Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento snímok má zaujímavý scenár, ktorý sa snaží ešte viacej mystifikovať starý nemý film Upír Nosferatu (1922) a tiež postavu hlavného vampírskeho predstaviteľa Maxa Schrecka. Realizácia tejto myšlienky sa však autorom nepodarila. Celé to pôsobí kŕčovito a nepresvedčivo. I herecké výkony Johna Malkovicha a Willema Dafoeho sú chabé. Zdá sa mi to akési odfláknuté. ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me nikdy moc nebral, patrne z toho duvodu, ze jsem ho videl jen dabovanej v televizi bez znalosti Nosferatu. Oboje se ted zmenilo, Nosferatu uz sem videl a film jsem si pustil v originalnim zneni a i kdyz ani tentokrat me to vylozene neoslnilo, urcite se mi to libilo daleko vic. Film totiz funguje i jako slusne atmosferickej horor, tak jako "dokument" o nataceni Nosferatu. Pricemz nektery zabery skutecne jak kdyby z Nosferatu vypadly. Jinak film stavi hodne na hercich, paradnim Malkovichovi a radne uchylnym Dafoeovi, ale u nej si nemuzu pomoct, Schreck to proste neni, porad vypada jen jako namaskovanej uchylne koukajici Dafoe. Celkove slusne atmosfericka zalezitost s dementnim koncem za lepsi 3*. ()

Reklama

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Námět fiktivního filmu o natáčení Upíra z Nosferatu zní velmi lákavě. Nalákal i mě a to nejen nabídnutým obsahem, ale také hereckým obsazením. John Malkovich je tradičně v roli ne-až-tak-normálního režiséra perfektní a divák dostává svou dávku kvalitního herectví. Ale co předvedl Willem Dafoe v roli upířího knížete, nad tím zůstává rozum stát. A taky hluboce spadlá čelist. Po právu mu patří nominace na Oskara, jeho výkon je dokonalý. Bohužel o zbytku se toho už tolik nedá říct, scénář nejde do hloubky a fascinující objevení "herce" Maxe (alias upíra) nechává celý filmový štáb emočně chladný a flegmatický. Později ani nikomu nejsou podivně řídnoucí řady personálu, který záhadným způsobem mizí. Nejefektnější je posledních 10 minut, ve kterých dojde na finále jak v natáčeném filmu, tak i v tom druhém. Finále je to epické, dramatické a napínavé, škoda, že takový nemohl být (a myslím si, že na to měl) celý snímek. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Šestiminutové úvodní titulky mi přijdou fakt docela moc. I když k nim hraje skvělá hudba. Murnauův film považuji za dosud nejlepší horror (a druhý-třetí obecně - i když ho nemám v desítce) nejlepší film, co kdy byl natočen. I z tohoto hlediska mi Merhigeův film přijde hodně zajímavý, nápaditý a poutavý. Prostě jsem si ho užil a alespoň zprostředkovaně (a notně mystifikačně) se přesunul do té jistě úžasné doby. Dafoe až úchvatný. prostě lahůdka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Ve stínu upíra“ je krásnou ódou na staré horory a na staré principy vytváření děsu. Ukazuje, že zde máme dědictví skvělých filmů, a také to, že děs je možné vytvářet opravdu atmosférou, scénami, nikoli jen krví a monstrózně hlasitou hudbou. E. Elias Merhige natočil snímek, který stojí za to vidět, protože v něm najdete napětí, hrůzu, fascinaci i fanatismus. A přitom je to pořád zábavné. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)
  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)

Reklama

Reklama