Reklama

Reklama

Rocky Horror Picture Show

  • Polsko Rocky Horror Picture Show (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladí snoubenci Brad a Janet uvíznou za bouřlivé noci před závorou označující konec cesty. Vzpomenou si, že cestou viděli starobylý hrad a rozhodnou se tam hledat pomoc. Když dorazí, uvítá je muž s bledou tváří, prořídlou kšticí a temně rudými kruhy pod očima a požádá je, aby vešli. Tak se mladá dvojice ocitne na dekadentním večírku pána domu – Dr. Franka-N-Furtera, transvestity z transsexuální Transylvánie a zjevně nepříliš příčetného vědce. Ten jim představí svůj nejnovější výtvor, urostlého blondýna Rockyho, kterého si stvořil pro své potěšení. Začíná noc plná vášní, kdy si nikdo nemůže být ničím jistý, zejména pak svým pohlavím a sexuální orientací. (AČFK)

(více)

Zajímavosti (79)

  • Bizarní dílo plné absurdních momentů vzniklo jako filmová adaptace původně muzikálové hry britsko-novozélandského herce a performera Richarda O'Briena. Milovník sci-fi a béčkových hororů koncipoval „Rocky Horror Show“ jako parodickou oslavu svých oblíbených žánrů, kterou okořenil rockovou hudbou. Produkce v režii Australana Jima Sharmana si odbyla premiéru v roce 1973 ve známém londýnském progresivním divadle Royal Court, kde o dvě dekády dříve začala umělecká revoluce tzv. rozhněvaných mladých mužů. O dva roky později už byla Rockyho hororová show inscenována i na Broadwayi a na svět se dostala také filmová verze, rovněž v Sharmanově režii. O'Brien, který se objevil v jedné z filmových rolí, se s ním podílel na scénáři. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Vlasy herečky Patricie Quinn (Magenta) nejsou ve skutečnosti zrzavé. Každý den natáčení jí vlasy pečlivě sprejovali barvícím sprejem. (Alfréda)
  • Richard O'Brien (Riff Raff) se později přiznal, že v době natáčení neměl Tima Curryho vůbec v lásce. Záviděl mu, že měl všechny dobré party a byl přitažlivější. (Alfréda)
  • Noviny, které Janet (Susan Sarandon) čte během jízdy autem, se jmenují "The Plain Dealer". Tyto noviny vycházejí ve městě Cleveland v Ohiu. (Alfréda)
  • Tim Curry (Frank N. Furter) původně plánoval postavu ztvárnit se silným německým přízvukem, nakonec se nechal inspirovat přívukem královny Elizabeth II. a hlasem své matky. (Alfréda)
  • Když se Janet (Susan Sarandon) a Brad (Barry Bostwick) dívají do mapy, je vidět název několika měst a řek. Dle toho lze usoudit, že hrad Frank N. Furtera se ve filmu nacházel v blízkosti města McArthur v Ohiu. (Alfréda)
  • Představitel svalnatého Rockyho (Peter Hinwood) se po natočení snímku Rocky Horror Picture Show přestal věnovat herectví a veřejně prohlásil, že svého angažmá lituje a za roli Rockyho se stydí. V současné době je majitelem antikvariátu. (Alfréda)
  • Plakát k filmu s rudými rty odkazuje na film Čelisti (1975) od Stevena Spielberga. I proto je tam podtitulek "a different set of jaws" (přibližně: "jiná sada čelistí"). (KM Phoenix)
  • Když se režisér a scenárista filmu Jim Sharman dozvěděl o plánovaném remaku, prohlásil, že je přesvědčen, že původní kvalita filmu se už nedá zopakovat. Nakonec ale uznal, že remake může mít svou sílu a hodnotu. (Veronixxx)
  • Marlon Brando po zhlédnutí filmu řekl, že "s tím Currym" už nechce stát na jevišti. (Zdroj: idnes.cz) (ČSFD)
  • Timu Currymu se po natáčení filmu lidé přehrabávali v popelnicích a dvojice satanistů mu vyhrožovala smrtí. (Zdroj: idnes.cz) (ČSFD)
  • Tim Curry svou rolí zaujal princeznu Dianu, která si s ním o filmu krátce pohovořila, když se setkali v Burgtheateru ve Vídni. (Zdroj: idnes.cz)  (ČSFD)
  • Frank (Tim Curry) má na pravém stehně vytetované číslo 4711, což je kolínská voda vyráběná přes dvě stě let. V sedmdesátých letech dvacátého století ji často používali gayové a transvestité snažící se napodobit vizáž hvězd zlaté éry Hollywoodu. (Turtle)
  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)
  • Richard O'Brien, který ztvárnil Riff Raffa, je zároveň tvůrcem celého muzikálu. (Turtle)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Reklama

Reklama