Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Běloch Buck McGriff a jeho černý kolega Albaby Perkins jsou civilními detektivy, kteří pracují pro vojenskou policii v útvaru pro vyšetřování kriminálních činů v armádě (CID). Píše se rok 1968, americká přítomnost v Saigonu se chýlí ke konci a dva jsou pověřeni úkolem najít vraha, který ve válkou zmítaném městě vraždí vietnamské prostitutky. Pátrají v nepřátelském prostředí špinavých vedlejších uliček a snaží se vraha najít dřív, než opět udeří. Není to však jednoduché pátrání. Proti sobě mají nejen vietnamskou policii s nepřátelsky naladěným šéfem Limem Greenem, ale také nepřátelský dav, a vrah je navíc vždy o krok před nimi. Všichni svědci, kteří by mohli do případu vnést jasno, jsou totiž jeden po druhém systematicky vražděni. Přesto se krok po kroku dostávají dopředu a jejich pozornost se soustředí na hlavního podezřelého, vysoce postaveného amerického důstojníka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Klasický thriller o vyšetřování případu, za jehož nitky tahá někdo hodně vysoko - navíc ve zblázněné zemi a době, v Jižním Vietnamu těsně před americkým odchodem a před zhroucením. To slibuje pěkně pochmurnou a depresivní podívanou, zvláště pokud je v hlavní roli přítomen "ďábel" Willem Dafoe. Jenomže to by se film musel obejít bez svého "klasického" rozuzlení a nejspíš taky bez drobné "aférky" Dafoea s jednou mladou milosrdnou sestrou. V každém případě potěší nečekaně absurdní momentka s šíleným důstojníkem v helikoptéře, která jako by se sem dostala z jiného filmu (třeba Apokalypsy nebo Olověné vesty). ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem si dala repete tohohle kriminálního dramatu z prostředí války ve Vietnamu. Na bojiště scénář diváka zavede jen okrajově, ale v ulicích Saigonu je také veselo a americké policejní složky se mají co ohánět - pěstmi, pistolemi a hlavně hláškami; trefovat se musí do zdejších gangů, místních fízlů i vlastních řad. Willem Dafoe a Gregory Hines vytvořili vcelku funkční dvojku - Dafoe má charisma a Hines alespoň žvýkačku. "Saigon" není z těch filmů, co by vyloženě nadchnul, má slabší pasáže (romantická linie) a neškodilo by více silných okamžiků (Scott Glenn a jeho mešuge plukovník), ale jde o slušně odvedené řemeslo, které příjemně zabaví. "Plujete v moři sraček a vy se musíte vyklonit z loďky, popadnout jedno hovno s tím, že tohle hovno, právě tohle hovno, je fakt odporné a je třeba s tím něco udělat..." 66,6% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som nejaky odlisny vojnovy film o Vietname, ale dostal som tuctovu detektivku v ktorej dvojica vysetrovatelov patra po vrahovi prostitutok. A nahodov sa to odohrava pocas vojny vo Vietname. Vyraznejsie vo filme vycnieva jedine psychopaticky plukovnik v podani Scotta Glenna. Na druhej strane mlady Willem Dafoe mi pripadal prekvapivo nevyrazny rovnako ako cely film. 4/10. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vietnamská vojna bez plazenia sa zablatenou džungľou, rán voňajúcich napalmom a topenia amerických zajatcov v prasacích sračkách? To beriem! Navyše komplexný pohľad na situáciu vo vojnovom Vietname na pozadí klasického detektívno-thrillerového vyšetrovania vrážd šikmookých prostitútok? Ešte lepšie! Ale... Film má tri zásadné nedostatky: 1, skúsenejší divák už asi po 15 minútach odhadne totožnosť vraha a potom už len čaká, kedy to docvakne aj hlavným hrdinom; 2, Willem Dafoe je tradične výborný, ale Gregory Hines celý film nerobí nič iné okrem "frajerského" žviakania žuvačky, ktoré je také odporné, že mu už po 5 minútach chcete odraziť hlavu bejzbalkou; 3, záver s béčkovým zloduchovým prejavom a "záchranou v poslednej chvíli"... Nebyť týchto vecí, mohla to byť "Čata v zázemí". Stále však zaujímavé a prudko pozerateľné. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Zajímavý téma zasazený na zajímavý místo. Tohle je pohled na válku ve Vietnamu trochu jinak. Není to žádný pobíhání v džungli a střílení, ale tím spíš tenhle film vzbuzuje zájem. Dostal jsem se k němu náhodou a opět jsem se utvrdil v tom, že tyhle snímky z dob let osmdesátých a devadesátých mají opravdu mnohdy slušněji zvládnutou technickou a obsahovou stránku než některé dnešní rádoby blockbustery. Sice mě to úplně neoslnilo, ale na koukatelnej průměr to povyšuje hlavně Scott Glenn a jeho plukovník psychopat.55% ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama