Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám poskytuje holé zábery zaobchádzania zvierat ľudskou rasou. Iba preto, že my ľudia, dokážeme rozprávať a premýšľať nad hlbokými myšlienkami, si automaticky myslíme, že zvieratá sú ochudobnené o akékoľvek pocity, dokonca i o ten najzákladnejší - uvedomovať si vlastnú existenciu. Dokument na diváka nijako netlačí, iba sa snaží, aby divák dokázal zmeniť svoje zmýšľanie, ktoré je spoločnosťou degenerované a ochudobnené o pouhopouhú pravdu. Nezáleží na tom, či zviera zabité pre peniaze trpí či nie, v obidvoch prípadoch tým škodíme ekosystému. Riešenie tam je, len je povedané skrz záberov. To, že nebolo povedané tými "správnymi" slovami a od slova do slova, ešte neznamená, že tam žiadne nie je. Riešenie problému, ktoré tento film nepriamo naznačuje (pre tích, ktorí nepostrehli) je nezatvárať oči pred pravdou, naivne si niečo nenamýšľať, a hlavne - nejesť pozemsťanov! btw. komplexnejšie riešenie ten, kto hľadá, nájde v iných dokumentoch (predsa, nemôžu všetky ponúkať všetko. potom by stačil iba jeden, pretože ostatné by nemali žiadnu sledovanosť) btw. že hlavnou úlohou je šokovať? a nie náhodou ukázať pravdu a otvoriť oči? (pre mňa, šokovať znamená, keď niečo nie je rozšírené a iba malá hŕstka robí niečo špecifické) ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Kdyby jatka měla skleněné zdi, nebyli bychom všichni vegetariány?" Tohle by neměl vidět NIKDO, a nebo vlastně spíše KAŽDÝ!! Jen těžko nacházím slov. Je mi úzko, zle, místy i do breku (nebojím se to přiznat). Absolutně nechápu, jak na ty práce někdo může mít žaludek a osobně bych jim nejradši zpřerážel ruce. Je jasné, že USA, odkud pochází tento dokument, je na tom podstatně hůře, než třeba Evropa, potažmo ČR, ale to nic nemění a nezlehčuje fakt na tom, jaká zvěrstva se všude dějí. Nebudu to nějak protahovat - tenhle dokument můžu zcela bezpochyby označit jako snímek, který mnou nejvíce otřásl a ovlivnil můj dosavadní i budoucí život. Samozřejmě ne v tom smyslu, že bych přestal jíst maso, nosit bundu s kožichem nebo přestal chodit do ZOO, ale spíše mě to donutilo se zamyslet nad chováním lidského pokolení a nad tím, kam ten dnešní tyranský svět spěje. No nic, jdu se pomazlit se svými hafany a říct jim, jaké mají štěstí, že jsou součástí zrovna té naší rodiny....5* za dokument, Odpad! za to, co je obsahem tohoto alarmujícího dokumentu. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání, jsem si řikal, jestli mi to za to vůbec stálo. Byl jsem znechucen a v depresi z toho, co jsem viděl. Dokument doufejme ukazujou pouze extrémní připady, případy trpících zvířat. Poddává je tak, že by se člověk měl stydět, že maso vůbec jí, což mi trochu vadí. Taky dostane člověka do takové nálady, že by okamžitě ubil někoho, kdo by takové věci prováděl. Earthlings jsou rozděleni do pěti kapitol. 1. Mazlíčci a 2. Maso, které by se zamozřejmě měli být ošetřeny zákony a co nejtvrdšími tresty, ale jako takové nemžou zmizet a ani být humální ze dne na den, ba i v blízkých desetiletích. Pak 3. Oblečení a 4. Zábava (bíčí zápasy, rodeo, atd.), které bych okamžitě zakázal. Člověk se v dnešní době obejde bez oblečení ze zvířat a o zábavě ani nemluvě. Kdo potřebuje vidět slona na stoličce v cirkusu nebo v betonové místnosti v zoo? Poslední 5. Věda je zase trochu komplikovanější téma. Dokument není lehký na koukání. Jestli jste slabé povahy, tak to ani nezkoušejte. Já jsem většinou měl oči zakryté a stačil mi zvuk. Ke konci jsem si hrál s myšlenkou pouštět Earthlinks povině na školách, aby lidé opravdu změnili přístup ke zvířatům. Ale nutit někoho na tohle koukat by bylo zlo. - "What do they get for their pain? Do we even give that a second though?" ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nechcem byť marxista, ale v jednom mal Engels pravdu. Za všetko môže ekonomika. Tá je určujúca od kedy zliezol pračlovek zo stromu a začal vyrábať potraviny ktoré sa stali tovarom . Neplatí pre potravinu uživiť sa ale zarobiť na nej. A aby bol čím výnosnejším tak vznikajú farmy s tisíckami dojníc z ktorých sme urobili stvor päťlaktačne biolaboratorie- výrobne mlieka, tak vznikli hydinárne s tromi štyrmi obratmi výkrmov hybridov s použitím kadejakých biopreparatov, tak vnikli morské továrne na lov rýb, velerýb a plodov mora. A všade všade vzniká odpad, s ktorým sičlovek nevie rady. :( Som zvedavý, ako to dopadne s potravinami po uzavretí obchodnej dohody o výmene tovarov medzi EÚ a Amerikou. :( Mám dojem , že keby sme boli v opačnom garde - extréme - celý svet vegetariánsky, dnes by sme pestovali hrachy veľké ako fotbalové lopty, nehovoriac o zemiakoch, ovocí ktorých pôvodná chuť už dnes začína miznúť z pamätí ľudských chuťových kanalíkov . Veľmi dobrý film s filosofickým podtónom - najmä v prvej stvrtine filmu. :) Neodporúčam divákom slabších pováh, niektoré zábery (skrytou kamerou) sú až príliš extrémne. ()

whack 

všechny recenze uživatele

"Ale čo mám robiť, aj tak nič nezmením." Keby mal každý takýto názor, ešte tu je feudalizmus a otroctvo! Namiesto skutkov kecy, obmedziť sa, to nejde, vlastný pupok bolí vždycky viac. Každý jeden z vás, čo si kúpi kozmetiku, mäso, cigarety, kožu a pod, financuje tieto masakry, je za ne plne zodpovedný. Tak prestaňte nadávať, oni tie zvieratá zabíjajú kvôli vám. Tak začnite (aspoň) bojkotovať, v opačnom prípade vidím vo vašich poburujúcich komentároch iba pokrytectvo. ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama