Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +Jena Malone, a taky mladý Emile Hirsch a Kieran Culkin, celkem povedené animované vskuvky, dobře zahrané -téma a prostředí mě nezaujalo/// Je to solidně natočené se zajímavými herci, kteří nehrají vůbec špatně. Problém je, že mě podobné filmy moc nelákají. Raději dám přednost oddechové komedii, než dramatu. Podobných jsem už pár viděl a mám z toho vždycky depku. Zřejmě nic pro mě./// Celkem 62%/// ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Srdce kluků - podle jeptišky "Dřevěné hnáty" napadená ďáblem - jsou "poskvrněná" jen touhou žít a chovat se, jak jim velí hormony, přílišná fantazie a vzdor k instituci, kde studují. Vidíme jejich svět i prostřednictvím komiksových alter eg, která si na sebe berou břímě jejich pocitů. Pokud jde o herce, tak Jodie Foster opět výborná - to její smířlivé kývnutí na čtení veršů Williama Blakea mě dojalo k slzám - a Kieran Culkin znovu přesvědčil, že on NENÍ Macaulay. Nenápadný film, nevšední zážitek. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Za VELICE zavádějícím českým názvem se skrývá neobyčejné drama obyčejných kluků, kterým není nic svaté, ačkoliv navštěvuji katolickou školu. Alegorický příběh, který možno vnímat i doslovně, obohacují o čtvrtý rozměr animované pasáže, jimiž se zároveň celý film nejvíce odlišuje od mnoha filmů podobných, mnohdy lepších. Na celovečerním bojišti debutující Peter Care s péči svému jménu vlastní staví pietní pomník autorovi nedokončené knižní předlohy Chrisi Fuhrmanovi. Může být nesmírně rád, že do svého americky sentimentálního, občas nesmírně zdlouhavého dramatu s „děsivým“ tajemstvím, dokázal zlanařit výborného Kierana Culkina a Jodie Foster (ta navíc přispěla nějakým tím finančním obnosem). Nevím, jestli bych bez nich vydržel tu nezajímavou zápletku sledovat až do konce. 60% Zajímavé komentáře: kleopatra, Le_Chuck, JohnnyD ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, ve kterém jsou problémy dospívání ozvláštněny snad jen prostředím, kde se snímek odehrává a přesto jej dlouhou dobu nevytlučete z hlavy. Ale je to zajímavé, že? Některé dialogy znějí, jako kdyby vypadly z Prciček, ale zkrátka a dobře, pokud se o sexu natočí něco inteligentně, i když se o něm mluví běžně, má to o hodně větší dopad na všechny. 90%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Príbeh dvoch dospievajúcich chlapcov spriaznených s katolíckou školou a jej duchovnými cestami vo výbornom podaní Kierana Culkina a Emile Hirsha je akousi lekciou dospievania a preveľkej ctižiadosti o chlieb každodenný, no to teda zrovna nie ale ide o výslnie medzi svojimi rovesníkmi aby ukázali že nápaditosť im určite nechýba, tobôž aby mali strach pred dospelými. Prestrih v deji s kreslením comicsom bol fajn nápadom, dotváral dej do lepších sfér. A slávne meno ako Jodie Foster je v tomto prípade len určité krovie alebo presnejšie len do počtu, pre nedostatok priestoru. "Aspoň že má kto takéto nenápadné snímky produkovať." ║Rozpočet $12miliónovTržby USA $1,815,864Tržby Celosvetovo $2,036,599 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych jednou pochopit, jak si Jodie Foster vybírá své filmy, ale tentokrát udělala krok dobrým směrem. Vedle mladých talentovaných hvězd Emilea Hirsche a Kierana Culkina působí jako ta svatá madona, kterou po většinu snímku bude hledat. Obě hlavní postavy, dva kamarádi hraní Hirschem a Culkinem jsou skvělí a hlavně Culkin je výborný ve všech polohách. V celkovém stylu snímku překvapí comicsová stylizace několika pasáží, které vykreslují duševní rozpoložení hrdinů a situace, v kterých se objevují. V závěru film není tak silný, jak jsem očekával, protože se dá lehce předvídat, ale přesto herecké obsazení film drží nahoře, jak jen to jde. Uvidíme, co nám Peter Care připraví příště... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek o dospívání, vyrovnávání se sebou samým a vzdoru proti pravidlům. Čtveřice chlapců, jejichž duševní život se zrovna neřídí tím, co by se líbilo jejich katolickým učitelům. Scénáristicky občas až neuvěřitelné, snímek nám svá poučení ale necpe vůbec násilně a nechává dost prostoru k zamyšlení. Animované sekvence dávají filmu nový rozměr a jsou jedním z jeho největších plusů. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Velmi nenápadná, ale o to větší pecka ve zdánlivě provařeném žánru příběhů dospívání. Zkombinovat intimní drama s komiksovým příběhem alter eg hrdinů považuji za geniální nápad a chci vidět celovečerní příběh Atomové trojky. Základní linie je prakticky dokonalá díky své výtečně podané love story i díky věrohodně podanému přátelskému poutu. Díky dechberoucímu výkonu Emila Hirsche (který už v sedmnácti letech dokazuje, že v obličejové mimice nemá sobě rovného) a Kierana Culkina na tenhle film nikdy nezapomenu. Bez castingového omylu jménem Jodie Foster by šel Skandál pravděpodobně na nejvyšší hodnocení. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Ve všem souhlasím s Lokutusem. Je dobře, že ještě existují americké filmy, které boří zaběhaná klišé, takže není nouze o napětí, očekavání a překvapení. Rozhodně doporučuju se po tomto zapomenutém kousku poohlédnout... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Parta dospívajích kluků v katolické škole prožívá své běžné klukovské starosti, dokud se nerozhodnou unést z místní ZOO pumu a předhodit jí neoblíbené sestře-učitelce (skvělá Jodie Foster). Film je ozvláštněn pěknými komiksovými vsuvkami, které si představuje Francis (ostatně celá parta komiksy žije), stylizující sebe a své okolí do podoby kreslených hrdinů. Kieran Culkin v roli problémového Tima dokazuje, že je stejně dobrý herec jako jeho bratr. Trochu mi vadily některé věci, například je dost málo pravděpodobné, že by někdo opravdu šel ukrást pumu a příběh dívky, se kterou Francis začne chodit, mi přišel také přitažený za vlasy. 3,5* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobrej film, něco na způsob dobrýho synka, akorát s jiným Culkinem, ale ten je tady snad ještě lepší než jeho slavnější bratr a má k osbě neméně dobrýho Emila Hirsche. Samotnýmu filmu se toho dá vytknout jen opravdu hodně málo, snad jen ten konec byl dopředu jasnej, i když je pravda, že to mohlo dopadnou i úplbě jinak ()

Morien 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ NEPŘÍSTUPNÝ DĚTEM DO OSMNÁCTI LET: Už mi leze na nervy, jak Jena Malone pořád hraje něžné dívky a přitom vypadá tak sprostě a obhrouble. Jestli slovo obhrouble neexistuje, tak jsem ho právě zavedla, protože právě tak ona vypadá. Sakra, jsem tam zapomněla napsat ty sprostý slova, kvůli kterým to mělo být nepřístupný. A není to vůbec divný, že souložit můžou od patnácti a koukat na porno až od osmnácti? Kde se to mají naučit? Není divu, že má tolik lidí trauma z dospívání. A můžou za to církevní školy. Nebo ne? Když ono nic na světě ani v životě není jednoduchý. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček... To je tak, když o filmu nevíte zhola nic, nic od něj nečekáte, on se vám odmění chytrým scénářem, silným příběhem, výbornými hereckými výkony (především Kieran Culkin) a chytlavým hudebním doprovodem, jste potěšeni dvojnásob. A přesně to mi přichystala TV na sobotní noc. Nemohl jsem od obrazovky odtrhnout oči, cítil jsem takové to zvláštní spojení, když něco pozdě v noci sleduji a vím, že ostatní již dávno spí a přicházejí o opravdu něco mimořádného. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle snímek mně z emocionálního hlediska nechal naprosto chladným. Přitom režijně je to slušně odvedená práce, herecké výkony v rámci toho, co jim předepisuje scénář jsou přesvědčivé a film nese znaky typické pro americkou nezávislou scénu. Jenže se scénářem, respektivě s tím, co postavám vkládá do úst a jak jim předepisuje se chovat, už jistý problém mám ... Nevím, v katolické škole jsem nestudoval, tím méně v 70. letech a nemůžu vyloučit, že celý příběh, který nese autobiografické prvky se tak v hrubých rysech odehrál, jenže...Kluci, kteří chtějí unést dospělou pumu a umístit ji do pokoje učitelky, nejsou nezralí puberťáci, nýbrž neuvěřitelní blbci a to není zdaleka jediný motiv, který mi přijde přitažený za vlasy. Nedokázal jsem se zkrátka s postavami ztotožnit. Celkový dojem 55 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení, snímek o kterém jsem nikdy dříve neslyšel a přesto mě hned svým prvním záběrem dostal do kolen. Sympatický příběh o dospívání, přátelství a všem okolo toho. Skandál v katolické škole navíc nejede v zajetých kolejích, ale přispívá s vlastními názory a stává se tak po dlouhé době opět filmem s myšlenkou. Stejně jako většina jiných nestudiových projektů se drží reality a nesnaží se získat na zobrazování romantických nepravd. Zajímavostí je též komixová vsuvka, která sice někdy není zrovna logická, ale skvěle příběh obohacuje a posouvá dál. Drsné ukončení je jen taková třéšinka na dortu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

William Blake jako společný jmenovatel The Dangerous Lives of Altar Boys a Jarmuschova Mrtvého muže. Každý film je zcela jiný a přesto ve své podstatě tak stejný.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani sama nevím, jak na mě tento film zapůsobil. Celý děj má svou specifickou atmosféru a stejně tak zpracování, které bylo excelentní především v animovaných sekvencích. Ale tak, jak jsem byla na počátku v očekávání našlapaného a zajímavého příběhu, ze kterého tvůrci vytěží maximum, ke konci jsem si uvědomovala, že k tomu nejspíše nedojde. Stále jsem čekala na nějakou uchvacující či nesmyslnou dějovou explozi, ale ta se nedostavila. Uděluji čtyři hvězdičky především za, již zmiňovanou atmosféru s, typicky "školsky outsiderským" nádechem, kde hlavní hrdinové ve studijních letech bojují sami se sebou i se všemi ostatními a rozvíjejí svou bohatou představivost. A také za herecké obsazení. Mladý Emile Hirsch, líbezná, rozkošná a jako poupátko působící Jena Malone, která mě svým nevinným panenským vzezřením okouzlí v každém filmu a Jodie Foster v hábitu:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitívna dráma so smutným koncom, ktorej som uveril každú minútu jej príbehu. A to najmä vďaka vierohodne hrajúcim hercom, veľmi dobrým dialógom, reálne pôsobiacim situáciám a skvelej atmosfére školského systému a rokov sedemdesiatych. Navyše comicsové vsuvky nemali chybu - takáto nápaditosť sa veľmi cení. 80%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Malý nezávislý film podobne ako Virgin Suicides, alebo Stand By Me (ktoré mi pár krát pripomenul) mapujúci príbehy chlapcov z katolíckej školy, ktorých prirodzenosť je dusená pod dozorom frigidnej mníšky a zároveň ventilovaná spoločným komixom. Logickým výsledkom tohoto stavu, ktorý ide ruku v ruke so zanedbanou výchovou sú klukoviny s vrcholným číslom: šupnúť nenávidenej sestre Assumpte do kabinetu jaguára. Súčasťou filmu sú animované vsuvky reflektujúce vnútoné pochodý chlapcov, ktoré dopĺňajú príbeh o silný pocitový rozmer. ()

Reklama

Reklama