLucy)
  • Behom výroby filmu sa producent Jeffrey Katzenberg snažil o vystrihnutie piesne "Part of Your World," argumentujúc, že balada tohto typu neudrží pozornosť detského diváka. Autor textu Howard Ashman, ktorý bol otvorený homosexuál a pieseň považoval za svoju osobnú výpoveď prehlásil, že to sa stane len cez jeho mŕtvolu a zabojoval o to, aby balada vo filme ostala. Pieseň sa nakoniec stala hlavným motívom filmu a v prípade, žeby došlo k jej vystrihnutiu, nemala by princezná Ariel v tomto piesňami pretkanom filme jedinú pieseň. (matthew.17)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama