Reklama

Reklama

Láska nezná hranice a ve vzpomínkách je nesmrtelná. Ralph Fiennes v titulní roli amerického filmu, oceněného devíti Oscary... Román Michaela Ondaatjeho "Anglický pacient" (1992), vyznamenaný po svém vydání ve Velké Británii prestižní Bookerovou cenou, jakoby se vzpíral filmovému zpracování. Příběh velké lásky a zrady, zasazený do konce 30. let a do doby 2. světové války, je vyprávěn v několika časových rovinách a v poměrně složité flashbackové struktuře. Těžce zraněný „anglický" pacient (nazývaný tak proto, že byl vytažen z hořícího britského letadla) neví, jak se jmenuje, ani si nic nepamatuje ze své minulosti. Když jsou ostatní ranění převezeni, zůstane znetvořený muž v opuštěném a vyrabovaném klášteře spolu s kanadskou ošetřovatelkou Hanou, která se o něho stará a snaží se s ním komunikovat. Muž, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Lászlo de Almásy, postupně odhaluje události, jež začaly před válkou v Egyptě, kde pracoval pro Královskou geografickou společnost při mapování Sahary, a pokračovaly až do června 1942, kdy Angličané opouštěli Tobruk. Jeho milostný vztah k manželce kolegy Katharine se prolíná s osudem Hany, která trpí utkvělou představou, že všem svým blízkým přináší neštěstí a má strach o sikhského poručíka Kipa, s nímž se sblížila a jemuž hrozí neustálé nebezpečí při odstraňování nevybuchlých min. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (467)

castor 

všechny recenze uživatele

Úzkostlivý zpěv ženy osvítí hrubé plátno a štětec malující postavu. Vzápětí je kdesi nad Saharou sestřeleno německé letadlo s anglicky mluvícím pilotem a neznámou ženou. Plameny trosek nakonec vydaly pouze ošklivě popáleného muže a ukončily krutě tragický příběh osudové lásky. Aniž bych rozplétal rozmáchlý děj, pozadí filmu a jeho přijetí (7 nominací na Zlatý glóbus a 12 na Oscara mluví za vše), i odmítání, ocením herecké výkony všech zúčastněných, režijní pojetí, výpravu, velkolepá je i kamera Johna Sealea, který unikátně nasnímal krásné obrázky pouště (natáčelo se v Itálii a Tunisku) a především romanticky laděnou scénu houpající se Hanu a Kipa ve světlicí osvětlenými malbami toskánského kláštera, a barvitě ukolébavou, klavírní hudbu Gabriela Yareda. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jsem asi necita, ale mně ten příběh po chvíli neskutečně lezl na nervy. Pan režisér brnká na emotivní strunu s takovou okázalostí, že ta má praskla asi po půl hodině a zbytek příběhu jsem jen prokroutil hlavou. Na konci jsem se cítil jak po konzumaci dvou kil přeslazených kremrolí... Takový Doktor Živago, to byla jinší podívaná! ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď chlap povie na svadbe cudzej žene, že jeho najobľúbenejším filmom je táto snímka, tak ju dostane automaticky do postele. Aspoň to tvrdí komédia Wedding Crashers. Vizuálne podmanivý a obsahovo strhujúci oscarový triumf (víťaz 9 sošiek) sa nestal tak obľúbenou klasikou ako sa v dobe uvedenia očakávalo, no stále ponúka obrovskú dávku skvelej filmárčiny a prvotriednych hereckých výkonov na čele s Ralphom Fiennesom a Kristin Scott Thomas. Silný, dojímavý a ambiciózny počin, ktorý si zaslúži pozornosť.Krásny ale hrozne dlhý film.keby bol o nejakých dvadsať minút kratší išlo by o nezabudnuteľný zážitok.Takto je to len veľmi,veľmi kvalitný film s fantastickými hercami,kamerou,hudbou...proste všetkým.Len je príliš dlhý.Zaslúžený Oscar 9/10 ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Můj milovaný, čekám na Tebe. Jak dlouho trvá den v temnotě, nebo týden. Právě zhasl oheň je mi hrozivá, strašná zima. Když se doplazím ven spálí mě slunce. To světlo jsem vyplýtvala na malby a k napsání těchto řádků. Umíráme, umíráme obklopeni milenci a bližními, cítíme dávnou chuť opuštějíce tělo plujem v toku řeky. Strach jenž jsme v sobě dusili zahyne s tělem nehynoucím v jeskyni. Prosím tě pomaž mi tím pískem celé tělo. Neboť jsme skutečné krajiny. Nejsme dobyté oblasti na mapách nesoucí jména mocných vojevůdců. Já vím, že se vrátíš a odneseš mě do větrného paláce, to je mé poslední přání. Chci letět do těch nejvzdálenějších krajů s Tebou můj milovaný. Bez mapy vznášet se nad zemí. Lampa zhasla a já píšu potmě..“ ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Problém, který já osobně jsem měl s tímto snímkem byl, že na mě ústřední dvojice Ralph Fiennes a Kristin Scott Thomas nepřenesli tu jejich vzájemnou lásku ( touhu). Tím pádem se mně snímek po celou dobu nedokázal dostat patřičně " pod kůži ", jak bych od takovéhoto snímku očekával! Pořád tam byl ten odstup já a snímek. Tím, že jsem jim to nevěřil, tak jsem s oběma nedokázal soucítit, trpět, nenávidět, milovat..... Člověk si tam samozřejmě najde " to své " ať už jsou to nádherné scenérie pouště ( ale zase, pokud bych chtěl obdivovat nádhery pouště, pustím si mnohem raději snímek Lawrence z Arábie), křehká a krásná Juliette Binoche, " palce " Williema Dafoea, znetvořeného Ralpha Fiennese, zneškodnění bomby na mostě..... nevím jestli to bylo režisérem, předepsaným scénářem , herci nebo jsem nebyl v " patřičné náladě " , ale mě snímek ( bohužel ) zcela nezasáhl a nedojímal, tak jak bych u takovéhoto námětu předpokládal. Musím po pravdě říci, že nevím, zda někdy v budoucnu budu mít chuť dát tomuto snímku druhou šanci.... 3 a 1/2* p.s. MNOHEM raději mám od Anthonyho snímky Dveře dokořán a Návrat do Cold Mountain! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (40)

  • Jeden z komplikovaných aspektů vzniku filmu producent Saul Zaentz později popisoval: "Nejdřív jsme měli za partnera společnost 20th Century Fox - a oni mám udělali z práce peklo. Ačkoliv bylo herecké obsazení dávno schvílené, najednou se rozhodli, že nechtějí ve vekých rolích ani Kristin Scott Thomas, ani Willema Dafoea, nýbrž nějaké právě objevené tváře. Režisér Anthony Minghella a já jsme se ale nenechali zlomit, takže Foxové stáhli z projektu dva a půl milionu dolarů. A to ve chvíli, kdy už na tom filmu v Itálii dělalo sto lidí." (NIRO)
  • "Vyrobit" Ralphu Fiennesovi popáleniny trvalo každý den pět hodin. Fiennes trval na tom, aby byl namaskovaný po celém těle, i když byla v záběru pouze hlava. (novoten)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. listopadu 1996 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

19.08.2021

Román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho se dočká nové, tentokrát televizní adaptace. Tu chystá stanice BBC, která zaúkolovala scenáristku Emily Ballou (Taboo, The Turning), aby seriál… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Bratři Weinsteinovi nespí

Bratři Weinsteinovi nespí

04.11.2005

Když na přelomu března a dubna tohoto roku po 25 letech bratři Weinsteinovi ohlásili svůj odchod z vedení společnosti Miramax, neboť se nepohodli s majoritním vlastníkem, studiem Disney, bylo jejich… (více)

Reklama

Reklama