Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Parádní snímek! Člověk ani netuší, jak moc nezávislé to je, když se to navenek třpytí jako to nejblištivější zlato! Pro všechny fanoušky netradičních příběhů, neotřelého filmového zpracování, komiksu a dramatu naprostá klasika. Nehledě na to, že většina lidí ani netuší, že si zde Jodie Foster zahrála tak výtečně napsanou roli, a Emile Hirsch tu válí daleko před svými nejlepšími hereckými léty. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek o dospívání, vyrovnávání se sebou samým a vzdoru proti pravidlům. Čtveřice chlapců, jejichž duševní život se zrovna neřídí tím, co by se líbilo jejich katolickým učitelům. Scénáristicky občas až neuvěřitelné, snímek nám svá poučení ale necpe vůbec násilně a nechává dost prostoru k zamyšlení. Animované sekvence dávají filmu nový rozměr a jsou jedním z jeho největších plusů. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

973. hodnocený film: Emile Hirsche a Jenu Malone jsme mohli již vidět ve snímku "Útěk do divočiny". Kieran Culkin zazářil ve filmu "Igby". A Jodie Foster se předvedla v hororu "Mlčení jehňátek". To už je ale pryč a teď tu máme "Skandál na katolické škole", kde parta zhýralců opovrhuje církevními zákony školy, kde studují. Proti nim stojí Jodie Foster coby matka představená a oni ji vidí jako nepřítele číslo 1. Proto také utíkají ve svých fantaziích do komixu, kterým žijí nejen oni, ale i jejich parta. Kde je ale konec legrace a kdy jde už o život? To poznají až pozdě, když Tim (Kieran Culkin) zemře na pokousání gepardem, kterého lovili, aby jej pak dali sestře představené do kabinetu. 5* pro ten nápad a za výborné herecké výkony hlavních hrdinů. 5* ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

V prvom rade sa mi nepáči ako vo filme vykreslili pohľad na rehoľných vychovávateľov. Treba si uvedomiť, do škôl podobného typu najčastejšie umiestňujú deti, s ktorými si iní nevedia dať rady a deti zo sociálne slabších vrstiev. Je to niečo podobné ako u nás cigáni - ich rodičia a deti sa stále sťažujú, ako sa ich deti majú v škole zle, aké sú tam zlé učiteľky a ako sa k ním všetci správajú racisticky. No všetci vieme, aká je pravda... Ja osobne som taktiež chodil na cirkevnú základnú školu (bola najbližšie k môjmu bydlisku) a vôbec sa nesťažujem, mal som sa tam nadmieru dobre. No a teraz nazad k filmu. herci - teenageri podali skvelý výkon. Svet mládeže bol vykreslený dokonale. Najlepší priatelia, hra na superhrdinov, všetky tie šibalstvá a prvá láska. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ NEPŘÍSTUPNÝ DĚTEM DO OSMNÁCTI LET: Už mi leze na nervy, jak Jena Malone pořád hraje něžné dívky a přitom vypadá tak sprostě a obhrouble. Jestli slovo obhrouble neexistuje, tak jsem ho právě zavedla, protože právě tak ona vypadá. Sakra, jsem tam zapomněla napsat ty sprostý slova, kvůli kterým to mělo být nepřístupný. A není to vůbec divný, že souložit můžou od patnácti a koukat na porno až od osmnácti? Kde se to mají naučit? Není divu, že má tolik lidí trauma z dospívání. A můžou za to církevní školy. Nebo ne? Když ono nic na světě ani v životě není jednoduchý. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa román Chrisa Fuhrmana odohráva v 70. rokoch 20. storočia v Savannah v štáte Georgia, tvorcovia chceli „univerzálnejší náhľad“ a rozhodli sa neuviesť miesto. Veľa sa diskutovalo aj o tom, či by postavy mali mať južanský prízvuk, ale aby sa zachoval tento „univerzálny pocit,“ rozhodli sa producenti proti akýmkoľvek silným akcentom. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v USA - v mestách Charleston (Južná Karolína) a Wilmington (Severná Karolína). (Arsenal83)
  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)

Reklama

Reklama