Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Opět jeden opomíjený, leč výjimečný filmeček. Po zhlédnutí "Igbyho" jsem dostal obrovskou chuť vidět další film s K. Culkinem. Vybral jsem si snímek z téhož roku, který co do tématu má právě s Igbym dosti společného. Jedná se o revoltující mládí. Tentokrát jde o konfrontaci dvou protichůdných rovin. Tvrdé křesťanské výchovy, která je hrdinům (dvou klukům) ordinována skrze střední školu, kterou navštěvují, a která je (jak již vyplývá z názvu filmu) školou katolickou a touhou či sny chlapců po dobrodruství, na něž myslí hlavně díky komiksům. Ty jsou pro hochy jediným únikem z reality, která je ubíjí, a kterou tak nesnášejí. Nepřítelem číslo jedna je pro ně jeptiška/učitelka (Jodie Fosterová). Snaží se jí znepříjemňovat život, jak to jen jde, ale postupem času se stávají oběťmi svých originálních ovšem nebezpečných nápadů. Tragický příběh, který už od začátku spěje k smutnému a drsnému konci má ještě další rovinu. Jde o první lásku jednoho z hrdinů, pochopitelně také složitou a komplikovanou. Film není rozhodně klišé, je to velice realistická a i dnes aktuální studie části života revoltující mládeže. Svým způsobem jde o velice podobný motiv jako u "Smrti panen". Snímek podpírají perfektní herecké výkony a jako bonus jsou krásné komiksové pasáže, nimiž je celý film propleten. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Řekli by jste, že Jodie Foster bude hrát druhé housle pubertálním hercům? Peter Care by to nejen řekl, ale taky udělal. Těžko říct, kam film zařadit, povětšinu času se totiž tváří jako komedie s celkem táhlým dějem s komiksovými prostřihy. Film není tak nudný, abyste ho vypnuli, ani tak poutavý, abyste zmáčkli pauzu, když si jdete udělat svačinku. Pokud ovšem nezmáčknete pauzu v posledních 15-ti minutách přijdete o vrchol. Dospívající herci se hodně snaží a dá se říct, že jim to vychází, přesto jejich umění není natolik přesvědčivé, aby film s pomalým tempem u mne vyzdvihli na čtyři hvězdy. ()

Reklama

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

V prvom rade sa mi nepáči ako vo filme vykreslili pohľad na rehoľných vychovávateľov. Treba si uvedomiť, do škôl podobného typu najčastejšie umiestňujú deti, s ktorými si iní nevedia dať rady a deti zo sociálne slabších vrstiev. Je to niečo podobné ako u nás cigáni - ich rodičia a deti sa stále sťažujú, ako sa ich deti majú v škole zle, aké sú tam zlé učiteľky a ako sa k ním všetci správajú racisticky. No všetci vieme, aká je pravda... Ja osobne som taktiež chodil na cirkevnú základnú školu (bola najbližšie k môjmu bydlisku) a vôbec sa nesťažujem, mal som sa tam nadmieru dobre. No a teraz nazad k filmu. herci - teenageri podali skvelý výkon. Svet mládeže bol vykreslený dokonale. Najlepší priatelia, hra na superhrdinov, všetky tie šibalstvá a prvá láska. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film o dospívání,zahřeje u srdíčka když vidíte jak ti ''rebelové katolické církve'' vyvádějí různé klukoviny ,zaživá se první láska a končíc (bohužel) smutným koncem.Vynikající Kieran Culkin je lepší herec jak jeho slavnější bratr a Emile Hirsch znovu obhájuje moji domněnku že je nejlepším mladým hercem nové generace. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Typický okrajový snímok o dospievaní - otvorený až mierne nekorektný, tu naviac ozvláštnený výletmi do komiksového sveta. Nie je to také originálne, ako sľubuje námet, resp. nie je to tak zručne natočené, ako by si takýto námet želal (v potenciálne pôsobivom finále to potom bolí najviac). Ale určite som sa nenudil, obdivoval sa v herectve dvojice hlavných hrdinov (prečo každý chváli Culkina a málokto spomenie nemenej talentovaného Hirscha?) a zmietal sa v pocitoch k "Drevenej nohe", ktorú neopakovateľne (a na akom malom priestore!) stvárnila Jodie Foster... bez preháňania v jednej zo svojich najlepších (najnáročnejších) rolí! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa román Chrisa Fuhrmana odohráva v 70. rokoch 20. storočia v Savannah v štáte Georgia, tvorcovia chceli „univerzálnejší náhľad“ a rozhodli sa neuviesť miesto. Veľa sa diskutovalo aj o tom, či by postavy mali mať južanský prízvuk, ale aby sa zachoval tento „univerzálny pocit,“ rozhodli sa producenti proti akýmkoľvek silným akcentom. (Arsenal83)
  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)
  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama