Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (167)

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 %. Animace i písničky jsou celkem fajn, ale příběhově je to zklamání. Vždyť přece na Malé mořské víle je nejhezčí ta baladická poetika a téma obětování se. Navíc si myslím, že děti by přece i u disneyovky snesly to, že by třeba neskončila svatbou. Moje oblíbená pohádka totiž s typicky pohádkovým závěrem působí velmi obyčejně. O co sympatičtější by byl konec tak, jak ho známe od Andersena, a až poslední záběr by dával nějakou naději... ()

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Tak toto je pohádka mého narození. S tímhle jsem vyrostla a zpívám si ty písničky dodnes. Byla jsem asi dost šáhlá, když jsem se šla koupat, nějakou tu sůl jsem do koupele přisypala a myslela si, že budu mít tu krásnou ploutev. No dnes už se smířím s tím, že nebudu mořská panna, ale tuhle pohádku mi už nikdo nevezme. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Další skvělá Disneyovka, která mi přišla sice od druhé poloviny poněkud uspěchanější, ale jinak nemám co říct proti. Ariel je sympaťačka, ať už mluví, či nemluví. Na postavy dodávající největšího podílu humorné vložky se dostalo taktéž v dobré míře. A příběh má hlavu i patu. Opět, stáří filmu není vůbec znát. 90% ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Ariela dodnes zostáva mojim úplne najobľúbenejším animovaným filmom z dielne Walta Disneyho. Rozprávka je nádherne animovaná a všetky postavičky sú naozaj prepracované, od nezbednej odvážnej Ariel cez jej kamarátov - ustráchaného Šupinku, zásadového Sebastiana a utáranú čajku; až po zákernú morskú čarodejnicu túžiacu získať triton a spolu s ním nadvládu nad všetkými siedmymi moriami. Oscara za hudbu a pieseň "Under the Sea" získal Alan Menken plným právom a treba povedať, že jej tóny možno započuť v takmer každom ďalšom soundtracku, ktorý Menken skomponoval (hlavne v Kráske a zvierati a v Aladinovi). To, že sa záver od predlohy vynikajúceho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena značne odlišuje, nepovažujem za škodu, nakoľko sa mi ako menšej vždy videl príliš smutný. Táto morská víla naproti tomu oplýva výnimočným kúzlom, pôvabom a zábavou a je to práve ona, ktorá dokázala naštartovať zlatú éru disneyoviek v 90. rokoch, po značnom úpadku, ktoré štúdium zažívalo dlhé roky predtým. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Walt Disney opět nezklamal a dokázal celému světu své pohádkové umění. Malá mořská víla je nádherně animačně zpracovaná pohádka s příjemně romantickým dějem pro malé diváky. Především ta stylizace podmořského světa a kouzelná Ariel dělají z Malé mořské víly jeden z vrcholných novodobých snímků Walta Disenyho. [7748. hodnocení, 145. komentář, 79%] ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • Film bol naplánovaný ako jeden z najskorších Disneyho projektov. Výroba začala hneď po Snehulienke a sedem trpaslíkov (1937), ale kvôli rôznym okolnostiam bola pozastavená. V 80. rokoch 20. storočia spoločnosť Disney ani len nevedela, že sa jej zakladateľ zamýšľal film vytvoriť. Počas neskoršej výroby bol náhodou objavený Waltov script a mnohé z jeho zmien oproti originálnemu príbehu Hansa Christiana Andersena, sa nakoniec zhodovali so zmenami Walta Disneyho. (LuiCJ)
  • Po animační stránce se ve své době jednalo o nejnáročnější Disneyho film od snímku Fantasia. Vytvořit dvouminutovou scénu bouře trvalo deseti tvůrcům speciálních efektů více než rok. (AngelLucy)
  • Postava mořské čarodějnice Uršuly (Pat Carroll) je první animovaný padouch od Disneyho, který dostal ve filmu vlastní hudební číslo. (LucasAbelle)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama