Reklama

Reklama

Láska nezná hranice a ve vzpomínkách je nesmrtelná. Ralph Fiennes v titulní roli amerického filmu, oceněného devíti Oscary... Román Michaela Ondaatjeho "Anglický pacient" (1992), vyznamenaný po svém vydání ve Velké Británii prestižní Bookerovou cenou, jakoby se vzpíral filmovému zpracování. Příběh velké lásky a zrady, zasazený do konce 30. let a do doby 2. světové války, je vyprávěn v několika časových rovinách a v poměrně složité flashbackové struktuře. Těžce zraněný „anglický" pacient (nazývaný tak proto, že byl vytažen z hořícího britského letadla) neví, jak se jmenuje, ani si nic nepamatuje ze své minulosti. Když jsou ostatní ranění převezeni, zůstane znetvořený muž v opuštěném a vyrabovaném klášteře spolu s kanadskou ošetřovatelkou Hanou, která se o něho stará a snaží se s ním komunikovat. Muž, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Lászlo de Almásy, postupně odhaluje události, jež začaly před válkou v Egyptě, kde pracoval pro Královskou geografickou společnost při mapování Sahary, a pokračovaly až do června 1942, kdy Angličané opouštěli Tobruk. Jeho milostný vztah k manželce kolegy Katharine se prolíná s osudem Hany, která trpí utkvělou představou, že všem svým blízkým přináší neštěstí a má strach o sikhského poručíka Kipa, s nímž se sblížila a jemuž hrozí neustálé nebezpečí při odstraňování nevybuchlých min. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (468)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Minghella má na tyhle svoje inteligentní, tragické verze červených knihoven snad patent, celé vyznění filmu dost připomíná Cold Mountain (vice versa). Což je dobře, jelikož Cold Mountain je dobrý film a špatně v tom, že už to nemůžu přijímat tak nekriticky jako v prvním případě. Režisér se opět poměrně zdařile vyhýbá tomu, co je (hlavně pro mužské diváky) kamenem úrazu podobných příběhů - přílišné průhlednosti a patosu (který sem tam prosákne, ale většinu času je zručně držen v únosných mezích). Stejná zůstává krásná výpravná kamera, přesvědčivé herecké výkony (všechny a jmenovitě Ralph Fiennes, s perfektním cizím přízvukem), rozpůlení děje do dvou rovin, tragické vyznění snímku a výborně navozená intimní atmosféra mnoha scén. 80% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání, válečné filmy právě nemusím, a i když je zde válka v podstatě jen kulisou, bohatě stačí na to, aby mě to trochu otrávilo. Přičtěte k tomu mou averzi k dlouhým filmům (přece jen, výjimek jako Pán prstenů nebo Titanic je málo, od čeho by to taky byly výjimky, že) a to, že jsem se po většinu doby celkem nudil. Ovšem všimněte si, jak se namaskovaný Fiennes podobá roli, kterou bude hrát za deset let - přípravu na Voldemorta vzal vážně od podlahy:-). ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

On je to pěkný film, ale podle mě mírně přeceňovaný. Samozřejmě, po technické stránce je film bravůrní (ono se ani od Anthonyho Minghelly nic jiného čekat nedá), skvělí herci, ale obsah mi přijde slabší a navíc je film možná zbytečně tak dlouhý. Nj, já prostě nedám dopustit na režisérův druhý majstřík "Návrat do Cold Mountain", vím, že se mnou spousta nemusí souhlasit. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

No, kolik dát těch hvězdiček? původně jsem chtěl dát čtyři, zvlášť, když jsem si přečet zdejší chvalozpěvy...jenže...první za herecké výkony je jasná (aneb Fiennes nikdy neselhává), druhá za povedenou hudbu taky, třetí si zaslouží úžasné záběry pouště a létání a tu čtvrtou už ale bohužel nemám za co dát, protože tohle oscarové veledílo je místama dost nuda. Děje tam není víc než na 90 minut filmu, mít to tak do 120 možná by to i na pět hvězdiček bylo, ale takle bohužel. někdy člověk musí plavat proti proudu. Pro mě je Anglický pacient "jen" rozjezd velmi šikovného a talentovaného režiséra - pana AM, jehož Návrat do Cold Mountain se mi dostal hluboko pod kůži, hodně blízko srdeční krajiny a jehož předčasná smrt je tragickou ztrátou pro celý filmový svět. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Můj milovaný, čekám na Tebe. Jak dlouho trvá den v temnotě, nebo týden. Právě zhasl oheň je mi hrozivá, strašná zima. Když se doplazím ven spálí mě slunce. To světlo jsem vyplýtvala na malby a k napsání těchto řádků. Umíráme, umíráme obklopeni milenci a bližními, cítíme dávnou chuť opuštějíce tělo plujem v toku řeky. Strach jenž jsme v sobě dusili zahyne s tělem nehynoucím v jeskyni. Prosím tě pomaž mi tím pískem celé tělo. Neboť jsme skutečné krajiny. Nejsme dobyté oblasti na mapách nesoucí jména mocných vojevůdců. Já vím, že se vrátíš a odneseš mě do větrného paláce, to je mé poslední přání. Chci letět do těch nejvzdálenějších krajů s Tebou můj milovaný. Bez mapy vznášet se nad zemí. Lampa zhasla a já píšu potmě..“ ()

Galerie (53)

Zajímavosti (40)

  • V roce 2005 si Juliette Binoche nechala od Akademie opravit svého Oscara. Její tříletý syn si se sošku hrál, později se na ní začaly objevovat skvrny. Jedna z výhod toho být oscarový vítěz je ta, že vám Akademie vašeho Oscara zadarmo opraví. (novoten)
  • V čase od 1:53:35 do 1:53:52 je možné spatřit, že spojenečtí vojáci nemají standardní helmu americké armády vzor M1, ale italskou helmu vzor M33. (Snickors)
  • László Almásy je skutečná postava. Byl maďarským šlechticem, narodil se v roce 1895 a zemřel 1951. Byl pouštním výzkumníkem. Zemřel na úplavici. Příběh filmu tedy není založen na skutečné události, pouze některá jména s některými fakty jsou shodná či podobná. (cheyene)

Související novinky

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

19.08.2021

Román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho se dočká nové, tentokrát televizní adaptace. Tu chystá stanice BBC, která zaúkolovala scenáristku Emily Ballou (Taboo, The Turning), aby seriál… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Bratři Weinsteinovi nespí

Bratři Weinsteinovi nespí

04.11.2005

Když na přelomu března a dubna tohoto roku po 25 letech bratři Weinsteinovi ohlásili svůj odchod z vedení společnosti Miramax, neboť se nepohodli s majoritním vlastníkem, studiem Disney, bylo jejich… (více)

Reklama

Reklama