Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdena (J. Hlaváčová) se rozhodne vzít zákon do svých rukou. Dostává se ve svém počínání však tak daleko, že se nakonec sama ocitá před soudem jako obžalovaná. Její čin je kvalifikován jako trestný, ale zároveň budí u všech lidské sympatie pro svou humánnost. Soudci jsou tak postaveni před nelehký úkol: dodržet zákon a odsoudit člověka, který je vlastně svým způsobem hrdinou, nebo tohoto člověka pochopit a respektovat jako dobrý úmysl? Vedle J. Hlaváčové a V. Vosky (A. Kroupa) se můžete těšit i na další skvělé herce jako J. Štěpničkovou (sestra A. Kroupy), M. Růžka (mlynář Míka, Zdenin otec), J. Marvana (soudce Medek), J. Pleskota (kapitán kriminálky, Sejček), J. Moučku (předseda soudu), Z. Řehoře (prokurátor) a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Další kuriozita československé kinematografie - ve stejném roce vznikly hned dva filmy na stejné téma a v obou hrál Václav Vozka. Zde si zahrál soudce a partnera Jany Hlaváčové, v Odvážné slečně předchůdce Josefa Kemra a obhájce Jiřiny Bohdalové. Ač jde pouze o televizní inscenaci, za filmovou verzí nikterak nezaostává, ba dokonce jí převyšuje. Jana Hlaváčová je orpti Odvážné slečně Jiřině Bohdalové méně bolestínská, má větší šmrnc a energii.Televiznímu projektu velice prospěla retrospektiva, příběh začíná a končí v soudní síni, jak se vše odvíjelo se dovídáme z výslechu svědků. Menší prostor byl dán Kroupově sestře. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film o dilematu, zda odsoudit morálně uvědomělou soudní zapisovatelku Z. Mikovou, jež si svéhlavě a nezákonně přivlastnila opuštěné a nechtěné děti z rozvrácených manželství. Vzhledem k absolutní příběhové podobnosti s Odvážnou slečnou, je s podivem, že československá televize natočila v jednom roce dva filmy na totožné téma. Toto filmové zpracování od Jaroslava Dudka se mi zamlouvalo o něco více, zejména díky vynikajícímu obsazení, avšak jak už jsem se vyjádřil u Odvážné slečny, mám jisté pochybnosti o realističnosti celého příběhu. Počátek a střední část snímku vnímám díky hereckému umění V. Vosky a obžalované J. Hlaváčové docela nadprůměrně, avšak závěr, jež podle mě zbytečně sklouzával do frašky, celkové hodnocení pokazil. Kromě výtečných hlavních představitelů Vosky a Hlaváčové zaujal hlavní arbitr soudního přelíčení J. Moučka, morálně nalomený státní prokurátor Z. Řehoř, J. Marvan v roli obhájce obžalované či otec paní Mikové M. Růžek. Není mi zcela jasné, z jakého důvodu natočili v jednom roce talentovaní pánové J. Dudek a F. Filip. tematicky totožná, na morálku útočící díla, přičemž ani jedno navzdory skvělému obsazení nepovažuji za nikterak výjimečná. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mistrovská soudnička, v níž se na lavici obžalovaných ocitá tehdejší režim a jeho zákony. Z hereckého obsazení si pozornost zasluhuje především excelentní Václav Voska a také Jiřina Štěpničková, která prostřednictvím své postavy získala možnost jakési veřejné rehabilitace. Odvážné, nereálné, stále aktuální. Tleskám. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka pro dospělé, ve které respekt, logika a pochopení vítězí nad formalitou podle předpisů. Mrazivé, dojímavé a dokonce bych řekl, že tahle "pohádka" odzrkadluje pozadí reality u soudu lépe než současné hrané pořady ze soudního prostředí. Po stránce obsahové, scenáristické i herecké se jedná o vyložený skvost, který i navzdory slabší obrazové kvalitě překonává celovečerní filmovou verzi Odvážna slečna (s lidovým herectvím Bohdalové a Kemra). Mimo jiné pro herecký koncert Václava Vosky coby poněkud kontroverzního soudce a díky Janě Hlaváčové dokonale stvárňující hlavní hrdinku. Slovy Karla Urbánka z hlediště: ,,Já jí žeru, ta je úplně fantastická!" :-) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V tomto díle asi nehledejme smysl, disciplínu, důvěryhodnost nebo snad dokonce logiku. Tvůrci si prostě jen hrají, hrají si rádi a hrají si dobře. Na kontrastu rozumu a citu, zákona a selské logiky jest založena tato komedie. Že spravedlnost musí být slepá, jelikož jinak by nemohla odsoudit dobrého člověka, přičemž takový krok je i pro tvrdého prokurátora i soudce oříškem. Vynikající herecké výkony Marvana, Řehoře, Moučky a ostatních dávají velmi lidský rozměr i této zdánlivé soudní frašce. Velmi dobře jsem se bavil...90% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama