Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film o tom, jak to mohlo být ale nebylo :-) Kdyby se autoři trochu více drželi skutečnosti vzniknul by z toho poměrně zdařilý film o filmu. Odklon od reality byl značný nejenom v postavě Maxe Schrecka, ale vůbec to nevadilo, protože jako film sám o sobě to fungoval dokonale. Taky se mi líbila poměrně dobrá věrnost ztvárnění jednotlivých scén z filmu Nosferatu a herci byli vhodně zvolení a William Dafoe coby Max Schreck/Hrabě Orlok/Hrabě Drákula byl naprosto fantastický (těžko si představit, že dvanáct let před tím exceloval coby Ježíš Kristus ve Scorseseho filmu:-)) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Velmi stylovy vampire kousek, ktery v zaplave modernich upirich hruznosti pusobi stale dostatecne autenticky a prestoze je pomerne novy i spravne oldschoolove. Tema nataceni filmu a evropske prostredi tomu dodavaji skvelou atmosferu a Willem Dafoe je v roli Nosferatu dokonale verohodny. Zaroven bylo znacne zajimave sledovat jak zhruba fungoval filmovy stab v dobach pocatku filmu, kdy se natacel puvodni Nosferatu. Budu si muset doplnit vzdelani a zcheknout original. 7/10 ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Posedlost v jakékoliv svojí formě je nebezpečná...Přesto je to právě posedlost, která dala vzniknout mnoha úžasným dílům. A takovýmto případem byl i film "Nosferatu" - alespoň o tom se nás snaží přesvědčit snímek "Ve stínu upíra". A věřte tomu, že se mu to daří!! Fanatický John Malkovich v roli F.W.Murnaua a naprosto neuvěřitelný (i když řádně odporný) Willem Dafoe rozehrávají hru, v níž se jako loutky pohybují ostatní členové štábu...Otázka, jestli je vůbec přijatelné stvořit legendární film za takovou cenu, má pro mě jednoznačnou odpověď. I tak je temný a mystifikující pohled do duše dvou netvorů, "Ve stínu upíra", svým způsobem fascinující. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherná pocta fenoménu Nosferatu. Ideální jako dvojprogram k Murnauově originálu. Tam, kde jiskra přeskočila i ve verzi s Klausem Kinskim, není nutné o ničem pochybovat. Shadow of the Vampire je další vyznání lásky, jaké si zaslouží jen málo klasických filmů. Mimo to jsou tu krásně fetišizováni i ti jednotlivý tvůrci a herci je hrají vysloveně labužnicky, John Malkovich (Friedrich Wilhelm Murnau), Willem Dafoe (Max Schreck), Udo Kier (Albin Grau), Aden Gillett (Henrik Galeen) nebo Catherine McCormack (Greta Schröder) s Eddie Izzardem (Gustav von Wangenheim), to všechno jsou překrásné koncerty. Dokonce se našlo místo i na zhýralý noční podnik v berlínském podsvětí před tím, než se štáb přesunul na exteriéry do Československa. Krásné. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama